Janusz. A czym oglądać RAW-y. Jakim programem i przy jakich parametrach wyostrzania, aby się o tym przekonać. Przykładowo RSP przy sharpness = 0 też wyostrza.Zamieszczone przez Janusz Body
Janusz. A czym oglądać RAW-y. Jakim programem i przy jakich parametrach wyostrzania, aby się o tym przekonać. Przykładowo RSP przy sharpness = 0 też wyostrza.Zamieszczone przez Janusz Body
Oczywiście, że czytałem. Chodzi mi tylko o metodologię oceny ostrości. Trzeba się po prostu umówić jakie nastawy muszą mieć odpowiednie programy, abyśmy mogli stwierdzić, co jest ostre a co nie. Porównałem sobie niektóre zdjęcia przy domyślnych wartościach i stwierdziłem, że w każdym z nich na ekranie wygląda tak samo. Tak samo na wydruku A4. Czy tak jest dobrze, czy też nie w/g Ciebie.
Przecież o to chodzi od samego początku z mr. AndrzejS. Wrzucił miniaturke 1024x667 ostrzoną na maxa w aparacie i na tej podstawie usiłuje wcisnąć "wyższość wyższości" czyli super 5D i g... 20D.
Aaaa... żeby nie było, że jestem stronniczy i bronię 20D to miałem 20D teraz mam 5D. Dalej wyznaje tę samą zasadę. Dzieciom na pytanie który samochód (aparat) jest najlepszy odpowiadam "mój"![]()
Zgadzam się. W/g mnie żaden z podanych przykładów, jak dotąd nie udowodnił niczego. Mnie w każdym razie nie przekonał. Najlepiej porównywać RAW, tylko trzeba się umówić przy jakich parametrach będzie obraz porównywany. Zazwyczaj testerzy przyjmują wartości domyślne. "Mój 30D jest nadal najlepszy", Janusza i Andrzeja 5D".
Uzyskanie identycznego kadru z takimi samymi parametrami może być bardzo trudne z racji na crop i inną GO. Zdjęcia trzeba zrobić różnymi obiektywami i na różnych przysłonach i już w tym momencie nie ma jak porównać, chyba że komuś się chce bawić i ustali jakąś wartość tej samej funkcji MTF dla obydwu szkieł. A na koniec dochodzi różna rozdzielczość matryc i już zupełnie nie wiadomo co i jak porównywać.
Pytanie tylko po co i komu się chce zajmować takimi bzdurami? Ja od początku tego wątku nie ścigam się na ostrość z 5D, tylko staram pokazać że 30D to wcale nie jest żadne "mydło".
Też mi się tak wydaję, że porównania są bardzo trudne. Odkąd kupiłem sobie lepsze szkła do 30D, to z jakości zdjęć jestem bardzo zadowolony. Jakbym miał możliwość porównania jak ten sam motyw dla tego samego obiektywu i nastaw wyglądałby w 5D, to ... Zwłaszcza, że większość użytkowników 5D mówi o czymś tak subiektywnym jak niespotykana plastyka. Tylko jak to zmierzyć. Chyba się nie da. Jak pierwszy raz zobaczyłem zdjęcia z obiektywów Leica, to wiedziałem o co autorowi chodzi. Plastyka była fantastyczna.