Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Tamron SP AF 28-75mm F/2.8 XR Di LD Aspherical [IF] Macro ?

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Auto REVUENON 135/2.8 + pierścienie
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A Tamron tez byl na pierscieniach?

Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Tamron bez

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow Zobacz posta
    Tamron bez
    łeee to co za porownanie makro :P czekaj wrzuce pajaczka zrobionego tamronem na pierscieniach

Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek Zobacz posta
    łeee to co za porownanie makro
    Cytat Zamieszczone przez rapsody Zobacz posta
    Niestety nie moge nigdzie znalesc typowych zdjec w trybie makro tego tamrona
    Raczej chodziło żeby pokazać zdjęcia z "gołego" tamrona a te m42 to tak dla porównania raczej dałem :-)

rapsody
    Guest

Domyślnie

wlasnie snow, to sa mozliwosci czystego tamrona, a jakby to wygladalo na pierscieniach a raczej bardziej na soczewkach? nie bylo by jakis wiekszych dystorsji czy innych efektow na bokach kadru? jak to by wygladalo?
    Ostatnio edytowane przez rapsody ; 26-10-2006 o 19:44

Początki nałogu

Domyślnie

Cichy: dzięki za linki Chyba przekonałem się do tego szkła Po Nowym Roku zapewne zgłoszę się do Ciebie po ten "słoik"
    Co do prędkości AF to porównywałem sobie z 17-40 i powiem tak: USM jest świetny, Tamron bardzo dobry, a w gorszym świetle dobry. Trzeba się do tego po prostu przyzwyczaić i działać z pewnym przewidywaniem akcji Podoba mi się to, że obiektyw ten nie ma tendencji do przejazdu przez cały zakres ostrości jak niektóre Sigmy. No i jak już złapie ostrość to się tego trzyma
    Jak chcecie zobaczyć gówniany napęd AF w akcji to polecam Sony 18-200/3.5-6.3 - będziecie polani ze śmiechu, a ten obiektyw kosztował u nas w Media 2200 pln....Szef myślał, że dostaliśmy uszkodzoną sztukę.... Dźwięk silnika przypomina napęd hydrauliczny wieży czołgowej, jeszcze tylko zamiast trzasku migawki podłożyć jakiś mp3 wystrzału armatniego i symulator czołgu gotowy A przejazd od początku zakresu do nieskończoności spokojnie trwa z 1,5 - 2 sekundy....
    Ostatnio edytowane przez Teo ; 27-10-2006 o 00:46

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teo Zobacz posta
    (...)Dźwięk silnika przypomina napęd hydrauliczny wieży czołgowej, jeszcze tylko zamiast trzasku migawki podłożyć jakiś mp3 wystrzału armatniego i symulator czołgu gotowy A przejazd od początku zakresu do nieskończoności spokojnie trwa z 1,5 - 2 sekundy....
    Brzmi niezwykle zachęcająco.

A co do tamrona to bardzo dobry obiektyw. Z AF-em da się żyć. W porównaniu do L-ek jest gorzej jeśli chodzi o kontrast i kolor, ostrość jest na ich poziomie i to od pełnej dziury. Wadą jest też obracający się pierścień ostrości z przodu - trzeba uważać żeby nie trzymać za niego podczas ostrzenia. Nie miałem możliwości wypróbować go z FF ale ci co mogli sobie chwalą - więc to też można uznać za zaletę (po zmianie puszki będzie jak znalazł). Przy cropie jest wąskawy. Generalnie jak na cropa to trochę dziwny zakres (trochę maławo jest też na długim końcu). Tutaj jednak zakres 24-105 jest dużo bardziej odpowiedni. Ale i tak uważam, że jak za tą cenę świetny kompromis zwłaszcza, że bez większego wpływu na jakość zdjęć, a to przecież najważniejsze.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale i tak uważam, że jak za tą cenę świetny kompromis zwłaszcza, że bez większego wpływu na jakość zdjęć, a to przecież najważniejsze.
    ciągle masz tego tamrona? Jak tam awaryjność?
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów