Strona 33 z 33 PierwszyPierwszy ... 23313233
Pokaż wyniki od 321 do 328 z 328

Wątek: Kupiłem i chcę się pochwalić

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Kupiłem i chcę się pochwalić

a po co ten wizjer kątowy jak masz odchylany ekran?
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    a po co ten wizjer kątowy jak masz odchylany ekran?
    Ja to już tłumaczyłem, ale widocznie nie czytałeś.

Obraz na ekranie jest mały dla oka i często ledwo na nim widać obiekt i to, czy punkt AF go łapie, a w słońcu czytelność ekranu jest kiepska. Ponadto w pozycji leżącej korzystanie z LCD to dla mnie masakra, bo muszę zakładać okulary do czytania, w których z kolei g... widzę na odległość.
    Tymczasem celownik rozwiązuje ten problem, bo normalnie korzystam z EVF z korekcją dioptryczną, a obraz jest dla mnie duży i czytelny oraz w osi obiektywu, a nie z jej boku, co jest dodatkowo wkurzające przy korzystaniu z LCD. Stary, lustrzankowy, patent sprawdza się zawsze.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ciekawy TIP z tymi styropianem. Pierwszy raz widzę. Nigdy o czymś takim nie myślałem, może dlatego, że nie potrzebuję, ale ciekawe.

Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ciekawy TIP z tymi styropianem. Pierwszy raz widzę. Nigdy o czymś takim nie myślałem, może dlatego, że nie potrzebuję, ale ciekawe.
    Ja się natomiast zastanawiałem z czego to zrobić i nagle-przypadkiem- wpadły mi w oko na Aliexpress te kuleczki styropianowe, które są artykułem dekoracyjnym. Chyba smaruje się coś jakimś klejem i obrzuca takim różnokolorowymi kuleczkami, albo się robi z nich obrazki. Kupiłem na próbę i wsadziłem w woreczek siatkowy do pakowania odzieży na podróż- zadziałało

Przy kładzeniu tego tam, gdzie ten woreczek mógłby spaść i zaginąć, można sobie sznurek założyć na nadgarstek, albo przypiąć karabińczykiem do paska aparatu. Właśnie na karabińczyku zaczepiam do plecaka, a jak mam w nim miejsce, to wkładam do środka. Jest to cudownie lekkie i nie wymaga żadnych szczególnych manipulacji żeby tego użyć i zmienić wysokość podparcia aparatu. Worek jest z gęstej i śliskiej siatki, więc ruch aparatu na boki nie napotyka istotnego oporu.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Ja to już tłumaczyłem, ale widocznie nie czytałeś.

Obraz na ekranie jest mały dla oka i często ledwo na nim widać obiekt i to, czy punkt AF go łapie, a w słońcu czytelność ekranu jest kiepska. Ponadto w pozycji leżącej korzystanie z LCD to dla mnie masakra, bo muszę zakładać okulary do czytania, w których z kolei g... widzę na odległość.
    Tymczasem celownik rozwiązuje ten problem, bo normalnie korzystam z EVF z korekcją dioptryczną, a obraz jest dla mnie duży i czytelny oraz w osi obiektywu, a nie z jej boku, co jest dodatkowo wkurzające przy korzystaniu z LCD. Stary, lustrzankowy, patent sprawdza się zawsze.
    Też miałem z tym problem i ten celownik ma tylko tą zaletę że w ogóle działa i że coś widać. Problem całkowicie rozwiązały mi okulary dwuogniskowe, nawet nie używam korekcji-polecam.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

to już prędzej bym kupił taki duży monitorek montowany do stopki aparatu (jak to robią Australijczycy)
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Bywalec
    Miasto
    wyohataka

(jak to robią Australijczycy)
    taaa, a potem grawitacja labedzie z wody wyrywa w dol:

(sorry, nie moglem sie powstrzymac)
    KONSTYTUCJA RP Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane.

Miasto
    Lublin

to już prędzej bym kupił taki duży monitorek montowany do stopki aparatu (jak to robią Australijczycy)
    Nie bierzecie pod uwagę mobilności. Monitor zamocowany w sankach to klamot, a celownik zamontowany przegubowo w niczym nie przeszkadza. Ułamek sekundy trzeba, aby go podnieść lub opuścić, można z nim chodzić godzinami.

Ponadto LCD Canona odchylany na bok mi przeszkadza w operowaniu obiektywem w pozycji leżącej, a złożenie i rozłożenie LCD trwa dłużej, niż opuszczenie lub podniesienie celownika. Poza tym oba sobie w ogóle nie przeszkadzają, można korzystać z którego się chce. Zakładanie w sanki i zdejmowanie to też moment.
    A okulary dwuogniskowe są drogie i nie do końca wygodne. Mam zarówno dwuogniskowe jak i chińskie progresywne za 5 zł (swoją drogą rewelacja), a wolę ten celownik, bo unikam odblasków na ekranie, nic mi z boku nie wystaje, obraz widzę normalnie w EVF i tej samej wielkości, i patrzę w osi obiektywu, więc gdy muszę oderwać wzrok od celownika, i popatrzeć gołymi oczami, to dezorientacja jest mniejsza. Na LCD też trzeba się patrzeć w dół, ale jeszcze na bok.

Strona 33 z 33 PierwszyPierwszy ... 23313233

Uprawnienia umieszczania postów