http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3636Zamieszczone przez Szycha
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3636Zamieszczone przez Szycha
... bo mogło by się okazać, że PS i jeszcze trofę softu jest relatywnie mało legalne (oczywiście tylko z punktu widzenia twórców)Zamieszczone przez EchoX
![]()
Piszę zjadliwie, bo uważam ten temat za pieniactwo. Co osiągniesz sądząc się z gminą. Nic! A można "wspaniałomyślnie" darować swe dzieła na rzecz promocji regionu. Tak wielu Twórców już uczyniło. Wtedy prawie na pewno ktoś w przyszłości poprosi Cię w pomoc przy innych tematach. A tak pozostanie smród... i może parę groszy, które zostaną Ci po zapłaceniu adwokata. Czy warto? Chyba tylko gdy w grę wchodzi walka o zasady, ale to już fundamentalizmem pachnie.
30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580
JSK - najpierw sie pyta czy mozna. odwrotna kolejnosc to kradziez.
Z punktu widzenia fotografa ktory zarabia fotografia na zycie masz racje - po co robic sobie (czy tez swojej firmie) "renome" ;-).. ale z pkt widzenia zwyklego amatora jest to kradziez i tak nalezy to traktowacZamieszczone przez JSK
![]()
JSK
Jasne- po co, czy warto? Lepiej siedzieć w domu i mieć wszystko gdzieś. Równie dobrze mogę pojechać do Ciebie, "pożyczyć" sobie Twój samochód i pojeździć nim po kraju. Podoba się? Nie sądze… Gdyby się spytali to bym pozwolił. Nie zrobili tego, ich błąd. I tyle. W przyszłości inna gminy ukradnie moje zdjęcia, też mam sobie darować? Super, zawsze marzyłem o takiej współpracy, nie ma co. Najlepiej umieszczać na stronie fotografie wielkości max.100 x 40 pix i 50 kb. Tylko później odwiedzający się zastanawiają dlaczego takie małe? Sam sobie na to odpowiedz...
PS. Nigdy nie odmówiłem wykorzystania moich zdjęć za free... więc chyba nie jestem taki zły jak uważasz?
PS 2. Podaj mi tych fotografów, którzy zrezygnowali ze swoich praw autorskich. Ja nie zamierzam.
witam.Mam podobny problem.Kilka miesięcy temu robiłem sesje pewnej pannie.Zdjęcia wywołałem, ona mi zapłaciła nie podpisywaliśmy żadnej umowy.Pare tygodni temu w ręce wpadł mi katalog reklamowy pewnnej firmy.Ku mojemu zdziwieniu na pierwszej stronie katalogu widniało moje zdjęcie.Póżniej doszły kalendarzyki, ogłoszenia w lokalnej prasie oczywiście z moim zdjęciem.Pytałem znajomego redaktora lokalnej prasy i powiedział mi że to normalne , laska zapłaciła za zdjęcie i może robić z nim co tylko chce.Czy to normalne ???
Według mnie nie jest to normalne, jeśli nie podpisywałeś odpowiedniej umowy. Ale żyjemy w takim kraju, że niczego nie możemy być pewni… Na Twoim miejscu porozmawiałbym z prawnikiem, masz sprawę poważniejszą od mojej...
No raczej normalne.Zamieszczone przez kedar6890
A pomysl zrobil bys sobie fotki portretowe powiedzmy, ladnie za nie zapalcil i wyszed ze studia, potem poszedl bys do wujka, ktory ma firme rozklejajaca bilbordy, a on w prezencie urodzinowym zrobil by kampanie z wykorzystaniem Twojego zdjecia.
To co teraz ten fotograf zacznie Cie scigac za to ze to Jego zdjecia ?!?![]()
No a jak wkleisz zdjecie do dyplomu czy paszportu i zaczniesz go pokazywac publicznie to co tez nalezy mu sie za to "dzialka".![]()
podpis...
Jest coś takiego jak prawa autorskie...wszystko jedno czy sie za to płaci czy nie...zamawiając u kogoś aranżację utworu muzycznego mimo, że za niego płacimy przy każdym wykonaniu należałoby płacić autorowi opracowania, chyba, że (za odpowiednią kwotę) zrzeknie się praw autorskich
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!