Witam, nie znalazłem nigdzie na forum wystarczającej odpowiedzi, więc otwieram nowy wątek.
Może macie już swoje doświadczenie z namiotem bezcieniowym i wspomożenie mnie w technice robienia i obróbki dalszej zdjęć.
Co chcę osiągnąć:
Biżuterię eksponowaną na białym czystym tle aby tło z zdjęcia zgrywało się z bielą strony internetowej. Zresztą tak wyeksponowana biżuteria wydaje mi się że najlepiej się prezentuje dla oczu odbiorcy.
Pokaże na przykładzie co chciałbym osiągnąć:
A teraz co i jak ja robię:
350D+KIT(nie mam makro obiektywu, a na 50 1.8 za duża odległość ostrzenia)+ namiot bezcieniowy + oświetlenie (1 żarowa + świetlówki).
Przyszłona to zazwyczaj powyżej f11, ISO100 a czasy rzędu 1/10.
Zdjęcia robię w RAWie. Balans bieli ustawiam na szarą kartę KOdaka już na kompie w RawShooter essentials2006. Biżuterię kładę na białej kartce i nie da rady aby uzyskać idealnie białe tło nie prześwietlając i nie zmniejąc kolorystyki biżuterii. Dodam że w tym rodzaju fotografii wierność barw jest bardzo istotna.
przykład mojego zdjęcia po ustawieniu balansu bieli i delikatnej korekcie naświetlenia.
Zależy mi na tym aby zdjęcie było najbardziej idealne aby potem obróbka na kompie ograniczała się do minimum.
Narazie drogą prób doszedłem do zastępczej metody:
otwieram zdjęcie w PS, w Levels wybieram białą pipetę i klikam na tło. Tam gdzie na zdjęciu było szaro faktycznie robi się biało ale kosztem kolorystyki również biżuterii.
Wycinanie tła maskami przy tak szczegółowych motywach też nie ma większego sensu.
Uff, to tyle do czego ja doszedłem...a może wy coś doradzicie?