niby lepszy, tak na serio to lepszy - ten jpeg ma profil Display p3 i na moje zrozumienie może działać (znaczy coś testować - oczywiście widzę literę i napisy jak przełączę monitor na srgb i zrestartuję chroma to widzę jednolity kolor bez napisów) te poprzednie zrzuty ekranu które dawałeś moim zdaniem nic nie testują (ale rzucę na nie okiem jeszcze raz) - pokazywały tylko że ty widzisz to co ty widzisz na twoim monitorze. Moim zdaniem przydałby się wątek o zarządzaniu kolorem bo dobrze podanej informacji niewiele, a ta co jest jest stosunkowo płytka - mnie osobiście nigdy nie interesują odpowiedzi na pytanie "jak?" tylko raczej "co?" i "dlaczego?" - tak jest z większością tematów np. przy postprocesie większość informacji odpowiada na pytanie jak coś zrobić (najczęściej po amerykańsku znaczy step1, step2 ... bez rozumienia tematu) - tymczasem istotne pytania przy postprocesie to nie "jak zrobić" tylko "co zrobić" i "dlaczego" bo one są znacznie ważniejsze niż "jak".
w istniejących wątkach na forum najczęściej nie znajdziecie odpowiedzi na zadane pytanie, większość użytkowników nie widzi potrzeby żadnego zarządania kolorem bo np. magik skalibrował czy oprofilował monitor przy zakupie 5 lat temu i jest dobrze

, dodatkowo monitor ma gamut srgb i system nie sprawia problemów

, ewentualnie jeszcze jakieś pseudonaukowe metody z tefonem samsunga i telewizorem

aż sam jestem ciekaw co wychodzi z takiej "kalibracji".
pytanie co chcesz kupić? i jak bardzo chcesz się z tym męczyć?