Pokaż wyniki od 1 do 10 z 352

Wątek: RF 100-500 f/4.5-7.1 L IS USM

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Odp: RF 100-500 f/4.5-7.1 L IS USM

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Tylko może pisząc o tym oscylowaniu AF zastanów się z jakimi głębiami ostrości mamy do czynienia
    Piszę to bo moim zdaniem to oscylowanie nie ma żadnego znaczenia przy głębiach ostrości uzyskiwanych przy fotografowaniu teleobiektywem.
    Oczywiście piszę to przez pryzmat moich doświadczeń z fotografowaniem samolotów - być może osoby od zwierząt mają inne sytuacje.
    W przypadku R6 i 100-500 F7,1 z odległości ok 4m te oscylowanie oszacował bym na +/- 2mm. To wystarczy aby wq... się celując w oko ptaszka. Z ludkami nie ma problemu bo mają oka ze 20 razy większe.

--- Kolejny post ---

Problem jest mniejszy przy 1000mmi f14 a nawet znika gdzieś przy F18. No ale ludzie F18!!!

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    W przypadku R6 i 100-500 F7,1 z odległości ok 4m te oscylowanie oszacował bym na +/- 2mm. To wystarczy aby wq... się celując w oko ptaszka. Z ludkami nie ma problemu bo mają oka ze 20 razy większe.

--- Kolejny post ---

Problem jest mniejszy przy 1000mmi f14 a nawet znika gdzieś przy F18. No ale ludzie F18!!!
    Ok, zgoda, ja po prostu bardzo rzadko focę tele obiekty znajdujące się w takiej odległości.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ok, zgoda, ja po prostu bardzo rzadko focę tele obiekty znajdujące się w takiej odległości.
    Kilka danych na przykładzie teleobiektywów, które mam.

Sigma 150-600/5-6,3 S
    Minimalna odległość ostrzenia to 2,6 m. Przy tej odległości kadr FF wypełnia obiekt o wymiarach 18x12 cm - spokojnie można zrobić ładne zdjęcie motyla na kwiatku lub jaszczurki na krzaczku.
    Sensowne zdjęcia popularnie spotykanych ptaszków robi się z odległości maksymalnie 10-12 m, ale jak się uda 7 lub 5 to jeszcze lepiej.

Canon 300/4 L
    Tu minimalna odległość to 1,5 m - obrazek dla motylka mniej więcej taki jak powyżej.

Tu jest kalkulator głębi ostrości.
    https://darekk.com/kalkulator/glebia-ostrosci
    Można się pobawić i sprawdzić co się dostaje dla przysłon minimalnych i dla na przykład f/8. I się zdziwić.
    A potem dla odległości samolotowych typu 100-200 m.
    Wyniki nie zawsze zgadają się z tzw. zdrowym rozsądkiem i wyczuciem.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Uprawnienia umieszczania postów