Kurde, co do "najlepszej palarni w Polsce" to się już naczytałem i co człowiek, to opinia, także to przyjmuję z lekkim dystansem. Swoją drogą osobiście nigdy nie kupuję dwa razy tej samej kawy tylko za każdym razem inną. Od lat piję kawę z prostego ekspresu, tj Saeco Xsmall Hd-coś tam i szczerze mówiąc żadna z kaw nie zrobiła na mnie jakiegoś wow-wrażenia. Owszem, każda jest jakaś inna, ale mimo wszystko "taka sama". Generalnie kupuję kawy w przedziale 50-120zł za 1kg powiedzmy i jedyna, jaką zapamiętałem to "Brazylia Mogiana" (coś takiego https://nostrocafe.pl/Kawa-Ziarnista...QaAnZCEALw_wcB choć można kupić to taniej, naturalnie niż w tym linku). Była całkiem spoko, ale oczywiście bez "wow"...
Może to "nieznajstwo", albo coś w ten deseń, ale mam wrażenie, że większe znaczenie na smak kawy ma ekspres do kawy niż sama kawa. W pracy mamy ekspres DeLonghi Primadonna Elite i on robi inną kawę niż ten mój taniuśki, tj ma bardziej wyrazisty smak ta kawa, jest taka jakby gęstsza, bardziej kremowa. Od paru miesięcy próbuję "wczuć" się w smak kawy, ale nie wychodzi mi to jakoś
.