Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Technika na ostre słońce

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mganko
    Pomysł niezły i w dodatku działa
    Ciekaw jestem reakcji :-) ludzi gdybyś wyskoczył z tym na miasto...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Bywalec Awatar mganko
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Byłbym gotów się poświęcić

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    miałbyś fotki samych uśmiechniętych osób
    pozdro.,
    m.

Coś już napisał Awatar mceyk

Domyślnie

trzy rzeczy: RAW, filtr polaryzacyjny, blenda.
    + tulipan

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gibbon
    Hehe zajefajne.Tylko czekac jak sie na allegro pojawi
    5D + L

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Polecam takie rozwiązanie troche drogie ale efekt najlepszy.
    http://www.hensel-studiotechnik.de/p...lder/124_2.pdf
    posiadam taki zestaw i fajnie sie tym pracuje kupiłem z 2 lampami za ok.12k ale warto było. Kiedyś walczyłem z blendami własnej konstrukcji (steropian ok.50x100 z naklejonym sreberkiem) oraz z duzymi blendami ok 200x80 firmowymi i efekt foto czasem był dobry ale masa problemów np. wiatr, czasem "nie było co odbić" i najważniejsze blanda razi w oczy modeli a dodatkowo w upalne dni grzeje i makijaz szybciej spływa. Parasolkami z lampami na stopkach tez sie bawiłem ale to tez nie to miłałem podpięte do jednej parasolki na szynie manfrotto 2 lampy nikona sb80dx wiec całkiem mocne lampki a swiatła było za mało i dodatkowo było troche za ostre. W dzień pochmurny wystarczy ale w slońce za mało.
    Problemy były z bareriami nie kończyły się równocześnie i czasem z synchronizacją (raz jedna raz 2) system był mocno zawodny i wymagał cierpliwości. Przy słonecznej pogodzie pod światło na iso 100 uzyskiwałem f8 z jakiś 2m to było czesto za mało i lampka za blisko. Jest jeszcze jeden tańszy sposób kupic agregat prądotwórczy (ja mam boscha) za ok.2k ale teraz pojawiły sie chińskie za ok. 400zł do tego można w zależności od mocy urządzenia podkiąć jedną lub 2 lampy studyjne na 220v system działa bardzo ładnie ale ma tez minusy - waga,hałas,paliwo.
    Uwaga nie stosujcie tzw przetwornic lub inwerterów 12/220 bo mozna łatwo uszkodzić lampę na 220. testowałem kiedyś taki wynalazek i spaliłem 1 elfo więć odradzam wyjątkiem będą przetwornice które mają tzw pełną sinusoide te które mają modyfikowaną się nie nadają
    Jesli ktoś ma jakieś pytania na temat Porty Hensli proszę pisać

Był bym zapomniał o jeszcze jednym ciekawym rozwiązaniu które eliminuje cienie, mozna uzyc mocnego ring flash efekt bardzo ciekawy ale nie kazdemu bedzie odpowiadał
    http://www.hensel-studiotechnik.de/p...lder/125_2.pdf
    taki zestaw z parasolem ma pewnie potencjał moze kiedyś to sprawdzę
    Ostatnio edytowane przez adam_k ; 18-06-2006 o 21:54

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k
    Polecam takie rozwiązanie troche drogie ale efekt najlepszy.
    http://www.hensel-studiotechnik.de/p...lder/124_2.pdf
    Serio robisz tym sprzętem plenery ślubne?
    Efekt na pewno murowany - ale jak to praktycznie ze sobą ciągać podczas przemieszczania na plenerze?
    Hmmm, mam trochę inne przyzwyczajenia. Mobilność i luz po stronie klienta przede wszystkim.
    Jak dla mnie lampa + blenda, najlepiej trzymana przez asystenta - wystarczają.
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Serio to nie robie slubnych fotek ale czesto musze robić coś w plenerze z modelami i wtedy to się bardzo przydaje. Bardziej wygodna jest lampa na aparacie ale efekty są nieporównywalne. Blenda odpada bo często ludzi razi w oczy i potem są fotki ze zmarszczonymi brwiami:-D Taki zestaw z 2 głowicami kablami + 2 statywy 2 parasolki miesci sie do plecaka (w zestawie) i wazy niestety ok. 20kg wiec da sie go niesc ale lekki nie jest (asystent wskazany) Ja uwazam ze jest to najlepsze rozwiązanie na słońce a przerabiałem juz wiele pomysłów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k
    wazy niestety ok. 20kg wiec da sie go niesc ale lekki nie jest (asystent wskazany)
    to juz wole lampy Canona i parasolki

Na pewno do zdjec z modelami jest ok, ale jak dla mnie studyjne lampy w plenerze, to za duzo zachodu.
    Zreszta rzecz przyzwyczajenia, poniewaz radzilem sobie swoim zestawem zarowno przy -15 w gorach, jak i ostatnio w fotografowaniu noca na ulicy na Cyprze to chyba poki co, tego nie zmienie, moze zamienie parasolke na cos bardziej zblizonego na softbox
    Zobaczymy
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Domyślnie

Te Hansele to chyba jednak nie nasz bajka Ile osob moze sobie na to pozwolic? Zdecydowanie tanszym, a rowine dobrym (jesli kots umie) jest stosowanie lap systemowych z radiem lub infra albo blend. Ostre slonce latwo rozbic blenda i to wcale nie duza
    http://www.piotrbiegaj.com/sesje/ses...s/IMG_3730.jpg

http://www.piotrbiegaj.com/sesje/ses...s/IMG_3957.jpg

http://www.piotrbiegaj.com/sesje/ses...s/IMG_4064.jpg

Oczywiscie fotki te akurat wymagaja troche pracy w PS, na ktor aine mam czasu, ale pokazuja jak pod slonce i to centralnie mozna zrownowazyc oswietlenie.

Stosowalem dwie blendy.

Fajna rzecza se te plaszczyzny rozpraszajace ustawiane pomiedzy sloncem a modelem, ale hcolera pieprzenia sie z tym duzo i gabaryty wielkie do calej sylwetki, ponadto wiatr wywraca to jak zapałke
    W sumie to do sesji potrzebowalbym zawsze 2 asystentow Tylko skad ich brac

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów