Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 89

Wątek: Odbitki foto, jak przygotowac

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Bardzo dobrze ;-)

300 dpi to rozdzielczość w której naświetla większość labowych printerów (naświetlarek) i generalnie dla każdego formatu to wystarcza, problem w tym że w momencie jak zwiększasz format to żeby zachować 300 dpi, rozmiar Twojego pliku w pikselach rośnie. Dla 20x30 / 300 dpi przekracza już to co dostajesz z 8 megapiskelowej matrycy...
    matryca 350 robi zdjęcia wielkości 2304 na 3456 pikseli, jeśli podzielisz to na 300 DPI (pikseli na cal czyli rozdzielczość do druku) wyjdzie ci format zdjęcia w calach 7,68 cala na 11,52 cala po przemnożeniu przez 2,45 cm na cal wyjdzie zdjęcie 19,50 cm na 29,26 cm czyli stanowi realna możliwość druku w rozdzielczości 300 dpi.
    natomiast jesli zmniejszysz rozdzielczość do 200 dpi zdjęcie będzie można zrobić (bardzo przyzwoite) w wielkości 29,26 cm na 43,8 cm.
    Zwyczajna matematyka.
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    matryca 350 robi zdjęcia wielkości 2304 na 3456 pikseli, jeśli podzielisz to na 300 DPI (pikseli na cal czyli rozdzielczość do druku) wyjdzie ci format zdjęcia w calach 7,68 cala na 11,52 cala po przemnożeniu przez 2,45 cm na cal wyjdzie zdjęcie 19,50 cm na 29,26 cm czyli stanowi realna możliwość druku w rozdzielczości 300 dpi.
    natomiast jesli zmniejszysz rozdzielczość do 200 dpi zdjęcie będzie można zrobić (bardzo przyzwoite) w wielkości 29,26 cm na 43,8 cm.
    Zwyczajna matematyka.
    A czytasz w ogóle to co ja napisałem ? W którym miejscu to się nie zgadzało ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A czytasz w ogóle to co ja napisałem ? W którym miejscu to się nie zgadzało ?
    buhahaha, a gdzie napisałem że mi sie cos nie zgadza?
    precyzuję Twój tekst, luzuj
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

buhahaha, a gdzie napisałem że mi sie cos nie zgadza?
    precyzuję Twój tekst, luzuj
    Spoko...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Lublin

Domyślnie

pozdrawiam.
    a swoją drogą widziałem odbitkę z lau zrobiona z pliku rozstrzelonego na 72 dpi, kiepsko to wygląda ale z daleka ujdzie

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

a swoją drogą widziałem odbitkę z lau zrobiona z pliku rozstrzelonego na 72 dpi, kiepsko to wygląda ale z daleka ujdzie

dpi nie jest zadna fizyczna wielkoscia zdjecia
    to wyraza tylko jaki rozmiar-wielkosc ( w dpi) bedzie mial fota po wydrukowaniu
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek Zobacz posta
    dpi nie jest zadna fizyczna wielkoscia zdjecia
    to wyraza tylko jaki rozmiar-wielkosc ( w dpi) bedzie mial fota po wydrukowaniu
    nie wiem jak Ty to rozumiesz ale dla mnie wyrażenie DPI lub PPI (bardziej poprawnie) oznacza gęstość pikseli w obrazku innymi słowy ile tych pikseli jest upakowanych na jednym calu.
    Siła rzeczy im ich mniej tym jakość obrazka gorsza

Domyślnie

Problem polega na tym, że zarówno rozmiar, jak i rozdzielczość wyrażane sa w pikselach. Dlatego proponuje rozmiar zamieniać na cm i po kłopocie.
    Wtedy mamy np rozmiar 15x21 cm w rozdzielczości 300 dpi.

Co do rozdzielczości, to określiłbym to tak:
    300 dpi - fotka "do ręki", oglądana z bliska
    200 dpi - fotka na ścianę, oglądana z ok 1 metra
    100 i mniej dpi - billboardy, oglądane z odległości kilku (-nastu) metrów

Tak są przygotowywane materiały do wydruków w drukarniach.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

cala po przemnożeniu przez 2,45 cm na cal wyjdzie zdjęcie 19,50 cm na 29,26 cm czyli stanowi realna możliwość druku w rozdzielczości 300 dpi.
    .
    wiem, ze to szczegół ale 1cal=2.54cm

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

nie wiem jak Ty to rozumiesz ale dla mnie wyrażenie DPI lub PPI (bardziej poprawnie) oznacza gęstość pikseli w obrazku innymi słowy ile tych pikseli jest upakowanych na jednym calu.
    Siła rzeczy im ich mniej tym jakość obrazka gorsza
    masz racje , ale zdjecie nie ma dpi, to ile tego jest zalezy jak TY to przygotujesz ,czy drukniesz sobie 300 pikseli na 1cal czy te 300 pikseli na 2 cale (dpi 150) i 2x wiekszy wydruk to juz twoja sprawa

mozesz w ps'ie to samo zdjecie ustawic na 72 dpi i na 300 dpi
    ale w zadnym stopniu nie wplynie to fizycznie na zdjecie
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów