Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Zakup analoga - pomocy.

tama
    Guest

Domyślnie Zakup analoga - pomocy.

Muszę dokupic body analogowe ( kolor, rozdzielczośc) - zdjęcia tylko na slajdach.Mam szkło EF 17-40 f4 L .
    Fotografuję tylko pejzaże, żadnych reporterskich, ślubów itp, dużo czasu, luzik, filtry i statyw.
    Jakie kupic body analogowe żeby nie wydac niepotrzebie za dużych pieniędzy:
    33 czy 30, 33V czy starczy 300v czy 300x, a może T 90 - nie wiem co to jest za aparat zupełnie - ale kupuję zdjęcia od kolesia, który robi T 90, zdjęcia są git, może całkiem inny.
    I jeszcze jakie stałki kupowac, które będą nadawac się również do cyfry.
    Z góry dziekuję.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tama Zobacz posta
    Muszę dokupic body analogowe ( kolor, rozdzielczośc) - zdjęcia tylko na slajdach.Mam szkło EF 17-40 f4 L .
    Fotografuję tylko pejzaże, żadnych reporterskich, ślubów itp, dużo czasu, luzik, filtry i statyw.
    Jakie kupic body analogowe żeby nie wydac niepotrzebie za dużych pieniędzy:33 czy 30, 33V czy starczy 300v czy 300x,
    Każde z nich będzie dobre. Jak chcesz tanie i porządne to weź pod uwagę jeszcze 50/50E.
    Ważniejsze jednak co do niego wsadzisz :-) A jak pejzaże to króluje Velvia :-)

a może T 90 - nie wiem co to jest za aparat zupełnie
    Starszy model. Niekompatybilny z 17-40, więc od razu zapomnij.

kupuję zdjęcia od kolesia, który robi T 90, zdjęcia są git,
    Myślę, że to przede wszystkim sprawka kolesia, a nie jego aparatu :-)
    Wpływ na git zdjęcia jest mniej/więcej taki:
    90% sukcesu - "koleś"
    10% sprzęt - z czego w kolejności najistotniejsze są obiektywy, następnie materiał światłoczuły (klisza/matryca) i dopiero gdzieś w tym miejscu aparat.

I jeszcze jakie stałki kupowac, które będą nadawac się również do cyfry.
    Najogólniej mówiąc począwszy od 35mm w górę.
    Szersze na razie w większości kiepsko się spisują z cyframi (oczywiście znajdą się wyjątki :-))
    http://canon-board.info/showthread.php?t=14531
    http://canon-board.info/showthread.php?t=15649
    http://canon-board.info/showthread.php?t=15119
    http://canon-board.info/showthread.php?t=15342
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 06-11-2006 o 09:31
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Świetne zdjęcia można robić nawet eosem 3000n, bo bez podglądu głębi ostrości w fotografii pejzażowej da się żyć. 300 to praktycznie to samo tyle że z rzeczonym podglądem. Osobiście polecałbym jednak coś z pseudo-punktowym pomiarem światła, który przydaje się przy dużych rozpiętościach tonalnych w kadrze, a więc eos 50 lub 33, ewentualnie ich odpowiedniki z eye control, czyli 30 i 50e, która to funkcja do wymienionego przez Ciebie rodzaju fotografii zastosowania ma raczej małe, ale akurat tycyh modeli jest na rynku wtórnym większy wybór (róznica w cenie to 50-100 zł).

Myślę, że to przede wszystkim sprawka kolesia, a nie jego aparatu
    Wpływ na git zdjęcia jest mniej/więcej taki:
    90% sukcesu - "koleś"
    10% sprzęt - z czego w kolejności najistotniejsze są obiektywy, następnie materiał światłoczuły (klisza/matryca) i dopiero gdzieś w tym miejscu aparat.
    Popieram, w całej rozciągłości
    Najogólniej mówiąc począwszy od 35mm w górę
    28/2.8 też jest ponoć z cyfrą nienajgorszy.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 06-11-2006 o 09:42
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Do pejzarzu bralbym 33 lub 33V. W modelu z V to jedyne z czego bedziesz moze korzystac to podswietlany wyswietlacz, wiec jesli roznica w cenie bedzie spora to nie warto w Twojej sytuacji doplacac do V. Modele 30 i 30V maja AF kontrolowany okiem co w Twoim przypadku bedzie zupelnie zbedne. Tak jak radzil moj poprzednik jest jeszcze 50. Tutaj znowu polecam model bez E (E to kontrola AF okiem).
    T90 to model z mocowaniem obiektuwu typu FD a nie EF, wiec o ile nie chcesz gromadzic drugiego zestawu obiektywow to odpada. Chociaz mozesz go tez rozwazyc. Obiektywy FD sa o wiele tansze od EF zabacz na Allegro. Brak w nich AF, ale to w pejzarzu akurat nie przeszkadza.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Bywalec Awatar temol
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Witam

Wedlug mnie 50/50E bedzie sensownym wyborem. Ceny na allegro smiesznie niskie - 350-450 zl, czyli mniej wiecej polowe ceny eosa 30/33.

Pozdrawiam, Tomek

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez temol Zobacz posta
    Witam

Wedlug mnie 50/50E bedzie sensownym wyborem. Ceny na allegro smiesznie niskie - 350-450 zl, czyli mniej wiecej polowe ceny eosa 30/33.
    450 za 50e? Z BP-50 w idealnym stanie mozna kupić za 400 zł. Bez to i za 250.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

tama
    Guest

Domyślnie

Dzięki za informacje, nie wiedzałem, że T 90 ma inny system mocowania, byłaby mina.

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

jak tylko slajdy to najlepszy bedzie EOS 3, ma pomiar punktowy i multispot

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja robie na analogu tylko slajdy i robie EOS-em 33. Miałem do wyboru 30/33 ale wziałem 33. 98% uzytkowników EOS 30 szybciutko zaprzestaje korzystania z bajeru eye.. Mam go juz kilka lat i nie narzekam!

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    28/2.8 też jest ponoć z cyfrą nienajgorszy.
    Spotykam skrajne opinie na temat tego obiektywu. Począwszy od pochwał, poprzez takie "nienajgorzy", a skończywszy na dnie.
    Sam takiego miałem, ładnie rysował na slajdach; natomiast przy współpracy z cyfrakiem nie widziałem/nie słyszałem wielkiej różnicy pomiędzy nim a Sigmą 18-50/2,8 (zarówno w optyce jak i kulturze pracy AF).
    Ogniskową 28mm ze światłem f/2,8 oraz warcząco-gwiżdżącym autofocusem i tak mam w Sigmie, więc Canonik poszedł między ludzi. Zresztą jakby na to nie patrzeć, przy tej ogniskowej stałka ze światłem f/2,8 to cieeemnyyy obiektyw.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 06-11-2006 o 11:59
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów