Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: f/2.8 czy f/4 IS

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zdecydowanie bardziej F4IS, najlepiej oczywiscie 2.8IS, ale to kosztuje...
    Z doswiadczenia wiem, ze czesciej jest potrzeba fotografowania obiektow nieruchomych niz ruchomych, czesciej sie nie ma statywu niz ma i to powoduje, ze IS jest lepszym wyborem niz F2.8. Co wiecej, czesto F2.8 sie nie nadaje do zrobienia zdjecia krajobrazu czy zdjecia architektury, po prostu glebia ostrosci jest za mala! Wtedy trzeba przymknac i...no i 2.8 nic nie daje...

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

karolbe napisał:
    Z doswiadczenia wiem, ze czesciej jest potrzeba fotografowania obiektow nieruchomych niz ruchomych
    Hmm... ciekaw jestem czemu tak uważasz. Ja swoim 70-200 około 90% zdjęć robię obiekty które się poruszają.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    Hmm... ciekaw jestem czemu tak uważasz. Ja swoim 70-200 około 90% zdjęć robię obiekty które się poruszają.
    Mialem na mysli wlasne doswiadczenie

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

no napisze juz 3 raz ze sa 4 wersje tego szkla i dla kazdego wedlug potrzeby. ja mam dylemat bo nie wiem czy brac 4IS czy jakos - a nie wiem jak - dozbierac do 2.8IS. tylko ze nawet jak uzbieram to musialbym kupic nowa torbe albo plecak bo mi do tenby to szklo na stojaco nie wejdzie no i poza tym ja sportu nie robie - a jak juz to z bliska i wtedy 16-35 wystarcza. dla mnie do reportazu i na wesela bardziej przyda sie 4IS bo mniejsza i tansza a porteret mozna nia zrobic. a jak nie mozna to zostaje jeszcze wspomniane 16-35 i 50/1.4 ufff....chyba wlasnie zdecydowalem sie na tansza wersje tego szkla
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    no napisze juz 3 raz ze sa 4 wersje tego szkla i dla kazdego wedlug potrzeby. ja mam dylemat bo nie wiem czy brac 4IS czy jakos - a nie wiem jak - dozbierac do 2.8IS. tylko ze nawet jak uzbieram to musialbym kupic nowa torbe albo plecak bo mi do tenby to szklo na stojaco nie wejdzie no i poza tym ja sportu nie robie - a jak juz to z bliska i wtedy 16-35 wystarcza. dla mnie do reportazu i na wesela bardziej przyda sie 4IS bo mniejsza i tansza a porteret mozna nia zrobic. a jak nie mozna to zostaje jeszcze wspomniane 16-35 i 50/1.4 ufff....chyba wlasnie zdecydowalem sie na tansza wersje tego szkla
    Jeszcze weź pod uwagę, że wersja 2,8IS jest ciężka jak dowcip niemiecki - ręka odpada po dwóch minutach.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

no pisalem ze wersja 4IS jest mniejsza - chodzilo mi tez o mase

fotografia biznesowa

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Swoją jakością zdjęć zdecydowanie 4 jest lepsza od 2.8 i to nie ulega wątpliwości. Natomiast ja i tak wybieram 2.8 z uwagi na jasność.
    4IS może to być rozwiązanie pośrednie, profesjonaliści używają jasnych szkieł.

Do krajobrazów, muzeum itp. zdziwiony jestem że chcecie robić 70-200 4IS.
    Nie lepsze byłoby coś tańszego i szerszego z IS?
    _____
    zdecydowanie jasność

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    Swoją jakością zdjęć zdecydowanie 4 jest lepsza od 2.8 i to nie ulega wątpliwości. Natomiast ja i tak wybieram 2.8 z uwagi na jasność.
    4IS może to być rozwiązanie pośrednie, profesjonaliści używają jasnych szkieł.

Do krajobrazów, muzeum itp. zdziwiony jestem że chcecie robić 70-200 4IS.
    Nie lepsze byłoby coś tańszego i szerszego z IS?
    _____
    zdecydowanie jasność
    tak - uzywaja jasnych szkiel. ale po pierwsze ja nie jestem profesjonalista (chodziaz niby na tym zarabiam ) a po drugie wole miec 4IS i dokupic 200/2.8L - taki zestaw i tak bedzie pewnie lzejszy niz 70-200/2.8 po trzecie nie potrzebuje jasnego tele bo mi nie jest po prostu potrzebne - nie czuje takiej potrzeby.a gdybym poczul to zobacz co zrobilbym po drugie a do krajobrazow i muzeow to jest szeroki kat

szersze z IS - masz na mysli 17-55/2.8??

fotografia biznesowa

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jeszcze weź pod uwagę, że wersja 2,8IS jest ciężka jak dowcip niemiecki - ręka odpada po dwóch minutach.
    Komu odpada temu odpada . Mi sie nim bardzo wygodnie foci nawet po kilka godzin.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów