Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: Canon EOS R - adaptery EF

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Odp: Canon EOS R - adaptery EF

Cytat Zamieszczone przez Hubert Multana Zobacz posta
    Obstawiam, ze to jednorazowa sytuacja która bardzo szybko minie - nie wydaje mi się, żeby naczekała na kolejna tak duża fala napływu nowych użytkowników w tym bagnecie którzy przesiadają się z lustrzanek. Proces ten pewnie będzie trwał, ale juz nie tak nagle i intensywnie jak przez ostatni miesiąc.
    Hubercie, jesteś w błędzie, bo:
    1. To nie jednorazowa sytuacja. Długoterminowa niedostępność adapterów Canon miała już miejsce w przeszłości kilkukrotnie.
    2. Obecna niedostępność nie trwa tylko miesiąc, jak twierdzisz. Największe sklepy w Polsce od przeszło 2 miesięcy czekają na zamówione u dystrybutora adaptery i wciąż nie znają daty realizacji zamówienia.
    3. Twierdzisz, że "Nikt na sile nie ogranicza sprzedaży przy rosnącym zapotrzebowaniu bo nie ma to sensu.", a jednak na innych kontynentach stoki z adapterami Canon pękają w szwach. Gdyby komuś z kierownictwa Canon naprawdę zależało na uzupełnieniu braków w Europie to transport adapterów nie zająłby miesięcy.

Część osób, podobnie jak Ty, próbuje niedostępność adapterów określić jako normalny stan rzeczy związany z większym popytem na aparaty. Argumentują, że takie sytuacje są nagminne i nie dotyczą tylko adapterów Canon, ale w przeszłości także innych aparatów czy obiektywów także innych producentów. Różnica jest jednak diametralna i polega na tym, że taki adapter to nie Z8, Z9, czy RF28-70, które kosztują po kilka tys. dolarów. Ewentualna nadprodukcja czy przeszacowana dystrybucja adapterów nie byłaby finansowym problem dla producenta (w odróżnieniu od podanych w przykładzie aparatów i obiektywu).

Tymczasem, adapterów nie ma ani na Amazonie, ani na Canon Store. Jedyne sensowne oferty nowych egzemplarzy z cenami poniżej 669 zł (czyli ostatniej sklepowej ceny adapterów z polskiej dystrybucji) znajdziemy na OLX i Allegro.

Ja, tak na wszelki wypadek (to w sumie żaden koszt przy obecnych cenach obiektywów), gdyby miało się okazać, że jest to początek końca dostępności adapterów, kupiłem sobie 2 dodatkowe sztuki i dla wygody podpiąłem do obiektywów EF, dla których nie mam zastępstwa w wersji RF.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To jakim cudem ja kupuję tam wszystko na firmę ?
    No właśnie, jakim cudem? Korzystasz z procedury sklepowej (która została podana w przykładzie Huberta) czy kontaktujesz się via e-mail, żeby złożyć zamówienie na firmę?
    Ostatnio edytowane przez Pieknografia ; 11-11-2023 o 09:12
    Canon EOS R6 Mark II | Canon EOS R6 | Canon RF 14-35mm F4 L IS USM | Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM | Canon RF 70-200mm F4 L IS USM | Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD | Canon RF 16mm F2.8 STM | Tamron SP 35mm F/1.4 Di USD | Canon RF 50mm F1.8 STM | Samyang AF 85mm F1.4 RF

Uprawnienia umieszczania postów