Całe 5-10mm? Przeokropne. Oddałbym ten sprzęt w cholerę. Śmiechu warte, że ludzie kupując szkło za 350zł wymagają precyzji co do milimetrów, a tutaj zonk - tylko amatorski układ AF i obiektyw z napędem na zębatki.
Całe 5-10mm? Przeokropne. Oddałbym ten sprzęt w cholerę. Śmiechu warte, że ludzie kupując szkło za 350zł wymagają precyzji co do milimetrów, a tutaj zonk - tylko amatorski układ AF i obiektyw z napędem na zębatki.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Mądrala to dobre określenie...... :> wiem o micro motor i o jego prostym działaniu ale czy my tu dyskutujemy o tym co za ile... (nie każdego stać na fajerwerki) zadałem proste pytanie.. raczej liczyłem na potwierdzenie lub podważenie zdania kean'a niż na wyśmiewanie taniego szkła...
Cichy - nikt nie wymaga od tego szkła, by chodziło jak L-ka. Poza tym nie po to kupuje się szkło ze światłem 1.8, by potem je domykać w celu zniwelowania FF. Obraz może być lekko mydlany, focus może się często mylić, ale taki FF kwalifikuje go do wymiany i tyle.
Ten obiekty jest dlatego fajny, bo kosztuje 350 zł i oferuje za tą kasę (a przynajmniej powinien) całkiem dobre paprametry i naprawdę ostry obraz. Do tej pory miałem 3 egzemplarze tego szkła i każde bardzo ładnie ostrzyło.
kaen
i wszystko jasne![]()
ktoś jeszcze ma takie doświadczenia?
PS> Oczywiści mówię o tandemie 350d + 50 1.8. Przed chwilą robiłem kilka fotek ze statywem i rozbieżność ostrości takiego zestawu to dobre 20 mm przy takiej odległości jak podałem.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 30-09-2006 o 16:27
No dobra - jesteś w stanie podać jakieś oficjalne źródło tych informacji?
Tak jak pisalem, podpinałem do 30D trzy bardzo różne egemplarze tego szkła (jedno nowe, które posiadam i 2 używane). Jedna używka była pożyczona od kumpla, co ma 350D i jemu też idealnie ostrzy. Dzisiaj lub jutro sprawdze jak sprawuje się moj egzemplarz z jego aparatem.
Ty mówisz, że to normalne w tym szkle, a jakoś nie jestem w stanie zaakceptować, by obiektyw (nawet za 350 zł) miał taki problem z ostrzeniem.
kaen
Źródłem moich informacji jest statyw i linijka na balkonie. Fotografowanie podzialek, linijek, pudełek, zapałek itp jest najgorszym objawem choroby onanistyczno-sprzętowej.
Czyli żaden argument. Nie ma co się dalej spierać o to czy to normalne czy nie. Być może problem leży w tandemie 350D + EF50mm/1.8.
Ishi - zrobisz jak uważasz. Warto byś jednak przetestował inny egzemplarz ze swoim body.
kaen
Powiem Panowie że szczerze Was podziwiam.
![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner