Auto REVUENON 135/2.8 + pierścienie
Auto REVUENON 135/2.8 + pierścienie
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
A Tamron tez byl na pierscieniach?
Tamron bez![]()
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
O obiektywach wiem prawie wszystko
wlasnie snow, to sa mozliwosci czystego tamrona, a jakby to wygladalo na pierscieniach a raczej bardziej na soczewkach? nie bylo by jakis wiekszych dystorsji czy innych efektow na bokach kadru? jak to by wygladalo?
Ostatnio edytowane przez rapsody ; 26-10-2006 o 19:44
Cichy: dzięki za linkiChyba przekonałem się do tego szkła
Po Nowym Roku zapewne zgłoszę się do Ciebie po ten "słoik"
![]()
Co do prędkości AF to porównywałem sobie z 17-40 i powiem tak: USM jest świetny, Tamron bardzo dobry, a w gorszym świetle dobry. Trzeba się do tego po prostu przyzwyczaić i działać z pewnym przewidywaniem akcjiPodoba mi się to, że obiektyw ten nie ma tendencji do przejazdu przez cały zakres ostrości jak niektóre Sigmy. No i jak już złapie ostrość to się tego trzyma
Jak chcecie zobaczyć gówniany napęd AF w akcji to polecam Sony 18-200/3.5-6.3 - będziecie polani ze śmiechu, a ten obiektyw kosztował u nas w Media 2200 pln....Szef myślał, że dostaliśmy uszkodzoną sztukę.... Dźwięk silnika przypomina napęd hydrauliczny wieży czołgowej, jeszcze tylko zamiast trzasku migawki podłożyć jakiś mp3 wystrzału armatniego i symulator czołgu gotowy![]()
![]()
A przejazd od początku zakresu do nieskończoności spokojnie trwa z 1,5 - 2 sekundy....
Ostatnio edytowane przez Teo ; 27-10-2006 o 00:46
Brzmi niezwykle zachęcająco.
A co do tamrona to bardzo dobry obiektyw. Z AF-em da się żyć. W porównaniu do L-ek jest gorzej jeśli chodzi o kontrast i kolor, ostrość jest na ich poziomie i to od pełnej dziury. Wadą jest też obracający się pierścień ostrości z przodu - trzeba uważać żeby nie trzymać za niego podczas ostrzenia. Nie miałem możliwości wypróbować go z FF ale ci co mogli sobie chwalą - więc to też można uznać za zaletę (po zmianie puszki będzie jak znalazł). Przy cropie jest wąskawy. Generalnie jak na cropa to trochę dziwny zakres (trochę maławo jest też na długim końcu). Tutaj jednak zakres 24-105 jest dużo bardziej odpowiedni. Ale i tak uważam, że jak za tą cenę świetny kompromis zwłaszcza, że bez większego wpływu na jakość zdjęć, a to przecież najważniejsze.
![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...