wczoraj spędziłem rochę czasu nad całym tym można nazwać problemem.
50e działa poprawnie z and. jednak trzeba troche nad tym posiedzieć i się przyzwyczaić.
1. adapter metalowy z dand. czyli płytką potwierdzającą ostrość
po wkręceniu standartowo przełączeniu na Av lub P lub cokolwiek innego wiesza aparacik.
2. patrząc na bagnet 50e to po lewej mamy dodatkowy bolec który trzeba przesunąć w górę aby zasymulowąc wpiecie obiektywu AF.
są 2 sposoby albo na adapterze przykleić popychacz jak w linkach wyżej lub tak jak zrobiłem to ja mniej porfesjonalnie amatorsko - bo jestem amatorem zablokowałem na stałe bolec dość grubym papierkiem.
aparat zaczął zachowywać się już posytywniej bo pokazał wartość przysłony ale zachowanie lustra i migawki wskazywało na dalszy błąd.
3. jedziemy dalej po kilku testach z odłaczaniem poszczególnych styków wymiękłem chciałem sprawdzić czy działa lampka wbudowana przełaczyłem na progam P i aparat zaskoczył
Przysłona działa poprawnie, lustro działa poprawnie, wyswietlacz działa poprawnie
kółko nastaw drabinki działa poprawnie.
ogranicza nam to troche możliwości kreatywnej fotografii ale mi amatorowi w zupełności wystarcza i nie mam powodu do niezadowolenia.
jakieś pytania konkretnie walcie na PM GG @ lub cokolwiek tam chcecie