Strona 8 z 21 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 203

Wątek: Jednak Canon 5D.

Początki nałogu

Domyślnie

Przyznam szczerze ,że zarówno kolory na zdjeciu jak i ostrość są fantastyczne!
    Przyznaje ,ze na poczatku zwątpiłem w to co wcześniej psiałeś..teraz jestem pod wrażeniem!Jeżeli faktycznie wiekszość zdjęć jest na podobnym poziomie to jest to jak najbardziej udany zakup i tylko pogratulować!

p.s czy na niskich wartosciach przysłony nie pojawia sie wyrazna winieta?Pytam bo słyszałem ze 5d ma z tym problem....
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

dopiero jak alien napisal ze super ostrosc i kolorki to zerknolem no i powiem tak:
    1. ja juz widzialem na CB te fotki jakis czas temu ?
    2. 20D jest ostrzejsze

przynajmniej z tym zestawem szkiel jaki ja mam ;-)

i zjednym sie zgodze z alienem - wiecej zdjec :-)

Początki nałogu

Domyślnie

skoro 20d jest ostrzejsze to co dopiero bedzie w 400d ;-)
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

kazdy lancuch jest tak mocny jak najslabsze ogniwo - z tymi szklami co ma AndrzejS 5D nie pokaze wszystkich swoich mozliwosci ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

Niewątpliwie masz racje Jac ale mi się i tak bardzo podobało te zdjęcie które wrzucił na forum =] A skoro moze byc jeszcze lepiej to nie narzekajmy =)

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

a co wy tam oceniacie na monitorkach swych? przecież monitorek ma 72 dpi a odbitka 250-300 dpi.... jak mozna porównywać kolory i ostrośc na świetnym jakimś nawet monitorze.... przecież porównania od zawsze robiło się na papierze- na zdjęciach papierowych!
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    przecież porównania od zawsze robiło się na papierze- na zdjęciach papierowych!
    to by bylo dziwne jak by prownania od_zawsze robilo sie na monitorze , swiat sie zmienia- czy na monitorze da sie porownac zdjecia? - tak da sie jesli jedno zdjecie bedzie lepsze od drugiego na monitorze to rowniez na papierze ta 'roznica' bedzie zachowana.. poza tym zeby porownac je na papierze tak jak na monitorze to trzeba miec pod kontrola caly proces powstawania odbitki a to jest juz nie tak latwa sprawa jak zobaczenie zdjec na monitorze

Cytat Zamieszczone przez alien
    Przyznaje ,ze na poczatku zwątpiłem w to co wcześniej psiałeś..teraz jestem pod wrażeniem!Jeżeli faktycznie wiekszość zdjęć jest na podobnym poziomie to jest to jak najbardziej udany zakup i tylko pogratulować!
    jak dla mnie te zdjecia ktore pokazal AndrzejS sa lekko mowiac przecietne i nie widac na nich nic co by pokazalo przewage 5D, wiec nie wiem czym sie zachwycasz?

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

wiesz... dla mnie ocenianie zdjęć na podstawie cropów, wycinków mając monitor 30 cm przed nosem nie ma najmnieszego sensu.... wyłapywanie z lupą pewnych różnic także... dociąganie zdjęć do kolorów w stylu "biel MUSI być biała" a niebo MUSI być błękitne nie ma także najmniejszego sensu (obejrzyj sobie film "Dziewczyna z perłą" to może zrozumiesz).
    Nigdy nie sugeruję się ocena wyrobioną na podstawie tego co mi pokazuje monitor.... zawsze sugeruję się oceną wyrobioną na podstawie zdjęcia na papierze, zdjęcia oglądanego w świetle dziennym rozproszonym... mam wrażenie, że 80 % jakichkolwiek zdjeć cyfrowych pozostaje na zawsze jedynie na monitorze.....

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

wiesz... dla mnie ocenianie zdjęć na podstawie cropów, wycinków mając monitor 30 cm przed nosem nie ma najmnieszego sensu.... wyłapywanie z lupą pewnych różnic także...
    wiesz tutaj jest chyba kwestia taka ze jedyna mozliwosc porownania duzej ilosci zdjec i powiedzmy wstepnej oceny to tylko monitor, jesli mialbym porownywac wszystkie zdjecia na odbitkach to chyba bym zbankrutowal co nie przeszkadza mi wcale miec nawet odbitke na scianie 90x60 (durst lamda)

dociąganie zdjęć do kolorów w stylu "biel MUSI być biała" a niebo MUSI być błękitne nie ma także najmniejszego sensu (obejrzyj sobie film "Dziewczyna z perłą" to może zrozumiesz).
    co do ustawiania kolorow - to niestety taki proces i tak sie odybwa w cyfrowej fotografii, tylko jest pytanie czy chcesz zeby to dosc nieudolna wtym zakresie automatyka aparatu ustawiala czy chcesz to kontrolowac - twoja sprawa ja zawsze usatwiam WB na swoje oko a nie na algorytmy aparatu
    ja dokladnie rozumiem co to jest WB wiec nie wiem dlaczego sugerujesz ze nie rozumiem ? pozatym opis filmu jakos nie bardzo mi cokolwiek wyjasnil wiec moze sprecyzujesz o co chodzi ;-)

Nigdy nie sugeruję się ocena wyrobioną na podstawie tego co mi pokazuje monitor.... zawsze sugeruję się oceną wyrobioną na podstawie zdjęcia na papierze, zdjęcia oglądanego w świetle dziennym rozproszonym... mam wrażenie, że 80 % jakichkolwiek zdjeć cyfrowych pozostaje na zawsze jedynie na monitorze.....
    tak jak pisalem - nie mam ochoty i kasy robic odbitek kazdego zdjecia jakie bede chcial porownac w sieci - rozumiem ze ty nie oceniasz zdjec w sieci i ich nie komentujesz?

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

film - tam główna bohaterka, zainspirowana artystą, który ją malował zaczyna widzieć kolory inne niż te przyjęte ogólnie - zaczyna widzieć w chmurach pewien odcień żółci, czerwieni, nawet zieleni.... 200 lat później powstał nurt zwany impresjonizmem, który dopiero pokazał jak interpretować można kolor....

Strona 8 z 21 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów