Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: [sender_pl] fotografie różne

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

W 1 za blisko najechałeś i pciągnełeś dziewczynie nosek, no i kontrastu za mało.

Coś już napisał Awatar CASE
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli chodzi o portreciki....
    To jest moim zdaniem: na I za mała głębia ostrości, kadr lekko od góry co skraca dziewczynie szyję, poza tym osób z dość wydatnym nosem raczej się tak nie fotografuje... wskazane jakieś wariacje nt en face Ogólnie jak już psułeś te zdjęcia Ps-em, to trzeba było pomyśleć o wycięciu zbędnej biżuterii (odbija światło i rozprasza uwagę podczas oglądania zdjęcia) i włosów (albo uczesać modelkę :P). Na drugim wzrok skierowany w dół, oczy sprawiają wrażenie przymkniętych.... jedną z uniwersalnych zasad portretu (tzn prawie uniwersalnych, bo takich na 100% to nie ma ) jest blik światła w oku portretowanego, co nadaje fotografii życia. Kontrasty lekko za słabe, cienie za mocne, ale odrobinę "miększe" oświetlenie i odpowiednie ukierunkowanie lamp powinno załatwić sprawę. A najlepiej użyć Ilforda Delty 100 :P Wiem, wiem, syfra. To czułość jak najniższa przynajmniej. I jak Ci się nie chce babrać w PS to załóż na obiektyw żółty albo czerwony filtr.
    A krajobrazy? Sorry, ale straszny kicz (to nie jest obraźliwe!!!). Zachodziki, wschodziki, chmurki, mgiełki.... to wszystko już było... milion razy? I każdy przez to przechodził. Daj sobie spokój. Nie, żeby w tych zdjęciach było coś strasznie złego, ale nic ciekawego też nie ma. Zatem.... po co?
    Ostatnio edytowane przez CASE ; 22-11-2006 o 00:16
    Canon jakiś tam, bo lubię
    Nie dla PS'a, mniejsze nie dla syfry.

Moje www
    Zobacz mnie na GoldenLine...
    ...i na LinkedIn

Domyślnie

@CASE: ja się nie obrażam - do czasu, kiedy prawdę mówisz, a pewnie mówisz po części. Skoro jednak każdy przez to przechodził to i ja pewnie powinienem. Jest to moje pierwsze spotkanie z aparatem w miarę dobrym - tak więc uczę się chetnię... tak czy siak wdzięczny jestem za słowa krytyki.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A skąd masz aparat w miarę dobry, bo z sygnaturki wnoszę że Canon i w dodatku cyfrowy? Żartowałem (Z tym Canonem)

Moje www
    ...i na LinkedIn

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

ale strasznie splastykowiłes te portrety, MZ zbyt duża zabawa w PS niekorzystnie wpłynęła na odbiór
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mimo, że zaraz mnie zjadą, to Ci powiem: zostaw przynajmniej na razie PS. Naucz się fotografować, a nie obrabiać. Osiągaj efekty ręcznie, nawet cyfrówką. Innymi słowy: zrób to sam. Zobaczysz, jak wielka jest satysfakcja z dobrej fotografii, i o ile większa od produkcji grafiki komputerowej. Sugeruję mniej, a lepiej...

Moje www
    ...i na LinkedIn

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

w tym wypadku zgadzam się z CASE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CASE Zobacz posta
    ... nawet cyfrówką ...
    Nie bardzo rozumiem - byłbys łaskaw wyjaśnić.

Pozostawić szopa - jak najbardziej i całkiem chętnie - mam go dość w pracy

Zrobię jak mówicie - będę ćwiczył maksymalnie dużo - szkoda tylko, że podoga nie dopisuje.

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

case prezentuje pogląd (mniejsza o to czy słuszny czy nie) że analog jest lepszym narzędziem do fotografowania niż cyfra

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

o ludzkosci ty moja - dokad zmierzasz?
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów