Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: DPP Tutorial

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

w swiatlach, moim skromnym zdaniem, ACR daje du... na calej linii i nie potrafii sobie poradzic z gladka tonalnoscia i zachowaniem walorow barwnych. zwlaszcza wiernosc kolorow i umiejetnosc ich nasycania nie naleza (bardzo delikatnie rzecz ujmujac) do mocnych stron ACR

inna kwestia, ze chyba jeszcze nie powstal rasowy program do konwersji RAW dla fotografow, i poki co producenci mecza nas softwarem dla informatykow. nie zebym z tym drugim mial specjalne problem, ale...

tak na chlopa: fotografa tak naprawde g... obchodzi jaka jest wartosc czerwonego czy zielonego kanalu - tylko ktora partia obrazu trafia w ktora strefe. ot i tyle. w tej chwili zeby ulozyc tonalnie wywolywane zdjecie musze babrac sie jakimis wtornymi narzedziami w rodzaju ekspozycji/kontrastu/cieni co do porzadanego efektu prowadzi na okretke i po wybojach. i caly czas nie rozumiem po jakie licho? a interesuje mnie tylko: tyle i tyle swiatel o takiej rozpietosci tonalnej, tyle srodka, tyle i tak glebokich cieni. koniec kropka.

a juz najbardziej mnie rozwalaja Picture Style Canona, ktory wpadl na pomysl, ze fotografowie krajobrazu kochaja przerozowione i napakowane niebo rodem z jakichs Teletubisiow

a moze po prostu ja jestem jakis nietypowy?
    www albo tez flickr

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w swiatlach, moim skromnym zdaniem, ACR daje du... na calej linii i nie potrafii sobie poradzic z gladka tonalnoscia i zachowaniem walorow barwnych. zwlaszcza wiernosc kolorow i umiejetnosc ich nasycania nie naleza (bardzo delikatnie rzecz ujmujac) do mocnych stron ACR
    Ogólnie co do ACR to pełna zgoda. W przykładzie MMM bardziej chodzi o odzyskanie szczegółów w światłach i z tym ACR radzi sobie przyzwoicie.

...a moze po prostu ja jestem jakis nietypowy?
    Typowy, typowy... "narzekacz" Picture Styles + Direct Print w 5D to chyba na anty-nobla się kwalifikuje
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 07-10-2006 o 17:50

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a juz najbardziej mnie rozwalaja Picture Style Canona, ktory wpadl na pomysl, ze fotografowie krajobrazu kochaja przerozowione i napakowane niebo rodem z jakichs Teletubisiow
    Kiedyś z ciekawości zobaczyłem jak wyglądają portrety z dedykowanym stylem i to było ostatni raz kiedy używałem PictureStyle .
    Canon jak do tej pory nie potrafi też zrobić porządnego widoku histogramu, bo ten który jest nie pokazuje dwóch najwyższych EV w światłach, a tylko to co zostanie użyte przy bezpośrednim wywołaniu do jpg.

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Je się z kiełbasą i musztardą 8)

DPP jest za darmo z aparatem a ARC z PS kosztuje ok 800 USD. Zresztą C1 lepiej sobie radzi w wielu sytuacjach niż ACR co wcale nie oznacza, że DPP jest całkiem do d....
    dzieki za jasne wyoslenie sprawy
    nawet nie wiedzialem ze mam taki soft :razz:

i tak uzywam elementa 4. ja jestem zadowolony
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów