http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3636Zamieszczone przez Szycha
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3636Zamieszczone przez Szycha
Szycha wspolczuje ci ze musisz sie z takimi fajfusami uzerac, trzymam za ciebie kciuki , IMHO nie ma czegos takiego jak ...można korzystać z utworów w granicach dozwolonego użytku... nie w kapitalizmie niech ci podadza dokladne paragrafy co do ...granic dozwolonego uzytku... to raz a dwa trzeba sie chyba zapytac a nie poprostu sobie brac... IMHO bez sadu sie nie obejdzie.. ale to raczej bedzie dluga sprawa :-(
Walcz to moze nam wszystkim bedzie lepiej
walcz !!!! napisz do ojca dyrektora niech armię wystawinie daj się spławić !!!!
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
JSK - najpierw sie pyta czy mozna. odwrotna kolejnosc to kradziez.
witam.Mam podobny problem.Kilka miesięcy temu robiłem sesje pewnej pannie.Zdjęcia wywołałem, ona mi zapłaciła nie podpisywaliśmy żadnej umowy.Pare tygodni temu w ręce wpadł mi katalog reklamowy pewnnej firmy.Ku mojemu zdziwieniu na pierwszej stronie katalogu widniało moje zdjęcie.Póżniej doszły kalendarzyki, ogłoszenia w lokalnej prasie oczywiście z moim zdjęciem.Pytałem znajomego redaktora lokalnej prasy i powiedział mi że to normalne , laska zapłaciła za zdjęcie i może robić z nim co tylko chce.Czy to normalne ???
Według mnie nie jest to normalne, jeśli nie podpisywałeś odpowiedniej umowy. Ale żyjemy w takim kraju, że niczego nie możemy być pewni… Na Twoim miejscu porozmawiałbym z prawnikiem, masz sprawę poważniejszą od mojej...
No raczej normalne.Zamieszczone przez kedar6890
A pomysl zrobil bys sobie fotki portretowe powiedzmy, ladnie za nie zapalcil i wyszed ze studia, potem poszedl bys do wujka, ktory ma firme rozklejajaca bilbordy, a on w prezencie urodzinowym zrobil by kampanie z wykorzystaniem Twojego zdjecia.
To co teraz ten fotograf zacznie Cie scigac za to ze to Jego zdjecia ?!?![]()
No a jak wkleisz zdjecie do dyplomu czy paszportu i zaczniesz go pokazywac publicznie to co tez nalezy mu sie za to "dzialka".![]()
podpis...
Ostatnio edytowane przez jaś ; 17-07-2009 o 21:00
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Przeglądając dziś logi zauważyłem, że ktoś hotlinkuje jeden plik ode mnie ze strony... Jak miło, będzie darmowa reklama :-D
To chyba jest tak, że jak nie ma papieru to prawo chroni obie strony. Tj. 1) Ty nie możesz publikować nigdzie tych zdjęć bez (pisemnej) zgody modelki, bo to jej wizerunek, 2) ona nie może ich publikować bez pisemnej Twojej zgody, bo Twój utwór.Zamieszczone przez kedar6890
Bez umowy, to możesz te zdjęcia trzymać u siebie w archiwum, ona w albumie, na ścianie czy podobnie.
Pewne jest, że jak nie było umowy, w której były by jasno określone warunki, to wykorzystanie zdjęć do takich celów jak reklamowe, jest niedozwolone.
Co do przykładu ze zdjęciami u fotografa: takie zdjęcia są również dla Ciebie, do Twojego prywatnego użytku. Nie mówimy tu o zdjęciach ,,do dowodu'', bo takie są raczej tylko ,,do dowodu'', ale o np. zaranżowanej sesji studyjnej. Są Twoje, czyli możesz je powiesić w domu na ścianie, dać cioci, itp.