Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Fotografia biżuterii

Domyślnie Fotografia biżuterii

Witam, nie znalazłem nigdzie na forum wystarczającej odpowiedzi, więc otwieram nowy wątek.

Może macie już swoje doświadczenie z namiotem bezcieniowym i wspomożenie mnie w technice robienia i obróbki dalszej zdjęć.

Co chcę osiągnąć:

Biżuterię eksponowaną na białym czystym tle aby tło z zdjęcia zgrywało się z bielą strony internetowej. Zresztą tak wyeksponowana biżuteria wydaje mi się że najlepiej się prezentuje dla oczu odbiorcy.

Pokaże na przykładzie co chciałbym osiągnąć:

A teraz co i jak ja robię:

350D+KIT(nie mam makro obiektywu, a na 50 1.8 za duża odległość ostrzenia)+ namiot bezcieniowy + oświetlenie (1 żarowa + świetlówki).
    Przyszłona to zazwyczaj powyżej f11, ISO100 a czasy rzędu 1/10.
    Zdjęcia robię w RAWie. Balans bieli ustawiam na szarą kartę KOdaka już na kompie w RawShooter essentials2006. Biżuterię kładę na białej kartce i nie da rady aby uzyskać idealnie białe tło nie prześwietlając i nie zmniejąc kolorystyki biżuterii. Dodam że w tym rodzaju fotografii wierność barw jest bardzo istotna.

przykład mojego zdjęcia po ustawieniu balansu bieli i delikatnej korekcie naświetlenia.

Zależy mi na tym aby zdjęcie było najbardziej idealne aby potem obróbka na kompie ograniczała się do minimum.

Narazie drogą prób doszedłem do zastępczej metody:
    otwieram zdjęcie w PS, w Levels wybieram białą pipetę i klikam na tło. Tam gdzie na zdjęciu było szaro faktycznie robi się biało ale kosztem kolorystyki również biżuterii.
    Wycinanie tła maskami przy tak szczegółowych motywach też nie ma większego sensu.

Uff, to tyle do czego ja doszedłem...a może wy coś doradzicie?

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

albo dopal z tyłu lampą (prześwietl tło). a do wycinania w szopie polecam krzywe.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Jeśli przy prześwietlaniu tła prześwietla się również obiekt na pierwszym planie oznacza to że musisz zwiększyć pomiędzy nimi kontrast. Jak to uzyskać? Bardzo prosto, trzeba oświetlić obiekt nieco od tyłu.
    W przypadku obiektów stojących, takich jak np. butelki wystarczy ustawić lampę od góry nieco za obiektem a z przodu ustawić biały ekran (np. karton). Intensywność oświetlenia tła będzie większa od oświetlenia przodu fotografowanego przedmiotu.
    Oczywiście bardzo przydaje się rozproszenie oświetlenia. Nie używam namiotu bezcieniowego a jedynie transparentnej parasolki a ostatnio softboxa.
    Oto prosty przykład z parasolką umieszczoną nad butelką:
    Te czarne paski na brzegach butelki uzyskałem umieszczając przy jej bokach (delikatnie z tyłu) czarne kartony - to one się odbijają. Obróbka w PS;ie ograniczyła się do wskazania punktu bieli ta tle i delikatnego wyostrzenia.

W przypadku płaskiej biżuterii widzę dwa rozwiązania:
    1. Powiesić ją np. na nitce lub żyłce i zastosować oświetlenie opisane wyżej,
    2. Zastosować półprzezroczyste tło na którym rozkłada się biżuterię. Podświetlając takie tło od spodu uzyskasz tak jasne tło jak tylko chcesz.
    Ostatnio edytowane przez perlpa ; 11-09-2006 o 21:00

Domyślnie

Przy małych przedmiotach możesz używać zamiast stołu bezcieniowego podświetlarki do slajdów.
    Na podświetlarce stawiasz biały sześciokąt bez dwóch ścianek i robisz fotki.
    W twoim zdjęciu najbardziej razi mnie przypadkowe ułożenie bo sam przedmiot możnaby wyciągnąć w PS.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartosz108 Zobacz posta
    Przy małych przedmiotach możesz używać zamiast stołu bezcieniowego podświetlarki do slajdów..
    Bardzo dobra i praktyczna rada. Ja stosowalem podswietlarki i jakos to wychodzilo, chociaz jak zwykle jakas dobra lampa i namiot bezcieniowy moglby ci pomoc. Jednak podswietlarka i pomiar swiatla na bizuterie zalatwi temat w 100%.

Domyślnie

Dzieki za rady...narazie experymentowalem z mlecznym pleksi podswietlownym od dolu jarzeniowkami....efekt:

Nadal trzeba uzywac krzywych w PS aby bizuterie wyciac z podloza. Moze podswietlic biala kartke....jaka zarowka ma idealna barwe swiatla?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spawnd Zobacz posta
    aka zarowka ma idealna barwe swiatla?
    ..zgaszona...

A tak na powaznie - jezeli uzyjesz jednej zarowki, ewent. kilku takich samych - to zafarb powinienes spokojnie skorygowac w ramach WB (choc to nie regula, czesto ten sam model zarowki swieci w innej barwie...)
    Problemem jesli chodzi o zarowki nie jest tak naprawde barwa, lecz dziury w widmie swiatla przez nie generowanym (czy jakos tak)
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Coś już napisał Awatar Rootsman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zagladnij na stronę http://www.milso.com.pl
    W dziale Edukacja zanajdziesz "szkołę oswietlenia", a tam pare przykładów na fotografowanie biżuterii, może ci się to przyda na coś.
    Moim zdaniem oświetlenie całkowicie bezcieniowe oraz podświetlanie od spodu to nie jest dobry pomysł.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Poza tym koniecznie musisz cos zrobic z ostroscią bo na obydwu zdjęciach jest tragiczna.

EDIT: Zalozylem okulary i jest jakby lepsza ale ciagle te kolczyki sa za mydlane jak na ten typ fotografii.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No.. od góry też trzeba oświetlić (-:

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów