Pokaż wyniki od 1 do 10 z 203

Wątek: Jednak Canon 5D.

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Zdjęcie które wrzuciłeś na 4shared TEŻ jest obrabiane - tylko w aparacie - obejrzyj sobie RAWa - juz taki ostry nie będzie. Algorytm - ten w aparacie też ostrzy - zajrzyj do menu tam jest opcja jak ma być ostrzone i przeczytaj instrukcje jak jest ostrzony jpeg w ustawieniach 0,0,0 - bo jest ostrzony przez soft aparatu.
    Janusz. A czym oglądać RAW-y. Jakim programem i przy jakich parametrach wyostrzania, aby się o tym przekonać. Przykładowo RSP przy sharpness = 0 też wyostrza.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark_solo Zobacz posta
    Janusz. A czym oglądać RAW-y. Jakim programem i przy jakich parametrach wyostrzania, aby się o tym przekonać. Przykładowo RSP przy sharpness = 0 też wyostrza.

A instrukcje od RSP Ty czytał? W CameraRaw, RSP/RSE, C1 itp. można wyłączyć ostrzenie zupełnie - zarówno do podglądu jak i do wywołania.

EDIT: Chyba już przerabialiśmy ten temat wspólnie gdzieś wcześniej.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-09-2006 o 22:48

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    A instrukcje od RSP Ty czytał? W CameraRaw, RSP/RSE, C1 itp. można wyłączyć ostrzenie zupełnie - zarówno do podglądu jak i do wywołania.
    Oczywiście, że czytałem. Chodzi mi tylko o metodologię oceny ostrości. Trzeba się po prostu umówić jakie nastawy muszą mieć odpowiednie programy, abyśmy mogli stwierdzić, co jest ostre a co nie. Porównałem sobie niektóre zdjęcia przy domyślnych wartościach i stwierdziłem, że w każdym z nich na ekranie wygląda tak samo. Tak samo na wydruku A4. Czy tak jest dobrze, czy też nie w/g Ciebie.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....Trzeba się po prostu umówić jakie nastawy muszą mieć odpowiednie programy, abyśmy mogli stwierdzić, co jest ostre a co nie. Porównałem sobie niektóre zdjęcia przy domyślnych wartościach i stwierdziłem, że w każdym z nich na ekranie wygląda tak samo. Tak samo na wydruku A4. Czy tak jest dobrze, czy też nie w/g Ciebie.
    Przecież o to chodzi od samego początku z mr. AndrzejS. Wrzucił miniaturke 1024x667 ostrzoną na maxa w aparacie i na tej podstawie usiłuje wcisnąć "wyższość wyższości" czyli super 5D i g... 20D.

Aaaa... żeby nie było, że jestem stronniczy i bronię 20D to miałem 20D teraz mam 5D. Dalej wyznaje tę samą zasadę. Dzieciom na pytanie który samochód (aparat) jest najlepszy odpowiadam "mój"

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Aaaa... żeby nie było, że jestem stronniczy i bronię 20D to miałem 20D teraz mam 5D. Dalej wyznaje tę samą zasadę. Dzieciom na pytanie który samochód (aparat) jest najlepszy odpowiadam "mój"
    Ale tu nie ma czego bronić. 5D robi ostrzejsze i z lepszą plastyką zdjęcia niż 20D. Proponuję tylko Andrzejowi zaznajomić się z zasadą działania funkcji "Sharpness" zanim użyje stwierdzenia "niewyostrzane zdjęcia z 5D".

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przecież o to chodzi od samego początku z mr. AndrzejS. Wrzucił miniaturke 1024x667 ostrzoną na maxa w aparacie i na tej podstawie usiłuje wcisnąć "wyższość wyższości" czyli super 5D i g... 20D.

Zgadzam się. W/g mnie żaden z podanych przykładów, jak dotąd nie udowodnił niczego. Mnie w każdym razie nie przekonał. Najlepiej porównywać RAW, tylko trzeba się umówić przy jakich parametrach będzie obraz porównywany. Zazwyczaj testerzy przyjmują wartości domyślne. "Mój 30D jest nadal najlepszy", Janusza i Andrzeja 5D".

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zgadzam się. W/g mnie żaden z podanych przykładów, jak dotąd nie udowodnił niczego. Mnie w każdym razie nie przekonał. Najlepiej porównywać RAW, tylko trzeba się umówić przy jakich parametrach będzie obraz porównywany.
    Uzyskanie identycznego kadru z takimi samymi parametrami może być bardzo trudne z racji na crop i inną GO. Zdjęcia trzeba zrobić różnymi obiektywami i na różnych przysłonach i już w tym momencie nie ma jak porównać, chyba że komuś się chce bawić i ustali jakąś wartość tej samej funkcji MTF dla obydwu szkieł. A na koniec dochodzi różna rozdzielczość matryc i już zupełnie nie wiadomo co i jak porównywać.
    Pytanie tylko po co i komu się chce zajmować takimi bzdurami? Ja od początku tego wątku nie ścigam się na ostrość z 5D, tylko staram pokazać że 30D to wcale nie jest żadne "mydło".

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Też mi się tak wydaję, że porównania są bardzo trudne. Odkąd kupiłem sobie lepsze szkła do 30D, to z jakości zdjęć jestem bardzo zadowolony. Jakbym miał możliwość porównania jak ten sam motyw dla tego samego obiektywu i nastaw wyglądałby w 5D, to ... Zwłaszcza, że większość użytkowników 5D mówi o czymś tak subiektywnym jak niespotykana plastyka. Tylko jak to zmierzyć. Chyba się nie da. Jak pierwszy raz zobaczyłem zdjęcia z obiektywów Leica, to wiedziałem o co autorowi chodzi. Plastyka była fantastyczna.

Uprawnienia umieszczania postów