Strona 17 z 32 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 317

Wątek: Łapanka Policji w związku z nielegalnym oprogramowaniem

Domyślnie

Zapewne, ale obydwaj bawimy się przykładami. Ja po 6 latach pozbyłem się PSa, Office'a, Nero itp i jakoś z tym żyję. Inna sprawa, że w międzyczasie wydałem około 6000zł na inne oprogramowanie.

Chyba bardziej chodziło mi o filozofię Kalego. Jeżeli ukradniesz program to dobrze, jeżeli tobie ukradną coś to źle. W ludziach jest jakieś społeczne przyzwolenie na kradzież. Programu, filmu, muzyki "nie kradnie się". To się załatwia, ściąga, zdobywa itp. Nigdy nie kradnie, jak zegarek, aparat, komórkę. Dlaczego nikt nie chwali się tutaj kupionym okazyjnie "ciepłym" obiektywem czy body? Nie udawajmy, że nie ma handlu kradzionym towarem. Jest - ale nie ma na to przyzwolenia. Kupiłeś, siedź cicho i nie wychylaj się. Jakoś nie miałem szczęścia spotkać w sieci stron z kradzionym towarem, z programami - tak.
    | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joshua Zobacz posta
    Zapewne, ale obydwaj bawimy się przykładami. Ja po 6 latach pozbyłem się PSa, Office'a, Nero itp i jakoś z tym żyję. Inna sprawa, że w międzyczasie wydałem około 6000zł na inne oprogramowanie.
    Zgadzam się. Nie mam zamiaru wniosków prawnych czy moralnych wyciągać z tych przykładów. I też nie używam MS Office, PS czy Nero.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie twierdzimy ze piractwo jest dobre, ale sam podales doskonaly przyklad na to jak bardzo rozni sie od "klasycznej" kradziezy. Zegarek/komorka jest fizycznie jedna, zabierajac ja komus pozbawiasz go mozliwosci dalszego z niej korzystania. O skopiowaniu programu jego autor moze sie nawet nie dowiedziec, fizycznie nic mu nie ginie. Traci za to mozliwosc uzyskania pieniedzy w zamian za usluge (napisanie programu). Nie zostaje okradziony, ale wykorzystany.

MadMax
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diabeł Zobacz posta
    jezeli byś kupił z myszką lub dyskiem twardym to zawsze przy kompie musi być ta myszka lub dysk twardy. Jeżeli kupiłeś OEM z kompem to musi być zainstalowany na tym kompie, teoretycznie jak zmienisz coś w konfiguracji komputera z którym kupiłeś OEM to już jest lipa
    Drodzy Forumowicze musze coś sprostować bo niewiedza wasza w zakresie licencj Windows Oem jest wielka ja w związku z prowadzeniem sklepu komputerowego mogę zabrać głos w tej sprawie żeby wyjaśnic kilka kwesti i przytaczam cytat Diabła gdyż najtrafniej on wyraża sens OEM choć zmieniło się troszkę jesienią tamtego roku a dokładnie to że nie ma obowiązku zakupowania żadnego dodatkowego podzespołu z wnętrza komputera ani tzw. manipulatora/myszki/ żeby spełnić warunki licencji. Każdy może zakupić Windowsa XP OEM nakleić licencje w widocznym miejscu i zainstalować na dowolnym sprzęcie i to właśnie w tym momencie staje się OEM-em tzn. przywiązuje dana licencję do zainstalowanego sprzętu.
    Cytat Zamieszczone przez JSK Zobacz posta
    Legalne są windowsy jeśli na kompie jest naklejka i posiada się rachunek/fakturę zakupu. A co sobie pozmieniasz w środku kompa to Twoja sprawa
    Nieprawdą jak twierdzi JSK jest że można sobie zmieniać w środku sprzęt do woli. Generalnie system sprawdza 5 głównych podzespołów komputera a dokładnie symbole Vendora/producenta danego podzespołu i generalnie jeśli wymienimy jeden z nich na inny z tej samej rodziny np. płytę oparta na intelu 915 na inną tego samego producenta na i945 to nie powinną być problemu z aktywacją przez internet - istnieje też mozliwość instalcji płyty od innego producenta ale na podobnym pcb, zazwyczaj wówczas też nie ma żadnego problemu. Jeśli natomiast ingerencja w sprzęt jest znacząca wówczas system poprosi o kontakt telefoniczny a tu juz wiele zależy od uprzejmości osoby z którą rozmawiamy, oraz przedstawienia problemu /zawsze można powiedzieć że płyta jest po naprawie-wymianie gwarancyjnej...zdarzają się jednak nawet tak skrajne przypadki w których konsultant żąda przesłania kserokopi dowodu zakupu i zdjęcia systemu...do czego oczywiście nie ma prawa. W mojej firmie pomagamy klientom w takich sytuacjach załatwiając za nich temat aktywacji za pomocą magicznego numeru OEM nadanego firmie przez MS I jeszcze jedna inforamcja dotycząca systemów z allegro ... według licencji powinny być zainstalowane na sprzęcie /komputerze/ z którym zostały kupione w innym wypadku korzystanie z systemu jest nielegalne. Sorki za tak długi wywód ale chciałem żeby wszystko było jasne...jesli nie udało mi się to proszę pytania na priva, chętnie pomogę rozwiać wątpliwości
    Ostatnio edytowane przez MadMax ; 03-11-2006 o 00:13

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joshua Zobacz posta
    Ja po 6 latach pozbyłem się PSa, Office'a, Nero itp i jakoś z tym żyję. Inna sprawa, że w międzyczasie wydałem około 6000zł na inne oprogramowanie.

Chyba bardziej chodziło mi o filozofię Kalego.
    A ja namieszam w kotle i dotkne innej kwestii - jakiegos dziwnego "przyzwyczajenia" ze jak ktos ma tego typu programy to na 99,9% nielegalne i dostaje pytania "skad sciagnales" "podrzuc instalke" itp.
    A mnie to boli bo np windowsy2000 sam kupilem (na szczescie razem z kompem wiec tansza wersja - OEM), na PS CS2 tez sie wykosztowalem (na szczescie mialem prawo do upgrejdowej wersji), Office 2003 tez oryginalna, pelna wersja studencka (jedna z 3 licencji dostepnych w tej wersji), Nero - dokupilem do nagrywarki bo w dobrej cenie dorzucali OEMowego nero. Wymieniac dalej nie bede... zdjecie polki z oryginalnymi grami juz gdzies pokazywalem .
    Tak wiec tego typu przyklad to rowniez negatywny stereotyp... ze masz offica i xpki to na pewno nieoryginalne .

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek Zobacz posta
    Nie twierdzimy ze piractwo jest dobre, ale sam podales doskonaly przyklad na to jak bardzo rozni sie od "klasycznej" kradziezy. Zegarek/komorka jest fizycznie jedna, zabierajac ja komus pozbawiasz go mozliwosci dalszego z niej korzystania. O skopiowaniu programu jego autor moze sie nawet nie dowiedziec, fizycznie nic mu nie ginie. Traci za to mozliwosc uzyskania pieniedzy w zamian za usluge (napisanie programu). Nie zostaje okradziony, ale wykorzystany.
    Pazurek a jak ktoś zacznie sprzedawać twojefotki i to pod swoim nazwiskiem? Nie zmienisz zdania? Przecież nic nie stracisz nadal będziesz mieć swój pliczek może nawet RAW, może negatyw ale to nie ty dostaniesz za nie pieniążki - powiesz eee jedno zdjecie ile można na nim zarobić a jeśłi ta osoba która cię (jak to piszesz) wykorzystała dostanie za nie grubą kase??

Kradzież to kradzież obojętnie co się kradnie - sam w czasach studenckich używałem piratów ale nie jestem z tego broń Boże dumny, bardziej mi wstyd.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275 Zobacz posta
    ...Przecież nic nie stracisz nadal będziesz mieć swój pliczek może nawet RAW, może negatyw ale to nie ty dostaniesz za nie pieniążki...
    Ale nie rozmawiamy tu chyba o gosciach, ktorzy na tym trzepia kase, tylko o tych, co robia to na swoj domowy/wewnetrzny uzytek - a to troszke zmienia punkt podejscia do sprawy, nie sadzisz? :wink:

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Ale nie rozmawiamy tu chyba o gosciach, ktorzy na tym trzepia kase, tylko o tych, co robia to na swoj domowy/wewnetrzny uzytek - a to troszke zmienia punkt podejscia do sprawy, nie sadzisz? :wink:
    no tak...a jak ktoś kradnie na swój domowy użytek ?? Bo nie sprzedaje ??
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bez sensu jest porownywanie piractwa do kradziezy samochodu, bo pirat nie zabiera nic fizycznie wlascicielowi (w przypadku programu - upraszczajac - jego tworcy). Korzysta za to bezprawnie z mozliwosci programu nie uiszczajac oplaty, nie gratyfikujac tworcy za prace jaka wlozyl w jego stworzenie. I naturalnie zgoda, oczywiscie potepiam to.

Ciekawe jest jednak pytanie, czy gdyby NIE dalo sie skopiowac (hipotetycznie) programow, to czy ludzie by je kupowali czy szukali darmowych alternatyw? Ile procent zainstalowaloby linuksa z openoffice gdyby nie dalo sie spiracic windowsa z office? Moglo by sie okazac ze tylko firmy kupuja oprogramowanie specjalistyczne bez ktorego nie moga sie obyc.

Z drugiej strony, ciekawe ile osob skopiowalo by sobie mercedesy z salonu, gdyby sie dalo?

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick Zobacz posta
    no tak...a jak ktoś kradnie na swój domowy użytek ?? Bo nie sprzedaje ??
    Zycie nie sklada sie tylko z bialego lub czarnego ;-)
    Jak napisalem wczesniej zabic mozna z zazdrosci albo w obronie wlasnej 8) i choc to tez morderstwo, to w swietle prawa i moralnosci rozni sie i to dosc mocno ;-)

A wracajac do tematu - problem jaki tu jest rozpatrywany dotyczy nie kradziezy w celach zarobkowych tylko kradziezy na uzytek wlasny. I choc to tez jest zle zjawisko, to jego skala ma zupelnie inne podloze. Dlatego walka z nim, rowniez powinna przebiegac inaczej.

A porownywanie piratow domowych do mafii handlujacej nielegalnym oprogramowaniem jest taka sama patologia jak robienie z czlowieka broniacego swojego zycia i majatku mordercy.
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 03-11-2006 o 13:52

Strona 17 z 32 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów