@rediconn
Ha, no widzisz - mam podobne myśli w gruncie rzeczy… Z tym, że mi się nie spieszy: mogę spokojnie pół roku poczekać - jeśli będę tę wymianę robił, to chciałbym przed wakacjami, nie mam parcia, żeby JUŻ.
Czytając to, co piszesz, odnoszę wrażenie, że jestem "jeszcze bardziej" amatorem, niż Ty - moje zapotrzebowanie, jeśli już wejdę w system R, sprowadza się obecnie w zasadzie do tego obiektywu 24-205 - i potem, z czasem (jak się pojawią jakieś ekstra pieniądze) dokupiłbym jakiś szeroki kąt.
Dla mnie różnica w cenie jest nieco "większa" - bo za ok. 5 tys. mogę dostać RP już z obiektywem 24-105 - a jak kupię R8 za 5/6 tys., to musze doliczyć pewnie 1500 za obiektyw, co już niestety dla mnie "robi się dużo"…
Podejście do wyboru R8 / RP miałem podobne jak Ty (tak, jak napisałem - mnóstwo super-bajerów, których w życiu nie wykorzystam ;-). Jedyna poważniejsza wątpliwość dotyczy tęgo, na co mi zwrócili uwagę Koledzy wyżej, czyli rozdzielczości. Skoro mój 90D ma 32,5 mpix _na_cropie_, to czy 26,2 (w przypadku RP) albo wręcz 24,2 (R8) na PEŁNEJ KLATCE to nie będzie _zauważalnie_ mniej?… (Mam na myśli to, że MNIEJ pikseli rozkłada się na WIĘKSZĄ powierzchnię metrycy - ale może gadam bzdury, fachowcem nie jestem).