no że działa od 300mm i że nie złożysz obiektywu z założonym konwerterem
galeria na stronie EPWA.plhttps://www.epwa.pl/index.php?option...ek%20Kowalczyk
Nie podepniesz extendera do 100-500, bez uprzedniego wysunięcia tuby na ogniskową min. 300mm. Tak Canon zaprojektował ten obiektyw. Jak już podepniesz, niedostępne stają się wszystkie ogniskowe poniżej 300mm (420mm z extenderem 1.4x). I przyznam że o ile kiedyś sam pisałem "to nie problem", to jednak w praktyce był to problem, jak trzeba było wszystko do plecaka schować, żeby się choćby kawałek dalej przemieścić
OK, dzięki wszystkim za wyjaśnienie![]()
A najlepiej i FF i cropa!Z własnego doświadczenia, choć R5 nie mam, to w wielu sytuacjach puszka aps-c da lepszy obrazek niż crop z ff. W pozostałych przypadkach będzie odwrotnie
Już to pisałem wielokrotnie i w różnych miejscach: od dłuższego czasu używam obydwóch formatów matrycy, ale gdybym musiał z jakichś powodów ograniczyć się tylko do jednego body, to byłoby to aps-c (na dzień dzisiejszy R7).
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Mam R6 i R5II, piątka z 100-500 daje lepszy obrazek po kropowaniu niż R6 z 100-500 X2. Inaczej mówiąc ten zestaw nie wyczerpuje jeszcze rozdzielczości obiektywu i spokojnie można zastosować gęstszą matrycę z R7. Też brałem pod uwagę R7 jako puszkę do ptaszków jednak po przejściu na R5II widzę jak wielka jest różnica w działaniu AFa a krop mi wystarcza i nawet nie używam swego Extendera X2. Raczej odradzam brać teraz starawą siódemkę jeśli możesz mieć nową piątkę.
Myślałem o ext 1.4 ale tym sposobem zabieram światełko. Coś za coś. 😉
Jeszcze podpytam, dlaczego nieostre zdjęcia? R7 szału nie robi czy co?
--- Kolejny post ---
R52 a R7 to trochę za duzy przeskok cenowy.
Przy ptaszkach używa się trybu seryjnego a wtedy migawka nie czeka aż AF ustawi ostrość. Inaczej mówiąc migawka sobie a AF sobie działają niezależnie. Efekt jest taki że przy nowym AFie odrzucam 3zdjęcia na 100 trafionych a przy starej technologii masz 3 trafione na 100. Nie mam R7 ale na forach widzę że te 3/100 to w przypadku siódemki też jest bardzo optymistyczne założenie.
100-500 z konwerterem działa tylko w natywnym zakresie 300-500.
Szkło musi być cały czas wysunięte.
Zgadzam się, że jest to bardzo słabe.
EDIT: (sorry, forum nie pokazało mi wcześniejszych odpowiedzi)
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork