Witam wszystkich,
Od pewnego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem obiektywów serii L Canon 70-200/f4 L USM oraz 100-400 f4,5-5,6 L IS USM. Moje poprzednie doświadczenia z Sigmą 100-300/f4 EX APO HSM wykazały gigantyczną przepaść pomiędzy serią L Canona a wspomnianym obiektywem Sigmy. Ostatni spacer po mieście z Canonem 100-400 spowodował, że zacząłem się obawiać o swój sprzęt. Chodzi o to, że na moje nieszczęście obiektywy serii L strasznie zwracają na siebie uwagę. Co chwila słyszałem komentarze jaki to drogi sprzęt używam, co sprawiało, że częściej niż przez wizjer aparatu patrzyłem wokół siebie w celu wypatrzenia ewentualnego złodzieja. Sigma była czarna i nie zwracała tak uwagi przypadkowych przechodniów jak Canon serii L.
I tu pojawia się moje pytanie. Czy macie może jakiś pomysł na to by obiektyw nie przyciągał tak uwagi? Czymś go osłonić? Na zdjęcia nigdy nie wybieram się sam. Co gwarantuje odrobinę bezpieczeństwa. Nie gwarantuje jednak pełnego bezpieczeństwa.
A tak na marginesie - czym kierował się Canon wymyślając kolor tych obiektywów? Czy nie wziął pod uwagę klientów, dla których ważna jest jakość obiektywów i możliwość wtopienia się w tłum, zamiast chwalenia się kosztownym sprzętem. Dziwny chwyt reklamowy.
Pozdrawiam wszystkich,
uldum