Co do wykorzystania światła błyskowego z parasolką piszesz o balansie światła, czy chodzi o temperature?? Jakieś filtry na lampe??Zamieszczone przez Jarek Jaworski
Co do wykorzystania światła błyskowego z parasolką piszesz o balansie światła, czy chodzi o temperature?? Jakieś filtry na lampe??Zamieszczone przez Jarek Jaworski
Ostatnio edytowane przez mganko ; 14-06-2006 o 13:28
Czyli ogólnie najprościej co? RAW i zabawa w HDR?
Sam musze przyznać, że suknia ślubna i czarny garniak to trudny temat :-D
Zwłaszcza jak jakieś refleksy padają na suknie (przez liście); lub chociażby w kościele przez witraże.
Ostatnio zrezygnowałem całkiem z lampy.
ISO 800, Tamron na 2.8, czasy na granicy poruszenia i... wyciąganie w C1 o 1-1,5 działki :-D
Wyszło wystarczająco dobrze; tzn wystrczająco jak dla klientaAle to już inny temat.
Pozdro!
Chodzi o balans miedzy swiatlem zastanym w cieniu i oswietlonym tlem, przy duzej roznicy pierwszy plan oswietlony blyskiem razi troche sztucznoscia. Dodatkowy efekt "naklejenia na tlo" poteguje mala GO.Zamieszczone przez mganko
Tutaj taki maly przyklad, zachwiania tej naturalnosci, choc moze do calego zdjecia to pasuje
Tu jest juz lepiej:
Balans bieli przy swietle w ciagu dnia, nie ma raczej problemow, troche trudniej jest o zachodzie slonca:-D
Widzę że temacik się ruszył ... co mnie niezmiernie cieszy
Jarku masz absolutną rację jest to jakiś sposób ...a i tak sztuczność, sztuczność i jeszcze raz sztucznśćZamieszczone przez Jarek Jaworski
![]()
... no i jak widać pozostaje problem z detalami.
... jakoś zawsze przychodzi mi stawać przed wyborem czy detale na sukni "młodej" czy garniak "młodego" ... oczywiście wybieram "młodą"![]()
i konczac temat jeszcze dwa przyklady.
Swiatlo blyskowe z parasolki, do oswietlenia wiekszy obszar niz mogla poradzic sobie blenda, po za tym, nie dalo rady tak odbic swiatla. Sadze, ze tu juz o wiele mniej sztucznosci w swietle
i drugi przyklad, na granicy przeswietlen w najwazniejszych partiach doswietlenie blenda i w pelni naturalny efekt
o ile w przypadku plenerów można sobie kombinowac z blendami i parasolkami, to w reportazu polecam dopalanie lampa i fotografowanie w raw. jezeli ktos nie lubi sie bawic z konwersja raw, to proponuje ustawic w aparacie kontrast na -1.
A może cuś takiego:
http://www.juergenspecht.com/truesto...=1&storypage=2
![]()
Pozwole troche sie nie zgodzic. Inteligentny asystent potrafi zdzialac cuda:-DZamieszczone przez sven
u mnie "inteligentny asystent" robi w tym czasie drugi slubZamieszczone przez Jarek Jaworski
![]()
Pomysł niezły i w dodatku działaZamieszczone przez Gibbon
![]()