Strona 28 z 51 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 507

Wątek: Co pokazalo TVN?

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Ja w kwesti formalnej - mgr jest tytułem zawodowym a nie stopniem naukowym.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tytu%C5%82_zawodowy
    Według obowiązyjącego prawa o szkolnictwie wyższym mamy 3 stopniowy system kształcenia
    1- lincencjat
    2-magisterskie
    3-doktoranckie
    Inż. to wyższe wykształcenie na kierunkach techniczny, po napisaniu pracy magisterskiej i obronie mgr,inż.
    Dalszy rozwój naukowy to habilitacja, tytuł dr hab.
    Nastepny i końcowy to otwarcie przewodu profesorskiego i tytuł profesora nadawanego przez prezydenta.
    Takie nazwy jak doc. profesor nadzwyczajny i zwyczjny, są to stanowiska. Stanowisko profesora nadzwyczajnego można otrzymać mając tytuł dr hab.
    Jak widać z w/w istnieje spora komplikacja z rozróżnieniem kto jest kto.
    Prawdziwy profesor ma to przed nazwiskiem.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Wiec poparcia dla rządu na terenie Stoczni Gdańskiej. Żenada. Wyglądało prawie tak jak w PRLu po zamieszkach w Radomiu i Ursusie, zabrakło tylko Gie-rek, Gie-rek!
    Ale za to bylo
    "Pozmozecie?
    Pomozemy!"

Generealnie malo smiesznie sie robi.

von Klamke
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta

Prawo musi byc przestrzegane przez wszystkich, więc musi byc przez wszystkich zrozumiałe. A rozumiem istotę wszystkich współczesnych Nobli. Prawo nie może sie specjalizowac, musi byc proste i ogólne.
    No dobra Tomaszu - to do tablicy proszę. Tegoroczna nagroda Nobla z medycyny została przyznana za odkrycie zjawiska interferencji RNA, czyli wyciszania genów za pomocą specjalnych, krótkich odcinków RNA. Proszę mi bez używania gugli i innych wikipedii krótko, w dwóch zdaniach opisać o co w tym chodzi i jaki ma wpływ na moje życie...

...no dobra, nie trudź się. Z całym szacunkiem wiem, że nie wiesz.

A postulat prostego i ogólnego prawa? Jego ogólność da szerokie pole do interpretacji. I wtedy dopiero zapewniam Cię, że nic nie zrozumiesz, ani żadnej - i podkreślam to z całym przekonaniem i doświadczeniem - żadnej normy prawnej nie będziesz sam bez fachowej pomocy w stanie zastosować. Walczyć i nie zgadzać się na jego specjalizacje to tak jak walczyć z tym, że gdzie się nie obrócę - potrzebna mi znajomość komputera. I to w coraz szerszym zakresie. Ale nic to - znam swoje ograniczenia, tego czego muszę się nauczyć - tego się uczę. A resztę zostawiam specjalistom (Tobie tą myśl dedykując)...

Nie ma takiej umowy. Ponadto prymat umów dotyczy ustaw, Konstytucja jest nadrzędna i jej przepisy stosują się bezpośrednio.
    Miejmy nadzieję, że ten problem (i generalnie problem ENA) zostanie szybko rozwiązany. Ewidentny błąd ustawodawcy, no ale nowelizacja "ekstradycyjna" w drodze...

Każdy kraj miał kiedyś wyłącznie prywatne szkoły. Dopiero stosunkowo niedawno (w skali historycznej) pojawiło się takie zdziczenie jak darmowa edukacja. Większośc ludzi nie potrzebuje edukacji, ani z niej nie jest w stanie skorzystac. Na pewno nie w takiej postaci, jak teraz. Nie ma czegoś takiego (w sensie moralnym) jak prawo do wykształcenia. A problem głosowania przez biedote rozwiązuje się likwidując demokrację.
    Skoro każdy kraj miał, a teraz już żaden nie ma wyłącznie prywatnych szkół to znaczy, że coś było nie tak, prawda? Zresztą twierdzenie to jest nie do końca zgodne z prawdą. Za przykład - Akademia Krakowska daleko(?) nie sięgając.

"Zdziczenie... ", "większość ludzi nie potrzebuje...", "likwidując demokrację..."

Przeskoczyłeś ich wszystkich. Co ich ostatnio w telewizji widzę. Wszystkich.
    Nie będę udowadniał wpływu wykształcenia na ogólny poziom rozwoju i dobrobytu społeczeństw bo to wyłamywanie otwartych drzwi.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez von Klamke Zobacz posta
    No dobra Tomaszu - to do tablicy proszę. Tegoroczna nagroda Nobla z medycyny została przyznana za odkrycie zjawiska interferencji RNA, czyli wyciszania genów za pomocą specjalnych, krótkich odcinków RNA. Proszę mi bez używania gugli i innych wikipedii krótko, w dwóch zdaniach opisać o co w tym chodzi i jaki ma wpływ na moje życie...

...no dobra, nie trudź się. Z całym szacunkiem wiem, że nie wiesz.
    Nie napisałem, ze znam na pamięć. Ale jak przeczytam, to zrozumiem. Zresztą to co napisałeś, jest przecież jasne. Wyciszanie genów, więc o co pytasz?

A postulat prostego i ogólnego prawa? Jego ogólność da szerokie pole do interpretacji.
    Ty to poważnie?? Ogólność da pole do interpretacji?

Miejmy nadzieję, że ten problem (i generalnie problem ENA) zostanie szybko rozwiązany. Ewidentny błąd ustawodawcy, no ale nowelizacja "ekstradycyjna" w drodze...
    Czyli naruszono prawo czy nie?

Skoro każdy kraj miał, a teraz już żaden nie ma wyłącznie prywatnych szkół to znaczy, że coś było nie tak, prawda? Zresztą twierdzenie to jest nie do końca zgodne z prawdą. Za przykład - Akademia Krakowska daleko(?) nie sięgając.
    I kiedy szkoły były lepsze? Kiedyś czy teraz? Kiedy był rozwój gospodarczy paręnaście procent rocznie? Akademia Krakowska była finansowana z prywatnej szkatuły władców.

"Zdziczenie... ", "większość ludzi nie potrzebuje...", "likwidując demokrację..."

Przeskoczyłeś ich wszystkich. Co ich ostatnio w telewizji widzę. Wszystkich.
    Nie będę udowadniał wpływu wykształcenia na ogólny poziom rozwoju i dobrobytu społeczeństw bo to wyłamywanie otwartych drzwi.
    Nie oglądam telewizji więc nie wiem kogo przeskoczyłem. Ogólny poziom rozwoju? To narkotyki i edukacja seksualna w szkole? Wypadek w Columbine też pokazuje dobrobyt? Na dobrobyt społeczeństw ma wpływ wykształcenie najlepszych jednostek, a nie przeciętnych. To oczywiste.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec

Domyślnie

Nie napisałem, ze znam na pamięć. Ale jak przeczytam, to zrozumiem.

To samo dotyczy prawa - zwykle jak się odpowiednio dużo przeczyta, to się rozumie. Nie rozumieją głównie ci, którzy za mało przeczytali

Ty to poważnie?? Ogólność da pole do interpretacji?
    To raczej dość oczywiste, że norma ogólna jest łatwiejsza do interpretacji niż norma szczegółowa. Prosty przykład - norma "Nie zabijaj" jest interpretowana od paru tysięcy lat.

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Polecam jeszcze przeczytac artykul Pani Janiny Jankowskiej.
    Gdyby ta pani odezwała się po wyemitowaniu przez TVN nagrania z zamkniętego dla prasy posiedzienia władz PO, toby była bardziej wiarygodna. Gdyby odezwała się po zawiązaniu koalicji PiS z Samoobroną, możnaby uwierzyć, że standardy polskiej polityki leżą jej na sercu. Gdyby... A tak, no cóż, odpowiedziała na wezwanie Prezesa...
    --

pozdrawiam,
    Rafał

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalK Zobacz posta
    To samo dotyczy prawa - zwykle jak się odpowiednio dużo przeczyta, to się rozumie. Nie rozumieją głównie ci, którzy za mało przeczytali
    Nie mówie o przeczytaniu "dużo", bo to się nazywa specjalizacja. W przypadku prawa wystarczyc musi przeczytanie treści danego prawa. Gdyby to nie wystarczyło, to oznaczałoby, że nie rządzi prawo, ale mistyczna wiedza prawników pochodząca niewiadomo skąd.

To raczej dość oczywiste, że norma ogólna jest łatwiejsza do interpretacji niż norma szczegółowa. Prosty przykład - norma "Nie zabijaj" jest interpretowana od paru tysięcy lat.
    Czy na pewno dobrze rozumiesz słowo "łatwiejsza"? "Nie zabijaj" jest dla wszystkich jasne, dodatkowo wytłumaczone w Katechizmie. Polacy mają tu pecha do złego tłumaczenia, na co wielu zwracało uwagę.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

polecam forum www.history.org ..... tam są podobne dyskusje. Ale tezy o tym, że o poziomie rozwoju społeczeństwa świadczy wykształcenie najlepszych jednostek jeszcze nie słyszałem ) Widzę, w tym rękę Korwina Mikke )

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    polecam forum www.history.org ..... tam są podobne dyskusje. Ale tezy o tym, że o poziomie rozwoju społeczeństwa świadczy wykształcenie najlepszych jednostek jeszcze nie słyszałem ) Widzę, w tym rękę Korwina Mikke )
    Raczej Robert A. Heinlein, Ayn Rand. Ale jeśli nie słyszałeś, to kiepsko. Pewnie wciąz żyjesz słowami: "Jednostka niczym, jednostka zerem". W sumie od tylu lat głoszą w prasie i tv, że tylko w kolektywie siła...

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

No i co? Sprawa sie rozmyla???
    Kurcze, gdybym tylko byl w Polsce, to bym nie popuscil tym [...]
    Nie ma jak obalic kurdpli? Wszyscy przejda nad tym jak by nic
    sie nie stalo?
    Dlaczego te bezczelne mordy nadal u zloba?

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

.... bo właśnie są bezczelne

Strona 28 z 51 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów