Pokaż wyniki od 1 do 10 z 99

Wątek: #27 Domowy sposób na kalibrację AF w dSLR

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zibi1970 Zobacz posta
    czesc,

ja sie pobawilem w domowe ustawianie i nic z tego :-(

mam wprawdzie aparat innej marki ale tez ma takie miejsce do krecenia wiec krecilem.
    moj obiektyw ma taka przypadlosc ze na ogniskowej 28mm przy f 2,8 ostrosc jest za punktem ustawionym a przy ogniskowej 70 mm przy f 2,8 ostrosc jest przed punktem ustawionym. w moim aparacie przesuniecie "wajchy" w gore lub dol o wlasnie i tu problem o jaka kolwiek odleglosc w ktora kolwiek strone nie wiele zmienia :-(. moge zrobic z 10 obrotow i efekt jest taki sam jakbym zrobil obrot ciut ciut. ani razu nie udalo sie tak przesunac punktu ostrosci aby byl w centrum mierzenia, metada prob (z tysiaca chyba) doszedlem do tego ze moge sie tylko zblizyc do prawidlowego lapania ostrosci a a potem juz znow ucieka w dal. wydaje mi sie ze zamaist poprawic to tylko pogorszylem sprawe bo teraz czesto af sie gubi a ja nie umiem trafic w fabryczne ustawiwnia :-(. dodam jeszcze ze u mnie i w wizjerze i potem na zrobionym zdjeciu jest przesuniecie ostrosci.
    ma ktos pomysl co mozna zrobic aby to naprawic?
    No tak ale nie wiem czy przypadkiem nie mowimy o dwoch roznych sytuacjach (a moze i o trzech nawet). Po pierwsze aparaty "innej marki" moga sie zachowywac inaczej (ja pisalem o 300/350D). Ponadto czesc bledow AF nie da sie wyregulowac ta sruba. Ja wyraznie pisalem ze AF dzialal mi ok ale rozne warunki atmosferyczne, wstrzasy ... ogolnie praca w trudnym srodowisku spowodowaly przesuniecie ukladu luster, ktore ja skorygowalem. Duza czesc bledow AF wywolana jest nieprawidlowym dzialaniem body badz obiektywu i wymaga wizyty w serwisie i kalibracji za pomoca oprogramowania.

Cytat Zamieszczone przez Yacek Zobacz posta
    Rozumiem, że tym sposobem mozna wyregulować AF w pionie, a jak z poziomym ?
    Przykro mi ale nie rozumiem pytania. Regulacja ta polega na ustawieniu luster do pozycji w ktorej poprawnie ustawiany jest punkt ostrosci.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Przykro mi ale nie rozumiem pytania. Regulacja ta polega na ustawieniu luster do pozycji w ktorej poprawnie ustawiany jest punkt ostrosci.
    Chodzi mi o to, że AF może być rownież przesunięty w płaszczyźnie poziomej. Najlepiej zobrazuje to rysunek:

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Yacek,
    nie zrozumiałeś.

To co opisujesz to usytuowanie czujników AF w kadrze - na to nie mamy żadnego wpływu. To co opisuje Kane to regulacja kąta pochylenia płaszczyzny lustra, tak aby odległość od obiektu przez obiektyw, lusro główne, pryzmat do matówki była taka sama jak od obiektu przez obiektyw, pomocnicze lusterko AF do czujnika AF.

MOże znajdę schemat, który daaawno temu linkowałem, to sprawa stanie się prostsza.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uprawnienia umieszczania postów