Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Naiwne (?) pytanie od nowicjusza 400D

AdamV
    Guest

Domyślnie Naiwne (?) pytanie od nowicjusza 400D

Właśnie kupiłem żone nie gwiazdkę 400D - jakież było (jest) moje zdziwienie, kiedy nie mogłem znaleźć opcji odpowiadającej za podgląd obrazu na wyświetlaczu przy robieniu zdjęcia.

Stąd moje pytanie - wiem że 350D miał taką możliwość - czy 400D nie pokazuje obrazu podczas robienia zdjęcia? Tzn. czy wyświetlacz działa tylko informacyjnie i oprócz opcji pozwala przeglądać już zrobione fotki? Czy może już na stare lata głupieję i nie potrafię zmusić go do pokazania podglądu czy też w 400D nie ma takiej opcji w ogóle? Jeśli jest taka możliwość, czy coś nei tak jest z naszym aparatem?

Proszę się nie śmiać, wiem, że dla ludzi obytych z cyfrówkami takie pytanie jest zabawne, ale każdy z nas kiedyś startował... Prosze zatem o wyrozumiałość i... pomoc - każda mile widziana.

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Żaden dSLR Canona nie ma podglądu na LCD w trakcie robienia zdjęc. Może należało najpierw obejrzeć aparat w sklepie przed zakupem? Aaa filmików też nie kręci Wiec można nie szukać
    Ostatnio edytowane przez snow ; 29-12-2006 o 21:37
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamV
    Stąd moje pytanie - wiem że 350D miał taką możliwość - czy 400D nie pokazuje obrazu podczas robienia zdjęcia?
    ani 350d ani 400d nie maja takiego podgladu.. lustrzanki (z pewnymi wyjatkami) miedzy innymi tym sie roznią od kompaktów ze kadruje sie za pomoca wizjera..

pozdr.

edit - alez slamazarnie pisze te posty ;-)

snow - sa lustrzanki ktore maja taki podglad.. ale zadna z nich nie kreci filmikow - "SZAJS"
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 29-12-2006 o 22:42

Bywalec Awatar Paprochwbody
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W lustrzance jednoobiektywowej nie ma możliwości obejrzenia na wyświetlaczu robionego zdjęcia, uniemożliwia to sama konstrukcja takiego aparatu (lustro zasłania matrycę, wtedy patrzysz w celownik i kadrujesz zdjęcie, unosi się ono odsłaniając matrycę tylko w chwili robienia zdjęcia), wyjątkiem jest jedna konstrukcja Olympusa i jedna Panasonica (są one zdaje się bliźniacze). Lustrzanka to nie kompakt, ale pociesz się, da się z tym żyć i robić doskonałe foty ( brak podglądu to nie jest wielka wada)
    zostałem uprzedzony
    (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Dopiero zaczyna

Domyślnie

nie miałem w ręku 400d, ale obawiam się, że ta opcja... nie istnieje;]
    nichaj małżonka spogląda w celownik. jak prawdziwy profesjonalista;]
    pozdrawiam
    slick
    Pozdrawiam
    Slick

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

AdamV - teraz proponuje czekac na urodziny zony, rocznice slubu, wielkanoc, dzien kobiet - tym sposobem uzbierasz fajny zestaw szkieł (pod pretekstem prezentów :wink: ) i pare ksiazek o fotografii... witamy w swiecie dSLR 8)

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamV Zobacz posta
    Właśnie kupiłem żone nie gwiazdkę 400D - jakież było (jest) moje zdziwienie, kiedy nie mogłem znaleźć opcji odpowiadającej za podgląd obrazu na wyświetlaczu przy robieniu zdjęcia.

Stąd moje pytanie - wiem że 350D miał taką możliwość - czy 400D nie pokazuje obrazu podczas robienia zdjęcia? Tzn. czy wyświetlacz działa tylko informacyjnie i oprócz opcji pozwala przeglądać już zrobione fotki? Czy może już na stare lata głupieję i nie potrafię zmusić go do pokazania podglądu czy też w 400D nie ma takiej opcji w ogóle? Jeśli jest taka możliwość, czy coś nei tak jest z naszym aparatem?

Proszę się nie śmiać, wiem, że dla ludzi obytych z cyfrówkami takie pytanie jest zabawne, ale każdy z nas kiedyś startował... Prosze zatem o wyrozumiałość i... pomoc - każda mile widziana.
    350D też nie ma takiej opcji - chyba że nie znalazłem przez półtora roku, ale może jeszcze poszukam ;-). Zeby Cię pocieszyć to polecam zajrzeć tu od postu 181
    Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

AdamV - no chyba nie trafiłeś z aparatem o podglądzie nie masz co marzyć chyba, że nabędziesz Canona 20Da ale chyba nie ma go w sprzedaży a poza tym był dedykowany do astrofotografii. Poza tym tak jak wspominali koledzy tylko jeden model Olympusa i Panasonica i to chyba wszystko. Jednak za nic nie zamieniłbym dSLR'a na kompakta.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

AdamV
    Guest

Domyślnie

dziękuję za odpowiedzi zupełnie mi ten fakt nie przeszkadza - tym bardziej żonie, która przywykła do swojej poprzedniej lustrzanki 500

do wiadomości snowa - może zadałem głupie pytanie, ale głupi nie jestem przed zakupem (przez ponad rok) studiowałem możliwości 350D i potem 400D, na tę jedną rzecz nigdy nie zwróciłem uwagi - może właśnie przez to, że nikt o tym nie mówi, bo dla większości z nas jest to oczywiste. Dla mnie nie było, ale nie był to argument za czy przeciw kupnu. Po prostu detal, o który chciałem zapytać. Jeśli chodzi o filmy to wiem, że ani 350 ani 400 nie mają takiej możliwości i szczerze mówiąc bardzo mnie to cieszy - choć żonę martwi Dla mnie szkoda po prostu miejsca na karcie Do filmów jest kamerka.

Kubak82 - szkiełka mamy - Canon EF 28-80 i Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO, nie są to może jakieś rewelacje, ale nie od razu Rzym zbudowano - masz rację, jak się sezon narciarski skończy a wakacyjny jeszcze nie zacznie, może wyasygnujemy coś na lufkę do naszej zabawki.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję

Uzależniony

Domyślnie

uprzedzajac drugie pytanie podaje odpowiedz:

To czujnik polozenia
    Ostatnio edytowane przez emisiaczek ; 29-12-2006 o 22:52

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów