Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Poza sterowaniem AF okiem nie widzę niczego ciekawego co by mi ułatwiło życie
    Nie wiem, czy sterowanie okiem ułatwia życie - miałem to już na poziomie EOS 50E - i działało poprawnie (w okularach i bez), tylko po co? Po ustawieniu ostrości człowiek chciał jeszcze sprawdzić cały kadr i ... robiło się nerwowo , nie można było się rozejrzeć żeby skontrolować brzegi, nie można było spojrzeć na czas i przysłonę, bo robiło się nerwowo (patrz tryb AF - tam były 3 oidp). Funkcja fajnie wyglądała w specyfikacji i jak się chciało pokazać to kolegom, ale imho była dość niepraktyczna - ostatecznie never used.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    Nie wiem, czy sterowanie okiem ułatwia życie - miałem to już na poziomie EOS 50E - i działało poprawnie (w okularach i bez), tylko po co? Po ustawieniu ostrości człowiek chciał jeszcze sprawdzić cały kadr i ... robiło się nerwowo , nie można było się rozejrzeć żeby skontrolować brzegi, nie można było spojrzeć na czas i przysłonę, bo robiło się nerwowo (patrz tryb AF - tam były 3 oidp). Funkcja fajnie wyglądała w specyfikacji i jak się chciało pokazać to kolegom, ale imho była dość niepraktyczna - ostatecznie never used.
    Absolutnie się z tym zgadzam. To już dawno było bezużyteczne a teraz przy nowych możliwościach trybów AF nikt tego nie wykorzysta.
    Temat wrócił prawdopodobnie pod wpływem pitolenia, że księgowi powycinali szereg funkcji, które kiedyś były .
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Absolutnie się z tym zgadzam. To już dawno było bezużyteczne a teraz przy nowych możliwościach trybów AF nikt tego nie wykorzysta.
    Temat wrócił prawdopodobnie pod wpływem pitolenia, że księgowi powycinali szereg funkcji, które kiedyś były .
    Mi akurat by się to czasem przydało zamiast bawienie się joystickiem...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Ja mam to w analogowym eos 3 i działa, na jednym kanale mam skalibrowane pod okulary na drugim bez okularów i po prostu działa - w tym modelu jest 40 punktów autofocusa ale oczywiście mam af rozłączony od spustu (jest pod kciukiem) i moje korpusy nigdy na ustawiają same z siebie ostrości w szczególności kiedy kontroluję brzegi - rozłączenie af od spustu załatwia wiele tematów począwszy od rozglądania się po kadrze, a skończywszy na pstrykaniu pstryczkiem przy obiektywie po założeniu gęstego ND np. big stoppera i wiele innych pomiędzy.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Może nie być z tym tak kolorowo.
    Po pierwsze - dziś na prawdę trudno wyciągnąć coś więcej z CMOS'a. Matryce szumią już w zasadzie na poziomie szumu fotonowego, nie da się zrobić czegoś co będzie szumieć mniej - fizyka jest nieubłagana.
    Po drugie - patrząc choćby na to co pokazał Nikon i Sony, tendencja jest do zwiększania szybkości odczytu, kosztem szumu.
    Tak więc może być przykra niespodzianka...

p,paw
    moim zdaniem jesli chodzi o szum to byłoby jeszcze miejsce, a nawet sporo miejsca (szum na długiej ekspozycji), ktoś się chwali "Dynamic range claim of 16 stops" (oczywiście papier wszystko zniesie) mz tego się nie da uzyskać bez zmniejszenia szumów (i nie tylko ).

ja jestem nastawiony pozytywnie i pewnie kiedyś kupię ale nie w dniu premiery

z ciekawostek

A better implemented pixel-shift high resolution mode (no details)

może ktoś to w końcu zaimplementował tak jak powinien to zrobić ale nie zrobił w R5
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 14-07-2024 o 14:49
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta

może ktoś to w końcu zaimplementował tak jak powinien to zrobić ale nie zrobił w R5
    Bardzo mnie to pociesza, że nie tylko w R7 są źle zaimplementowane jakieś funkcje, bardzo! Gdzie łap nie wsadzić- tam mina
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Bardzo mnie to pociesza, że nie tylko w R7 są źle zaimplementowane jakieś funkcje, bardzo! Gdzie łap nie wsadzić- tam mina
    no wiesz... R5 to aparat idealny a ta funkcja jest akurat dla tych co brzydzą się obróbką i fotografują w jpegach
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 14-07-2024 o 15:30
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta

moim zdaniem jesli chodzi o szum to byłoby jeszcze miejsce, a nawet sporo miejsca (szum na długiej ekspozycji), ktoś się chwali "Dynamic range claim of 16 stops" (oczywiście papier wszystko zniesie) mz tego się nie da uzyskać bez zmniejszenia szumów (i nie tylko ).
    No właśnie to jest trochę mit, że szumu da się pozbyć w całości. W szczególności przy długich ekspozycjach szum w dużym stopniu pochodzi z samej fizyki światła a nie matrycy - ciężko to będzie przeskoczyć. Oczywiście jak kiedyś w dalekiej przyszłości pojawią się używalne matryce pixel-counting to będzie dopiero przełom w rejestracji obrazu bez szumu szczególnie w bardzo słabych warunkach oświelteniowych.

Tym nie mniej liczę, że mk2 utrzyma dość elegancką charakterystykę szumu R5-ki przy znacząco szybszym odczycie.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Uprawnienia umieszczania postów