Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: [solti] Prawdziwie pieskie życie

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: [solti] Prawdziwie pieskie życie

Dla mnie te "dynamiczne" są bardziej interesujące.
    Statyczne ładne, ale mimo ładności mam wrażenie, że już je widziałem i są identyczne jak setki innych które oglądałem.

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Nieostrość w 100% prawdziwa (RF 85/1.2 w większości przypadków używany na pełnej dziurze). W obróbce dodana winieta.
    Pytam bo na #5 wygląda jakby obiektyw miał przekoszoną płaszczyznę ostrości.
    Dodatkowo na przysłonie 1,4 przejście z nieostrości na przednim planie w ostrość wygląda jak ciosane siekierą.
    Czy kadr był krzywy i po wypionowaniu ta płaszczyzna się przesunęła?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	688A0629_1620.jpg
Wyświetleń:	75
Rozmiar:	179,4 KB
ID:	19190

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: [solti] Prawdziwie pieskie życie

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Dla mnie te "dynamiczne" są bardziej interesujące.
    Dla mnie też. Ale statyczne też lubię i nieraz dają dużo więcej satysfakcji. Dużo trudniej nieraz zrobić dobrą statykę, niż dynamiczne ujęcie. W każdym razie dla mnie. No i zależy to jeszcze od psa. Niektóre psiaki są ciężkie we współpracy przy pozowaniu
    Może to dlatego, że psami zająłem się mając już niejakie doświadczenie w innych, szybkich i dynamicznych dziedzinach fotografii i fotografowanie szybkiego ruchu nie jest dla mnie niczym nowym. Zauważyłem w ogóle, że mało który fotograf z psiej branży chwali się dynamicznymi kadrami. Trochę to tak wygląda, jakby nie potrafili tego ogarnąć. Może zabrzmię tu butnie i zarozumiale, choć naprawdę nie taki jest mój cel, ale moim zdaniem sporo psich fotografów nie potrafi wykorzystać sprzętu, który posiadają. Ładują za to wszędzie pełno sztucznych efektów (vide wspomniane w innym wątku sztuczne płatki śniegu), jarmarczne kolory i sprzedają odpustowy look. Ale widać to się sprzedaje. Ja z tego nie żyję, więc mogę robić tak, jak lubię i jak mi się podoba.
    Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Pytam bo na #5 wygląda jakby obiektyw miał przekoszoną płaszczyznę ostrości.
    Dodatkowo na przysłonie 1,4 przejście z nieostrości na przednim planie w ostrość wygląda jak ciosane siekierą.
    Czy kadr był krzywy i po wypionowaniu ta płaszczyzna się przesunęła?
    Ani obiektyw nie ma przekoszonej płaszczyzny ostrości, ani zdjęcie nie było poziomowane. Nie zastanowiłeś się, że teren może nie być równy? No i tu nie był. Fotka jest delikatnie przykadrowana, ale nie była ani o ułamek stopnia obracana. Dla zaspokojenia twojej ciekawości tak wygląda surowe 100% kadru, bez żadnej obróbki, tylko konwersja w ACR na zerowych/domyślnych presetach:
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Uprawnienia umieszczania postów