Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: #30 Adapter do M42 domowym sposobem

Mieszany widok

Domyślnie

Pomysł fajny. Ale mało praktyczny w sumie. Koszt takie zabawy równa się prawie połowie wartości nowego adaptera. Chyba akurat w tym wyapdku nie ma sensu ryzykować uszkodzeń obiektywów tytułem 15 PLN różnicy. Ja próbowałem jakiś czas temu zrobić przejściówkę EOS/m42 z potwierdzeniem ostrości.

Niestety nie udało się, ale byłem blisko Jak znajdę na dysku zdjęcia wrzucę w tym temacie.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silwe Zobacz posta
    Ja próbowałem jakiś czas temu zrobić przejściówkę EOS/m42 z potwierdzeniem ostrości. Niestety nie udało się, ale byłem blisko
    Zawsze będziesz blisko a jednak chyba nigdy nie trafisz - domowym sposobem. Dużo łatwiej ustawić sobie obiektyw do własnej przejściówki niż zrobić perfekcyjnie uniwersalną przejściówkę. Chyba jedyny sposób, kiedy już wszystko jest prawie dobrze, regulować odleglość super cienkimi podkładkami przed zakręceniem obiektywu m42. - Prowizorka do kwadratu.
    Poza tym sztywność takiego jak opisany dwuczęściowego adaptera nigdy nie będzie taka jak jednoczęściowych metalowych gotowców co oznacza ryzyko utraty kąta prostego względem matrycy. Może to i fajna zabawa zrobienie własnego adaptera, ale wg mnie przy cenie gotowca niewiele ponad 30pln, późniejsze nim fotografowanie będzie o wiele przyjemniejsze. :-)

Uprawnienia umieszczania postów