Sprzęcior: Mózg 10 bilionów neuronów | Oczy - AllNatural -1,5 dioptrii | Ręce - sztuk dwa, pięciopalczaste
Bawiłem się trochę w porónywanie różnych obiektywów w w/w serwisie i moja lista szkieł do kupienia się zupełnie zmieniła.Wyleciał z niej 28/2.8 a wskoczył droższy 24/2.8. No i ku mojemu finansowemu zadowoleniu wrócił tematowy 50/1.8 (to chyba zasługa prostej konstrukcji/ogniskowej bo okazało się, że to jeden z nielicznych równomiernie ostrych). Jedyne co pozostaje na tej liście niewzruszone to 70-300/4-5.6IS. Poprzednio listę kompletowałem pod dużym wpływem wykresów ostrości z optyczne.pl. Jak się okazuje często wykres ma się nijak to próbek z danego obiektywu w innym teście, które można zobaczyć i tak wygodnie porównać... Dlatego dzięki za ten link!
Jednak im dłużej porównuję rózne obiektywy tym mocniejsze mam przekonanie (zgodnie zresztą z przedmówcą), że co egzemplarz to inny wynik. Już samo porównanie 28/2.8 czy 50/1.8 w różnych testach to by sugerowało. Wynikałoby z tego, że już nie jest ważny jakiś konkretny test danego szkła tylko powtarzalność wyników z możliwie wielu niezależnych testów. A jak jakieś szkło wykonane w tej samej technologii raz potrafi być genialne a innym razem mydlane, to odzywa się we mnie dusza majsterkowicza i najchętniej bym takie szkło zaraz po kupieniu rozkręcił i sam złożył jak trzeba...Tylko czy to jest ta marka (C) za którą wszyscy płacimy??? Czy tylko L-ki dają gwarancję??? (retorycznie) :sad: