Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Jaką głowicę polecacie?

Domyślnie Jaką głowicę polecacie?

jaką głowice polecilibyście do Manfrotto 055 Pro?
    W cenie do 300~400 zł.
    przyglądałem się 141RC ale juz jej chyba nie produkują.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

glowice to dobieraj do rodzaju uprawianej fotografii a nie do statywu. Twoje pytanie brzmi jak "jaki mam kupic samochod do czarnych niewielkich opon"

Napisz co focisz i to moze uda sie cos poradzic

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG Zobacz posta
    glowice to dobieraj do rodzaju uprawianej fotografii a nie do statywu. Twoje pytanie brzmi jak "jaki mam kupic samochod do czarnych niewielkich opon"

Napisz co focisz i to moze uda sie cos poradzic
    to o czym piszesz wydaje mi się tak logiczne że szkoda o tym pisać bo wydawalomi się że posłużenie się skrótem myślowym jest jak najbardziej na miejscu ale skoro nie to wyjaśniam:
    wiem co chcę fotografować (głównie architektura), wiem jak, pytam tylko która ze znanych Wam z autopsji głowic manfrotto jest dla was najwygodnniejsza, niezawodna, wytrzymująca spore przeciążenia z jaką wam się najwygodniej pracuje (kulowa czy klasyczna 3D) do tego mieści się w przedziale cenowym do 400 zł?

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert31-R1 Zobacz posta
    to o czym piszesz wydaje mi się tak logiczne że szkoda o tym pisać bo wydawalomi się że posłużenie się skrótem myślowym jest jak najbardziej na miejscu ale skoro nie to wyjaśniam:
    wiem co chcę fotografować (głównie architektura), wiem jak, pytam tylko która ze znanych Wam z autopsji głowic manfrotto jest dla was najwygodnniejsza, niezawodna, wytrzymująca spore przeciążenia z jaką wam się najwygodniej pracuje (kulowa czy klasyczna 3D) do tego mieści się w przedziale cenowym do 400 zł?
    obawiam sie ze jednak Twoj skrot byl zbyt skrotowy
    Ale skoro tak pytasz to prosze odpowiedz:
    Najwygodniejsza dla mnie jest kulowa 268 Manfrotto, wielka, ciezka (wlasciwosci obronne) i stabilna.
    Rownie wygodna jest 410 Manfrotto stosunkowo nieduza, niezbyt ciezka, stabilna i bardzo dokladna.

Domyślnie

o wlaśnie o to mi chodziło. dzięki za info !

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A czy do fotografowania głównie architektury to nie lepsza będzie jednak 3-osiowa? Może nawet z pokrętłami? Tam przecież dokladnie w miarę trzeba ustawić położenie aparatu. A 3-osiowa pozwala na walkę z każdą osią z osobna, bez ruszania pozostałych.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

toz wlasnie 410 taka jest

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

kup najdrozsza do 400zl
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG Zobacz posta
    toz wlasnie 410 taka jest
    Pisałeś też o kulowej.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

po prostu jestem zwolennikiem dobierania narzedzia do zadania, jesli robie glownie makro to wybieram 410 ale na ta czesc poza makro (np zwierzaki) kulowa 286. Co nie znaczy ze nie mozna zrobic wszystkiego jedna glowica, tylko ze mniej wygodnie i mniej skutecznie.
    Dlatego podalem te dwa rozwiazania.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów