Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Pierwsze uruchomienie Canon 30D

Coś już napisał

Domyślnie Pierwsze uruchomienie Canon 30D

Witam

Czy przy pierwszym uruchomieniu nowego aparatu Canon 30D data jest wyzerowana i trzeba wprowadzić od początku aktualna datę czy biegnie juz jakaś data.

Ja po uruchomieniu 30D miałem datę 02.05.2005r czy to może oznaczać że aparat był uzywany albo że jest to jakiś refurbed?

Nie śmiejcię się ale po bardzo długim oczekiwaniu kupiłem w końcu 30D i jestem trochę zestresowany

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

o! ja tez tak mialam wiec podpinam sie pod pytanie kolegi Zeusa.
    choc watpie zeby o byl refurbed... mam taka nadzieje

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Refurb ? W przypadku aparatu ktory na rynku jest 7-8 miesiecy ? Dobre

Uprzedzajac kolejne pytania - cykanie przy ruszaniu aparatem jest spowodowane przez mocowanie wbudowanej lampy blyskowej badz czujnik polozenia aparatu.
    Przy zdjeciu z dekielkiem na 30 sec moga wystepowac dead hot pixele i to jest normalne

Plansza do testow na bf/ff znajduje sie pod tym adresem http://www.focustestchart.com/chart.html

Ale zdjecia juz jakies robiliscie ?

Pozdrawiam
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta

Uprzedzajac kolejne pytania - cykanie przy ruszaniu aparatem jest spowodowane przez mocowanie wbudowanej lampy blyskowej badz czujnik polozenia aparatu.
    Przy zdjeciu z dekielkiem na 30 sec moga wystepowac dead hot pixele i to jest normalne

Plansza do testow na bf/ff znajduje sie pod tym adresem http://www.focustestchart.com/chart.html

Pozdrawiam

Na te pytania znam odpowiedzi.

Ale na pytanie postawione wyżej nadal nie

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta

Pozdrawiam
    Refurby już są od jakiegoś czasu, choćby na Adoramie

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Macio Zobacz posta

A co to ... Adorama?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

znany sklep w USA
    ostatnio gdy ustawiałem znajomej, były same zera, ale podana przez ciebie data nie może być wiążąca, bo wtedy jeszcze nie produkowali 30D. Może sprawdzałeś w sklepie, lub kupowoałeś wysyłkowo - i wtedy ktoś chcąc sprawdzić, czy wszystko jest OK, klepnął pierwszą lepszą datę, aby tylko szybciej wejśc do menu.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    znany sklep w USA
    ostatnio gdy ustawiałem znajomej, były same zera, ale podana przez ciebie data nie może być wiążąca, bo wtedy jeszcze nie produkowali 30D. Może sprawdzałeś w sklepie, lub kupowoałeś wysyłkowo - i wtedy ktoś chcąc sprawdzić, czy wszystko jest OK, klepnął pierwszą lepszą datę, aby tylko szybciej wejśc do menu.

Kupilem w sklepie internetowym czyli sprzedaż wysyłkowa bez możliwości wcześniejszego obmacania.

Ale mogłes robić zdjęcia bez ustawienia daty (tzn jak była wyzerowana) czy najpierw musiałes ustawic datę a dopiero pożniej mogłeś używać aparatu.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    o! ja tez tak mialam wiec podpinam sie pod pytanie kolegi Zeusa.
    choc watpie zeby o byl refurbed... mam taka nadzieje

kjoanna a gdzie ty swój kupiłaś?

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Macio Zobacz posta
    Nie no jasne ale kupujac tam wyraznie widac co sie bierze. W Polsce sprowadzane refurby tez maja adnotacje sprzedawcy no chyba ze ktos oszukuje zeby troche zarobic. Ilosc takiego sprzetu po 7 miesiacach od pojawienia sie w sprzedazy jest znikoma.

Data z 2005 roku nijak swiadczy o tym czy aparat byl uzywany a juz napewno nie o tym ze byl odnawiany w fabryce

Wyjasnien moze byc tyle ilu uzytkownikow. Byc moze w czasie kontroli w fabryce ustawia sie date zeby sprawdzic czy poprawnie to dziala. Byc moze uklad jest zaprogramowany od razu na pewna date (np 01.01.2005) i po wlozeniu baterii podtrzymujacej zegar startuje. Byc moze sprzedawca sprawdzal sprzet i wklepal cokolwiek zeby dobrac sie do menu, moze to zrobil hurtownik a moze klient ktory wczesniej ogladal aparat w sklepie. To byly warianty realistyczne.

Teraz czas na warianty sci-fi Mozliwe ze Bill Gates ustawia automatycznie czas w aparatach Canona droga napowietrzna (cos jak autoupdate w Windowsach), mozliwe tez ze ufo uruchamia odliczanie jak w Independce Day, ciekawie tez wyglada teoria o wplywie Marsa na uklady elektroniczne w 30D

Jedyny sposob zeby sie uspokoic polega na wizycie w serwisie i odczytaniu licznika zdjec.

EDIT: Jesli kupiles w sklepie netowym na 99% sprzedawca wlaczyl aparat ustawil pierwsza lepsza date i przestrzelil aparat zeby byc pewnym ze nie wysyla uszkodzonego sprzetu.
    Ostatnio edytowane przez McKane ; 29-10-2006 o 17:13
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów