Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 97

Wątek: Żywotność migawki

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W takim tempie mój 30D nie dożyje 2 lat (migawka oczywiście). Średnio 150 zdjęć dziennie razy 360 dni daje 54 tysiące. Brrr...., oby przeżyła jak najdłużej, ze 350 tysięcy.
    I nasuwa się pytanie jak z naprawą sprzętu na gwarancji jeżeli padnie migawka w okresie gwarancyjnym np. po 100 tyś.?
    No i ile kosztuje wymiana/naprawa migawki chociażby w EOSie 30D?

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Jeśli natomiast mamy aparat od nowości, to ustawiamy File numbering --> Continuous i numer pliku jest przebiegiem, przy czym dla większych przebiegów trzeba pamiętać ile razy obrócił licznik :-)
    Jeżeli używasz tej samej karty z dwoma różnymi aparatami - to z numeracji continuous robi się groch z kapustą. Ja po dwóch miesiącach żonglowania kartą straciłem orientację ile zdjęć zrobiła która puszka.

J

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    10D
    10D mialo taka sama migawke jak 300D jesli chodzi o zywotnosc. Dopiero od 20D zostala ona poprawiona i szacuja jej zywotnosc na 100k.
    ...

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

ale czy jest to gdzieś w specyfikachach? Bo mnie się wydaje, że raczej na zasadze: "wytrzyma połowę tego co semi-pro"...
    W sąsiednim wątku ktoś sprzedaje 350D i pisze: "producent podaje że migawka wytrzyma 30000". Może spytaj gdzie to wyczytał?

Zresztą 50.000 to prawie 1400 rolek filmu a'36 klatek :-) Dla amatora chyba wystarczy na całe życie ;-)
    Przelicznik na filmy 36-klatkowe nie działa w cyfrze. Nikt normalny na kliszy nie robi 800 zdjęć kaczek podczas dwugodzinnego spaceru w parku, a w cyfrze to normalne. ZWŁASZCZA u amatora...

J

npsstudio
    Guest

Domyślnie

UmnIE W 350 d MIGAWKA PADŁA PO 11 MIESIĄCACH PRZY PRZEBIEGU 73 TYŚ FOTEK TAK NAPISĄL SERWIS NA SZCZĘŚCIE NA GWARANCJI WYMIENIONA

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez npsstudio Zobacz posta
    UmnIE W 350 d MIGAWKA PADŁA PO 11 MIESIĄCACH PRZY PRZEBIEGU 73 TYŚ FOTEK TAK NAPISĄL SERWIS NA SZCZĘŚCIE NA GWARANCJI WYMIENIONA
    Nieźle. Całkiem ładny wynik. Podobno w 400D dali usprawnioną migawkę także może wytrzymuje te 100 tyś cykli.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

afrodise
    Guest

Domyślnie

a moze ktos wie ile kosztuje wymiana takiej migawki?

350D i 73 tys fotek niezly wynik...mam nadzieje ze wszystkie maja podobna wytrzymalosc

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    ja bym powiedzial że :

70% Operator
    20% Obiektyw
    5% Puszka
    5% Inne
    Ja bym powiedziale ze 60% operator, 25% swiatlo, 10% sprzet, 5% inne ale z powyzszym tez sie zgodze

Zauwazylem ze z moim slimaczym tempem robienia fotek to moj 5D starczy mi na... 20lat zanim migawka padnie. Ech, pojechac gdzies trzeba bo inaczej to jakos zapalu brak.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz Zobacz posta
    ... Ech, pojechac gdzies trzeba bo inaczej to jakos zapalu brak.
    To fakt niezaprzeczalny :-)
    Ileż to razy padały na tym forum propozycje, aby zamiast zakupu nowego klamora pojechać na jakąś wycieczkę....
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez afrodise Zobacz posta
    Witam .Chciałabym sie zorientowac czy to prawda ze w lustrzankach cyfrowych typu EOS 350D badz 400D migawka zuzywa sie po zrobienu ok 50000 zdjec Ostatnio uslyszalam to od znajomego...nigdy dotad z czyms takim sie nie spotkalam Sama obecnie mysle o kupnie tego typu aparatu, dlatego prosze Was o opinie na ten temat :smile:

Pozdrawiam wszytskich Forumowiczów 8)
    Takie pytanie odnośnie 350-ki zadałem serwisantowi na Żytniej. Odpowiedział, że żywotność obliczona jest na 50 000 zdjęć. Dodał jednak, że najczęściej, bo w ok. 80% aparatów które im ludzie przynoszą migawka padała po 45000, reszta żyła sporo dlużej - nawet pow. 80 000. Rekord jaki zanotowali to ponoć 125 000 zdjęć w 350D.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów