Strona 11 z 57 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 639

Wątek: Prawa autorskie

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szycha
    Rady mile widziane, obecnie nie mam kontaktu z moim prawnikiem.
    http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3636

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Szycha wspolczuje ci ze musisz sie z takimi fajfusami uzerac, trzymam za ciebie kciuki , IMHO nie ma czegos takiego jak ...można korzystać z utworów w granicach dozwolonego użytku... nie w kapitalizmie niech ci podadza dokladne paragrafy co do ...granic dozwolonego uzytku... to raz a dwa trzeba sie chyba zapytac a nie poprostu sobie brac... IMHO bez sadu sie nie obejdzie.. ale to raczej bedzie dluga sprawa :-(

Walcz to moze nam wszystkim bedzie lepiej

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

walcz !!!! napisz do ojca dyrektora niech armię wystawi nie daj się spławić !!!!
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Uzależniony Awatar nastier
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

JSK - najpierw sie pyta czy mozna. odwrotna kolejnosc to kradziez.
    na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ****.

fotoblog

Bywalec
    Miasto
    nml

Domyślnie

witam.Mam podobny problem.Kilka miesięcy temu robiłem sesje pewnej pannie.Zdjęcia wywołałem, ona mi zapłaciła nie podpisywaliśmy żadnej umowy.Pare tygodni temu w ręce wpadł mi katalog reklamowy pewnnej firmy.Ku mojemu zdziwieniu na pierwszej stronie katalogu widniało moje zdjęcie.Póżniej doszły kalendarzyki, ogłoszenia w lokalnej prasie oczywiście z moim zdjęciem.Pytałem znajomego redaktora lokalnej prasy i powiedział mi że to normalne , laska zapłaciła za zdjęcie i może robić z nim co tylko chce.Czy to normalne ???

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Według mnie nie jest to normalne, jeśli nie podpisywałeś odpowiedniej umowy. Ale żyjemy w takim kraju, że niczego nie możemy być pewni… Na Twoim miejscu porozmawiałbym z prawnikiem, masz sprawę poważniejszą od mojej...

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kedar6890
    witam.Mam podobny problem.Kilka miesięcy temu robiłem sesje pewnej pannie.Zdjęcia wywołałem, ona mi zapłaciła nie podpisywaliśmy żadnej umowy.Pare tygodni temu w ręce wpadł mi katalog reklamowy pewnnej firmy.Ku mojemu zdziwieniu na pierwszej stronie katalogu widniało moje zdjęcie.Póżniej doszły kalendarzyki, ogłoszenia w lokalnej prasie oczywiście z moim zdjęciem.Pytałem znajomego redaktora lokalnej prasy i powiedział mi że to normalne , laska zapłaciła za zdjęcie i może robić z nim co tylko chce.Czy to normalne ???
    No raczej normalne.
    A pomysl zrobil bys sobie fotki portretowe powiedzmy, ladnie za nie zapalcil i wyszed ze studia, potem poszedl bys do wujka, ktory ma firme rozklejajaca bilbordy, a on w prezencie urodzinowym zrobil by kampanie z wykorzystaniem Twojego zdjecia.
    To co teraz ten fotograf zacznie Cie scigac za to ze to Jego zdjecia ?!?
    No a jak wkleisz zdjecie do dyplomu czy paszportu i zaczniesz go pokazywac publicznie to co tez nalezy mu sie za to "dzialka".
    podpis...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SimOn! Zobacz posta
    No raczej normalne.
    A pomysl zrobil bys sobie fotki portretowe powiedzmy, ladnie za nie zapalcil i wyszed ze studia, potem poszedl bys do wujka, ktory ma firme rozklejajaca bilbordy, a on w prezencie urodzinowym zrobil by kampanie z wykorzystaniem Twojego zdjecia.
    To co teraz ten fotograf zacznie Cie scigac za to ze to Jego zdjecia ?!?
    No a jak wkleisz zdjecie do dyplomu czy paszportu i zaczniesz go pokazywac publicznie to co tez nalezy mu sie za to "dzialka".
    Moim zdaniem to nie jest normalne, moim zdaniem to ona może sobie te zdjęcia powiesić na ścianie w swoim domu , w swoim hotelu już nie. niestety od paszportowego działka też się należy a nawet nie działka a wszystko się należy
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 17-07-2009 o 21:00
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Przeglądając dziś logi zauważyłem, że ktoś hotlinkuje jeden plik ode mnie ze strony... Jak miło, będzie darmowa reklama :-D

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kedar6890
    To chyba jest tak, że jak nie ma papieru to prawo chroni obie strony. Tj. 1) Ty nie możesz publikować nigdzie tych zdjęć bez (pisemnej) zgody modelki, bo to jej wizerunek, 2) ona nie może ich publikować bez pisemnej Twojej zgody, bo Twój utwór.
    Bez umowy, to możesz te zdjęcia trzymać u siebie w archiwum, ona w albumie, na ścianie czy podobnie.
    Pewne jest, że jak nie było umowy, w której były by jasno określone warunki, to wykorzystanie zdjęć do takich celów jak reklamowe, jest niedozwolone.

Co do przykładu ze zdjęciami u fotografa: takie zdjęcia są również dla Ciebie, do Twojego prywatnego użytku. Nie mówimy tu o zdjęciach ,,do dowodu'', bo takie są raczej tylko ,,do dowodu'', ale o np. zaranżowanej sesji studyjnej. Są Twoje, czyli możesz je powiesić w domu na ścianie, dać cioci, itp.

Strona 11 z 57 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów