#Mirror - czyli nie fotografowałeś RF100-400? Bo uzasadnienie kupna tego obiektywu, to nie tylko waga, ale też stosunek ceny do ostrości/jakości obrazka. Potwierdzi Ci to każdy, kto używał tego obiektywu i ja również. Kupując RF100-400 nie miałem kasy na RF100-500, aktualnie mam i kupiłem. I jeszcze w międzyczasie kupowałem Sigmę 150-600 bo spodobało mi się fotografowanie ptaków/zwierząt. RF100-400 się do tego średnio nadaje moim zdaniem (nie, że się nie da, ale jest średnio, po prostu). Doszedłem do wniosku (posiadając oba w/w obiektywy), że idealnym rozwiązaniem jest RF100-500 (ok, wszędzie o tym szumią, wiadomo o tym, ale to jak z popełnianiem błędów - jeśli sam się nie wywrócisz, to nie wiesz jak to boli). No i generalnie RF100-500 było moim marzeniem, mam też takie jeszcze w postaci R5 lub R6mk2 ale aktualnie nie mam parcia na to, bo UZASADNIAM sobie posiadanie Rki jako naprawdę świetnego aparatu (im dłużej go mam tym bardziej się do niego przekonuję, że to świetne body).
Sam napisałeś, że używałeś 6 tele Canona, czyli też "czegoś poszukiwałeś". Każdy chyba tak ma, po prostu
Co do fotografowania krajobrazu o konkretnych porach dnia to również się nie zgadzam. W słoneczny dzień też zdjęcia świetnie wyglądają.
Z statywem sprawdzę, czy coś to da. Z tym, że nie potarfię sobie tego wyobrazić, bo rozmawiamy o fotografowaniu w słoneczny dzień. Jeżeli z ręki mam np na 500mm czas 1/640s i f7,1 to co mi da statyw?