Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Zdjęcie w maksymalnej rozdzielczości, a aparat cyfrowy

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Zaraz, zaraz. A co z interpolacją i filtrem AA? FiltrAA jest nastrojony na częstotliwość Nyquista - przeczytaj naprawdę dokładnie mój artykuł. Teoretycznie idealny filtr "dolnoprzepustowy" nastrojony jest na częstotliwość równą połowie częstotliwości próbkowania co w naszym przypadku wynosi ok. 78 lp/mm. W rzeczywistości nie jest tak, bo średnio wychodzi, że przy tej częstotliwości mamy ok. 10% kontrastu zaledwie. Testy obiektywów zwykle podaje się przy kontraście 50%. Przy tym kontraście duet obiektyw+matryca nie przekracza 40 lp/mm - jest to max i mają je naprawdę super obiektywy. (Tak naprawdę to chyba raczej powinno być 20 lp/mm - tego nie mogę pojąć dlaczego 40 px/mm uznane zostało jako (pary pixeli/linii)/mm, ale niech tam - tą kwestie właśnie próbuję wyjaśnić na pewnym serwisie, czyli wychodziłoby jeszcze mniej , ale o tym pisałem już na samym początku)

Może to rozjaśni Tobie w jakiś sposób:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=14653

EDYCJA:
    Idealne obiektywy ograniczone są tylko dyfrakcją i przy ok. MTF50 osiąga się wynik przy długości fali 555 nm ok. 1000/(1,34 x F). Jeśli F/4 wtedy idealny obiektyw osiągnie 175 lp/mm, ale nie w duecie z aparatem cyfrowym
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 26-10-2006 o 14:27

Uprawnienia umieszczania postów