Zobacz wyniki ankiety: Jaki jest Twój profil kolorystyczny?

Głosujących
178. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: jaki jest Twój profil kolorystyczny

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

I jak rozumiem wszyscy macie pokalibrowane monitory/drukarki? ;-) Bo w przeciwnym wypadku mówienie o profilach ma średnio sens No może z wyjątkiem standardowego "- czemu moje zdjęcia są takie blade? - wyłącz w setupie adobe rgb" ;-) Ja nie mam i w związku z tym zaznaczyłem "inny" :-D

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    I jak rozumiem wszyscy macie pokalibrowane monitory/drukarki? ;-) Bo w przeciwnym wypadku mówienie o profilach ma średnio sens No może z wyjątkiem standardowego "- czemu moje zdjęcia są takie blade? - wyłącz w setupie adobe rgb" ;-) Ja nie mam i w związku z tym zaznaczyłem "inny" :-D
    Piszczal przecież pyta "Jakie profile kolorystyczne macie ustawione w swoich Canonach." Musisz muflonie wejść w menu aparat i tam zobaczyć

Ja mam wybrane Parameter 2 - więc chyba inne A może sRGB? Zaznacze "inny" bo z nazwy wynika że inny
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    Piszczal przecież pyta "Jakie profile kolorystyczne macie ustawione w swoich Canonach." Musisz muflonie wejść w menu aparat i tam zobaczyć

Ja mam wybrane Parameter 2 - więc chyba inne A może sRGB? Zaznacze "inny" bo z nazwy wynika że inny
    w jakim modelu? Bo w 350 jest wyraźnie do wyboru jeden z dwóch profili sRGB lub Adobe RGB a parametry to są własne preferencje dotyczące obrazu a nie koloru

profile kolorystycznme ICC maja to do siebie że sa czytane przez urządzenia równiez peryferyjne, czyli monitory, drukarki domowe i laby profesjonalne.
    Wydaje mi się (ale mogę się mylić) że zgodne ustawienie aparatu, monitora i drukarki w jednym profilu pozwala na wierne odtworzenie, bez niespodzianek.

Do obróbki zdjęć na których mi szczególnie zależy, mam zainstalowany profil kolorystyczny maszyny używanej w Kodak Express. Jeśli ktoś jest zainteresowany uzyskaniem profilu prosze o info
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    w jakim modelu? Bo w 350 jest wyraźnie do wyboru jeden z dwóch profili sRGB lub Adobe RGB a parametry to są własne preferencje dotyczące obrazu a nie koloru
    300d - jak wskazuje stopka
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    300d - jak wskazuje stopka
    ha, przez ten ściagający uwagę czerwony napis umknęło mi uwagi powyższe w stopce, serio :-)
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Do obróbki zdjęć na których mi szczególnie zależy, mam zainstalowany profil kolorystyczny maszyny używanej w Kodak Express. Jeśli ktoś jest zainteresowany uzyskaniem profilu prosze o info
    O tym, jak ludzie profile ustawiali i co im z tego wyszło, to można by całkiem niezły kabaret napisać.

Generalnie dokładne oprofilowanie każdego urządzenia (o ile na to pozwala) jest konieczne tylko w ekstremalnych warunkach (największe drukarnie itp).
    Na nasze fotograficzne potrzeby wystarczy używać powszechnie akceptowalnego profilu (sRGB), mieć skalibrowany monitor (jakimś zewnętrznym urządzeniem) i pilnować, żeby monitor tę kalibrację trzymał. Większość modeli niestety czasem i po tygodniu ma zauważalne odstępstwa od wcześniejszych ustawień.
    Właśnie z ciekawości sprawdziłem, jakie jest odstępstwo na moim LCD. Po 4 miesiącach mam 0,1% błędu (zauważalna gołym okiem różnica to 3%). Kalibracja robiona LaCie Blue Eye na sofcie GretagMacbeth.
    Wracając do tematu: po tak przygotowanym aparacie i monitorze wystarczy znaleźć lab, w którym regularnie wymieniają chemię, trzymają procesy i wiedzą co znaczy zdanie "proszę bez korekty". Zapewniam Was, że jedyną zauważalną różnicą między odbitką a ekranem będzie poświata z ekranu.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Wydaje mi się (ale mogę się mylić) że zgodne ustawienie aparatu, monitora i drukarki w jednym profilu
    No właśnie problem w tym, że jest to niewykonalne Chyba nawet super-drogie monitory wyświetlające pełne Adobe RGB trzeba mimo wszystko profilować. A drukarka wydrukuje Ci różne kolory w zależności od papieru jaki wsadzisz i co mi Pan zrobi :-D Choć np. używane CRT które ostatnio dostałem (Sony E400) ma w menu kolorów opcję "sRGB" - wtedy robi się jakoś tak bladziej i nie działa regulacja temperatury W sumie jestem ciekaw, czy to oznacza że przy takim ustawieniu mam naprawdę sRGB z jakimś tam numerkiem, czy to raczej takie pseudo...

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Na nasze fotograficzne potrzeby wystarczy używać powszechnie akceptowalnego profilu (sRGB), mieć skalibrowany monitor (jakimś zewnętrznym urządzeniem) i pilnować, żeby monitor tę kalibrację trzymał.
    Ba, ja mam nawet prościej Po prostu wiem, że przy moim standardowym ustawieniu monitora, jak dam w opcjach drukowania "-gamma 1.2", to z gruuubsza będzie OK Jak na moje potrzeby się sprawdza, zawodzi tylko przy drukowaniu fotek ludzi (skóra - pełna porażka).

A body mam w sRGB Dla mnie to zresztą w ogóle dziwne jak ktoś komu zależy na kolorach na tyle, że to nie wystarcza może nie robić w RAW

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ba, ja mam nawet prościej Po prostu wiem, że przy moim standardowym ustawieniu monitora, jak dam w opcjach drukowania "-gamma 1.2", to z gruuubsza będzie OK Jak na moje potrzeby się sprawdza, zawodzi tylko przy drukowaniu fotek ludzi (skóra - pełna porażka).
    Tak się składa, że ja w sumie żyję z właściwego odwzorowywania koloru ludzkiej skóry.
    I muszę przyznać, że mój sposób sprawdza siwe tutaj doskonale. Oczywiście wszystko w RAW, dokładna obróbka i korekcje w dwóch programach, ale efekt mam dokładnie taki, jakiego oczekuję i jaki widzę na ekranie.
    Szczerze mówiąc, gdyby nie obróbka kolorstyczna, to miałbym połowę roboty mniej. Niestety chyba tylko w studio da się to załatwić dwoma ruchami suwaków na sesję.
    Jarek

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    O tym, jak ludzie profile ustawiali i co im z tego wyszło, to można by całkiem niezły kabaret napisać.

Generalnie dokładne oprofilowanie każdego urządzenia (o ile na to pozwala) jest konieczne tylko w ekstremalnych warunkach (największe drukarnie itp).
    Na nasze fotograficzne potrzeby wystarczy używać powszechnie akceptowalnego profilu (sRGB), mieć skalibrowany monitor (jakimś zewnętrznym urządzeniem) i pilnować, żeby monitor tę kalibrację trzymał. Większość modeli niestety czasem i po tygodniu ma zauważalne odstępstwa od wcześniejszych ustawień.
    Właśnie z ciekawości sprawdziłem, jakie jest odstępstwo na moim LCD. Po 4 miesiącach mam 0,1% błędu (zauważalna gołym okiem różnica to 3%). Kalibracja robiona LaCie Blue Eye na sofcie GretagMacbeth.
    Wracając do tematu: po tak przygotowanym aparacie i monitorze wystarczy znaleźć lab, w którym regularnie wymieniają chemię, trzymają procesy i wiedzą co znaczy zdanie "proszę bez korekty". Zapewniam Was, że jedyną zauważalną różnicą między odbitką a ekranem będzie poświata z ekranu.
    I tyle w temacie. Moje dlugie boje z profilami sprowadzaj sie do tego samego. Oprofilowac monitor urzadzeniem zewnetrznym. Zdjecie w standardowej przestrzeni (sRGB, czy Adobe). I lab ktory naswietli bez krecenia galami. Efekt murowany. Jak do zabawy wlaczalem profil LABu, to szlo sie zastrzelic z braku powtarzalnosci wynikow, tudziez sluchajac opinii i wyjasnien w LABie ;-)

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    I tyle w temacie. Moje dlugie boje z profilami sprowadzaj sie do tego samego. Oprofilowac monitor urzadzeniem zewnetrznym.
    Tez sie pod tym podpisze tylko dopisze swoja zagwozdke - musze w koncu dokupic kalibrator 'na biezaco' , bo w przeroznych warunkach ogladam/obrabiam fotki.
    A to dzien pochmurny, a to slonce wali, a to w nocy.
    Ostatnio selekcjonowalem foty w dzien, zabralem sie za obrobke w nocy i zgryz - inna kolorystyka na fotkach ktore juz ogladalem :/ . I jak tu je obrabiac by bylo dobrze? W dzien czy w nocy? Przy sloncu czy przy chmurach?
    Najlepiej jak w ciemni - w kontrolowanych warunkach (braku) oswietleniowych... albo wlasnie z kalbrowaniem na biezaco by zawsze to samo na monitorze widziec.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów