Cytat Zamieszczone przez kami74 Zobacz posta
Archeology is my passion
Wygrzebałem ten wątek bo jedno pytanie juz mnie dręczy od jakiegoś czasu. Jak sie używa światłomierza zewnętrznego ? Dajmy na to w studio, rozumiem, że prxysuwam go do twarzy (czy innej części ciała) modelki odpalam studyjne lampy i światłomierz coś mi pokazuje, tylko co ? Wiem, że przysłone ale co jeszcze ? Czy to jest tak jak w aparacie, że aplikuje mu np Tv a on dobiera przysłone czy jak ?
Dokładnie tak jest - standardowo ustala się czas a światłomierz pokazuje przysłony - oczywiście wcześniej trzeba ustawić czułość, Sekonici z tego co pamiętam mają też Av. A co jeszcze chciałbyś zobaczyć na nim ?
Zamiast pary czas / przesłona możesz dostać też Ev, można zmierzyć kontrast pomiędzy pomiarami, przy błyskowym niektóre światłomierze potrafią mierzyć tzw. błysk wielokrotny, czyli ile razy trzeba błysnąć żeby ekspozycja była poprawna...

Światłomierze zewnętrzne mają pomiar światła padającego (mierzysz z miejsca obiektu fotografowanego tak jakbyś mierzył odbite od szarej karty, czyli teoretycznie nie potrzebujesz żadnych korekcji) i odbitego (tak samo jak w aparacie)...