Cytat Zamieszczone przez v.1958 Zobacz posta
tu bym dyskutował - oczywiście - można prowadzić aparat po linii równoległej do toru lotu samolotu...
Tu nawet nie trzeba dyskutować............wystarczy ze fotograf wsiądzie do samochodu wyścigowego z otwartym dachem i będzie się tym samochodem przemieszczał równolegle do startującego samolotu, nie zmieniając odległości bocznej od tego samolotu podczas jazdy. Do czasu kiedy jego wyścigówka dotrzyma tempa startującej pszczółce z fotografii, będzie prowadził aparat idealnie równolegle do samolotu. I otrzyma taki sam wynik jak na zdjęciu. Jeśli się nie mylę to Bangi wspominał coś o mostku, który stanowi świetny punkt do fotografowania.....czyli stał w miejscu. Zgaduję że to samolot się przemieszczał i to ruchem przyśpieszonym, bo zapewne startował ?
Możliwe, że Twoje wywody geometryczne są słuszne, jeśli jesteś matematykiem, ale w zakresie fotograficznym zupełnie nieprzydatne dla mnie, a nawet zbędne.

Do Bangi....
Twoje fotografie bardzo mi się podobają, szczególnie ta pszczółka.
Jest lepiej oświetlona i pokazuje dynamikę ruchu na statycznym głównym motywie.......to fajny widok.
Podobne efekty osiągało się i nadal osiąga w sposób, jaki opisałem wcześniej. Teraz jakość sprzętu pozwala na dużo więcej.
Gratuluję !!!
Ode mnie wszystko na ten temat.