Przerabiałem niedawno ten temat i jestem po zakupie TV CRT.
Problem jest w tym, że w tej chwili CRT się nie produkuje, a jeśli już coś jest, to są to mocno 'okrojone' modele.
Przykład: TX-32PM12P zastąpiono nowym TX-32PS12P. Do tego pierwszego się przymierzałem, a ten nowszy ma moja siostra. W nowym brakuje trochę elektroniki: filtr grzebieniowy oraz pare 3-literowych gadzetow, które jak się okazuje nie są znów takie zbędne (wygładzanie krawędzi, niemigające menu, napisy etc).
Powyższy Panas bije na głowe Thomsona Scenium pod względem geometrii obrazu, ale przy ogladaniu programow 8:6 osobiście przeszkadzają mi rozciągnięte boczne krawędzie w stosunku do centrum ekranu. Wnerwiające przy oglądaniu piłki nożnej. Jest oczywiście możliwość zrobienia zooma obrazu, ale to już kosztem górnej i dolnej czesci obrazu (obcina).
Dlaczego nie kupiłem jednak tego starszego Panasa? ...zobaczyłem Loewe ;-D
Są (o ile jeszcze są) w rewelacyjnych cenach. Przekraczają jednak Twój budżet. Model Aventos to ok. 3kzł, a Nomos i Aconda to ok. 4kzł. Zdecydowałem się na Aconde ze względu na wbudowany twardy dysk i time-shifting.
Poszukaj takiego sprzętu, możliwe, że jeszcze coś się uda znaleźć, a gwarantuję Ci, że nie bedziesz niezadowolony. Jeden minus: dlugo nie kupisz plaskacza, bo przy tej jakości obrazu wszystkie są naprawde kiepskie.
Dodam jeszcze, że tuner znakomicie radzi sobie ze słabymi sygnałami z anteny.
Dokładnie tak jest, chociaż na horyzoncie... http://canon-board.info/showthread.p...517#post228517 ;-)
EOS 30D / EOS 33 + EF 50 + EF 70-200
D700 / F80 + 14-200
Pentacon Six + 50,80,180
Bronica SQ-Ai + 50,80,150
Jeśli koniecznie chcesz CRT to pomyśl o czymś od renomowaych producentów np. Loewe albo JVC. Modeli już Ci nie podam, bo ostatni CRT kupowałem 5 lat temu. Możesz pomyśleć jednak o LCD jednak za 2 kPLN nie kupisz nic rozsądnego o przekątnej 32", to jednak wydatek około 4 kPLN i więcej. Tutaj masz spory wybór znów Loewe potem Sharp, Samsung i JVC.
Z kupnem CRT masz jeszcze jeden problem, większość producentów już jakiś czas temu ogłosiła, że zaprzetaje produkcji to co teraz można znaleźć to czyszczenie magazynów lub produkcja przez tzw. OEMa i brandowanie marką znanego producenta.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Chciałem wcześniej kupić jakiś TV LCD 32"" za około 5000 PLN ale jak zobaczyłem jaki on daje obraz / źródło to kablówka i Cyfra +/ to dałem sobie spokój i teraz szukam zwykłego CRT 32".
Ja bym to inaczej poustawiał: Loewe, Pioneer, Samsung. Reszta... hmmm... kwestia gustu design'a. Pierwsze dwa bezkonkurencyjne, ale ceny maja konkretne. Samsung to kompromis. Można się jeszcze zastanowić nad plazmą, seria 500 Panasa, ale poniżej 40" to nieporozumienie.
Najtańszy LCD z dobrym obrazem to Loewe Concept L32 ok. 6 kzł.
D700 / F80 + 14-200
Pentacon Six + 50,80,180
A nie wiem czemu. Kto potrafi, to skroci sobie ułamek. ]:-P
Przyzwyczajenie chyba, bo nie z fanaberi. Pamiętam, że kiedyś stosowało się takie oznaczenie i jakoś tak mi zostało. Zresztą czy to istotne? Ale dygresje się przydają.
Ja napisałem, że to najlepszy obraz z LCD w zasiegu rozsądnego budżetu. Co do jakości obrazu w odniesieniu do źródła, to musisz wziąść pod uwagę następujące fakty.
Kablówka/antena
- połączenie przeważnie przez kabel antenowy, oprócz samego wyświetlania obrazu na drodze sygnału jest jeszcze tuner od ktorego również zalezy koncowy efekt
Cyfra+
- źródło podłączasz przez RGB, S-Video czy innym po niskiej częstotliwości, tutaj TV jedynie sluzy za monitor
Z HDTV też należy uważać, bo wiekszość jest tylko 'READY'
D700 / F80 + 14-200
Pentacon Six + 50,80,180
A co powiecie na takie coś :
http://www.consumer.philips.com/cons...ESHQFHKFSEKI5P
Podobno gotowy do odbioru sygnału HD.
Cześć
Cokolwiek nie kupisz to będziesz rozczarowany jakością obrazu.
Obecnie telewizory mają bardzo rozbudowany i wydłużony tor sygnału (wielokrotnie obrabiany dla bajerów) Dla tego tracą jakość sygnału, który wchodzi do odbiornika. Jedyna nadzieja w HD
![]()