Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Eneloop - lampa pokoazuje rozłądowaną baterię

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Odp: Eneloop - lampa pokoazuje rozłądowaną baterię

Cytat Zamieszczone przez jamto Zobacz posta
    Odświeżę temat

Enelop Panasonic 2500 m/ah. Mam CHYBA z 5 lat i chyba właśnie umierają. Po włożeniu do lampy długo się ładuje, po czym wyłącza się. Drugi raz włączenie niby działa OK ale czuć że po błysku dłużej się ładują, jakby im mocy/pojemności brakowało. Problem w tym że używam je dość rzadko. Jednak wyczytałem by regularnie je ładować co niniejszym czyniłem. Czyżby starość je dopadła?

Moje najważniejsze pytanie bo nie jestem elektronikiem. Co robić by wydłużać ich żywotność szczególnie przy używaniu 2 - 3 razy w roku. Na czas nieużywania rozładować? Może jednak wyczerpywać je np w latarce? Może pilnować by miały 100% naładowania? Mam ładowarkę mikroprocesorową (TECHNO line BC 700) zrobiłem odświeżanie (rozładowuje/ładuje ileś tam razy) ale chyba niewiele im to pomogło. Widzę to po czasie jakie lampa potrzebuje na naładowanie się. Ładowałem wartością 700 co 2 - 3 mieś. , tak mi doradzono choć powszechnie uważa się że im mniejszą wartością tym lepiej co podobno prawdą nie jest.

Jakieś mądre rady...?
    Chyba tylko taka rada że te baterie trzeba systematycznie rozładowywać przed każdym ładowaniem w przeciwnym razie tracą na pojemności jeśli je się tylko doładowuje

Domyślnie Odp: Eneloop - lampa pokoazuje rozłądowaną baterię

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Chyba tylko taka rada że te baterie trzeba systematycznie rozładowywać przed każdym ładowaniem w przeciwnym razie tracą na pojemności jeśli je się tylko doładowuje
    To coś czego dotychczas nie słyszałem.....

Uprawnienia umieszczania postów