Strona 24 z 71 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 704

Wątek: Komputer dla fotografa 2024

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

@MstrG To nie jest takie proste. To tak jakby ktoś zapytał jakiego potrzebuje PC-ta żeby był tak wydajny jak konsola PS5 i najlepiej kosztował podobnie albo taniej. Najpierw trzeba porównać wszystkie podzespoły z konsoli, sprawdzić ich wydajność w benchmarkach a później szukać odpowiedników na PC i także sprawdzać jakie mają osiągi w testach. A na końcu jeszcze przeliczyć ceny. Tak więc to nie są tanie rzeczy panie Ferdku.

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Sam zachodze w glowe, Cybul nawet je doszumia

U mnie odszumianie to zbędna opcja.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 11-11-2024 o 06:27
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    @MstrG To nie jest takie proste. To tak jakby ktoś zapytał jakiego potrzebuje PC-ta żeby był tak wydajny jak konsola PS5 i najlepiej kosztował podobnie albo taniej. Najpierw trzeba porównać wszystkie podzespoły z konsoli, sprawdzić ich wydajność w benchmarkach a później szukać odpowiedników na PC i także sprawdzać jakie mają osiągi w testach. A na końcu jeszcze przeliczyć ceny. Tak więc to nie są tanie rzeczy panie Ferdku.
    No jak nie są tanie rzeczy? Jeszcze niedawno co to nie miało być za te pieniądze... Jak dla Ciebie zaproponowanie komputera dla fotografa za 2500zł porównywalnego z tym Maciem mini jest takie trudne, to jak chcesz złożyć komputer z 64GB RAMu i 4TB SSD, gdzie zostaje jeszcze 600zł? Jak odliczysz W11 za 500 to zostanie już 1400. Płyta mITX, jakaś malutka obudowa, zasilacz, chłodzenie. Co z kartą graficzną? Jaką zmieścisz w malutką obudowę? No chyba nie będziesz proponować integry? Ile zostanie na ten mega wydajny procesor? Dasz radę, spokojnie, wierzę w Ciebie.

Pełne uzależnienie

Wy tu Panowie gadu gadu a ja w tym czasie zrobiłem sobie Mac-a ze starego kompa i zapoznaję się z system w wersji Catalina bo z powodu Intela HD4000 nic nowszego nie poszło.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Głos rozsądku. Jestem szczęśliwym człowiekiem. Wolnym od Waszych rozkminek Młody mnie co prawda zmusił do złożenia blaszaka z klocków jakie tam sobie zamarzył / zakupił. Zadowolony, ale następnego niech już sobie złoży sam

A dla siebie do foto (i tylko foto, wideo się brzydzę) kupiłem gejmingowy Acer Nitro 5 na ADM Ryzen 7 z GF RTX 3070 Ti. Jest szybszy ode mnie 3x , na 5 lat ma spokój. Wy macie taką samą, albo nawet krótszą perspektywę...
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

@MstrG Chyba się nie zrozumieliśmy. Mystek napisał że za 2,5k ma się 16GB RAM-u i 256 GB SSD więc napisałem ile za tą kwotę można mieć pamięci i jaki dysk w przypadku PC.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Kto w dzisiejszych czasach i po co odszumia zdjęcia? Serio pytam. PO co to komu, użytkownikom canon 450d? Daj jakiś przykład jak możesz.
    odpowiadając serio, jeśli ktoś foci do iso 500 na jpegach albo 200 w rawach i nic potem z nimi nie robi to nie musi odszumiać
    ale jeśli ktoś foci RAWy w wyższych iso, i obrabia foty to bardzo dużo operacji wzmacnia szum i z np. iso 1600 robi się efekt jak iso 4000. Na instagrama to nie ma takiej różnicy, ale jeśli ktoś jak ja robi film w 4k i to na dużym ekranie to widać baaardzo wyraźnie.

A przykład proszę - R6 czyli w miarę niskoszumna matryca, iso 1600, po obróbce w LR
    bez odszumiania:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_MG_8975.jpg
Wyświetleń:	16
Rozmiar:	11,32 MB
ID:	18850

po odszumieniu:

Nazwa:	_MG_8975-Poprawione-Szum.jpg
Wyświetleń:	15
Rozmiar:	6,08 MB
ID:	18851
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 11-11-2024 o 20:00
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    @MstrG Chyba się nie zrozumieliśmy. Mystek napisał że za 2,5k ma się 16GB RAM-u i 256 GB SSD więc napisałem ile za tą kwotę można mieć pamięci i jaki dysk w przypadku PC.
    No dokładnie. Za 2500zł masz tego podstawowego maca, który ma 16GB RAMu i 256GB pamięci masowej. Co ma do tego kupno samego RAMu i SSD do PC? Do właściciela powiedzmy Dacii Duster też podchodzisz i mówisz, że za te pieniądze by miał silnik 5.7 HEMI i jeszcze by zostało? Co mu po samym silniku?
    Chodzi mi tylko o to, że za te 2500 serio ciężko będzie złożyć tak wydajny PC, a dodatkowo ten mac mini jest malutki (przy tym dobrze wykonany, nie sprawia wrażenia tandety, bo obudowa chyba jest z amelinium), potrzebuje mało papu, ma dwa porty USC-C i trzy TB4, bluetooth na pokładzie i system operacyjny. Dzisiaj wrzuciłem 400 zdjęć z Z9. Nie męczy mnie obróbka w LR, jestem nawet zaskoczony taką responsywnością. Nie testowałem jeszcze odszumiania AI czy wtyczek r4m. Tu myśle będzie największa różnica pomiędzy moim PC a tym śmiesznym szkrabem.

Ostatnio w ogóle nie gram na komputerze, może taki mini z M4 Pro lub studio z M4 Max by było dla mnie na ten moment fajniejszym rozwiązaniem? Chciałem się tylko przekonać jak działa najnowsza generacja procesorów ARM od Apple, miałem kiedyś styczność tylko z macbookiem i raz z iMaciem. Inna sprawa, że bardzo mocny komputer do gier już niedługo może nie być potrzebny za sprawą coraz bardziej rozwijanego grania w chmurze, typu NVIDIA GeForce Now czy Amazon Luna.

Na PS czeka mnie do ogrania Alan Wake II (jedynkę przeszedłem, polecam) i remake Silent Hill 2. Myślę jeszcze o dokupieniu PS VR2, bo jest kilka ciekawych gier do ogrania. Przyzwyczaiłem się trochę do grania na dużym TV. Świetnie bawiłem się przy obu The Last of Us, Cyberpunku, wielu częściach Assassin's Creed, GTA, Days Gone, Uncharted, Dying Light 1 i 2, Watch Dogs. Ostatnio bardzo pozytywnie zaskoczył mnie polski survival horror The Beast Inside. Czasem z dzieciakami zagram we Frantics, Monopoly, Suckboya czy It Takes Two. Nie mam jakiegoś parcia na granie na PC.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Kto w dzisiejszych czasach i po co odszumia zdjęcia? Serio pytam. PO co to komu, użytkownikom canon 450d? Daj jakiś przykład jak możesz.
    Ja zawsze odszumiam jak obrabiam samolot do galerii lotniczej, albo inne foto do netu, no chyba, że "obrabiam" jpg z puszki, to nie ma to takiego znaczenia.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    odpowiadając serio, jeśli ktoś foci do iso 500 na jpegach albo 200 w rawach i nic potem z nimi nie robi to nie musi odszumiać
    ale jeśli ktoś foci RAWy w wyższych iso, i obrabia foty to bardzo dużo operacji wzmacnia szum i z np. iso 1600 robi się efekt jak iso 4000. Na instagrama to nie ma takiej różnicy, ale jeśli ktoś jak ja robi film w 4k i to na dużym ekranie to widać baaardzo wyraźnie.

A przykład proszę - R6 czyli w miarę niskoszumna matryca, iso 1600, po obróbce w LR
    bez odszumiania:

Nazwa:	_MG_8975.jpg
Wyświetleń:	16
Rozmiar:	11,32 MB
ID:	18850

po odszumieniu:

Nazwa:	_MG_8975-Poprawione-Szum.jpg
Wyświetleń:	15
Rozmiar:	6,08 MB
ID:	18851
    Ok. Dzięki za przykład. A czemu tak ci wyciąga kolorowy szum ?
    Luminacja na 36 a kolor na 40. Standardowo w C1 jest na 50 ustawione. R6 ISO 3200 wołane w C1 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	9D2A0142.jpg
Wyświetleń:	13
Rozmiar:	10,47 MB
ID:	18852

Strona 24 z 71 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów