Canon EOS R - adaptery EF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Galipette
    Coś już napisał
    • 2019
    • 95

Canon EOS R - adaptery EF

Cześć. Z racji, że na dniach stanę się posiadaczem aparatu z systemu R to mam pytanie o adaptery z mocowaniem EF. Jakie zamienniki polecicie i czy warto zainwestować od razu w adapter z filtrami lub pierścieniem z możliwością konfiguracji jakiejś funkcji aparatu. Rozważam marki Commlite lub Viltrox. chyba te są najlepiej jakościowo wykonane. Chyba, że ktoś ma coś sprawdzonego i jest równie dobre to chętnie usłyszę opinię.
    Dawniej: Fuji S7000 - Olympus E500 - Fuji S100Fs - Finepix S200 EXR - Olympus XZ-2 - Canon M5 / 40D / 6D / R / R6 / R7 - obecnie Sony A7III + Zeiss Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA + Samyang AF 85 mm f/1.4 FE + Tamron 70-180 2.8 G2 https://www.facebook.com/JacekKozlowskiFotografia
  • szwayko
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2085

Odp: Canon EOS R - adaptery EF

Viltrox odpuść, ten bolec blokujący jest cienszy niż w oryginalne i jak masz ciężkie szkła to zawsze jest luz obrotowy. Oryginał lepiej trzyma szkła. Commlite nie miałem.
    frickr FB
    www.szwajkowski.pl

Komentarz

• mkamelg
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 1273

Gdyby kogoś interesował zakup oryginalnego adaptera mocowania Canon EF-EOS R w uczciwych cenach, to może go ponownie dokonać w dwóch sklepach:

https://store.canon.pl/canon-adapter...os-r/2971C005/

Tak dla przypomnienia:

https://store.canon.pl/store-faqs/

Czy mogę zażądać zwrotu podatku VAT za mój zakup?

Nie. Nasz sklep internetowy jest przeznaczony dla klientów indywidualnych. Nie wystawiamy faktur VAT za produkty kupione w naszym internetowym sklepie dla klientów indywidualnych, dlatego firmy nie mogą ubiegać się o zwrot podatku VAT za zakupy dokonane w tym sklepie.

Komentarz

• arkosol
        Coś już napisał
        • 2005
        • 97

Też kupowałem na Amazonie.

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Zamieszczone przez mkamelg
          Gdyby kogoś interesował zakup oryginalnego adaptera mocowania Canon EF-EOS R w uczciwych cenach, to może go ponownie dokonać w dwóch sklepach:
          https://store.canon.pl/canon-adapter...os-r/2971C005/
          "Produkt niedostępny"...
          Ja z konieczności kupiłem Commelite - póki co mogę powiedzieć tyle, że EF/EFS-y mi działają bez problemu ale na niektórych luz jest wyczuwalny - nie wiem czy na oryginale też tak jest.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• atsf
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 5119

Zamieszczone przez Kolekcjoner
            "Produkt niedostępny"...
            Ja z konieczności kupiłem Commelite - póki co mogę powiedzieć tyle, że EF/EFS-y mi działają bez problemu ale na niektórych luz jest wyczuwalny - nie wiem czy na oryginale też tak jest.
            Według mnie oryginalny adapter jest doskonale spasowany, a w kwestii luzów proponuję sprawdzić, czy śruby flanszy bagnetu na obiektywie się nie poodkręcały.
            EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Zamieszczone przez atsf
              Według mnie oryginalny adapter jest doskonale spasowany, a w kwestii luzów proponuję sprawdzić, czy śruby flanszy bagnetu na obiektywie się nie poodkręcały.
              W 3 Elach równocześnie - wątpię ...
              Oryginał sprawdzę jak tylko będę miał czas żeby się spotkać z kolegą który takowy posiada.
              Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• robertskc7
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 1513

Mam dwa canona i oba świetnie spasowane.
                www.robertzbiec.pl

Komentarz

• maxwawa
                  Dopiero zaczyna
                  • 2014
                  • 49

Nie rozumiem sensu pozornego jak się okazuje oszczędzania i kupowanie podróbek.
                  Testowałem oryginał Canona, działa idealnie i jest spasowany rewelacyjnie.

Komentarz

• zbirr
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 206

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                    "Produkt niedostępny"...
                    2 tygodnie temu kupowalem, może niedługo się pojawią.
                    W canon store było taniej niż na amazon, ebay, że o allepodobne nie wspomnę. Wszystkie szkła elegancko się zapinają. Żadnych luzów pomiędzy adapter-szkło, adapter-body.
                    Ostatnio edytowany przez zbirr; 20064.

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5501

Zamieszczone przez maxwawa
                      Nie rozumiem sensu pozornego jak się okazuje oszczędzania i kupowanie podróbek.
                      Testowałem oryginał Canona, działa idealnie i jest spasowany rewelacyjnie.
                      Sens jest taki, że jest problem z dostępnością oryginałów, a niektórzy nie mogą czekać nie wiadomo ile, bo muszą robić zdjęcia...
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net
                      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Ketchup
                        Bywalec
                        • 2021
                        • 157

Zamieszczone przez Bangi
                        Sens jest taki, że jest problem z dostępnością oryginałów, a niektórzy nie mogą czekać nie wiadomo ile, bo muszą robić zdjęcia...
                        Ogólnie to się zastanawiam co się w Canonie podziało, że takiej technologicznej prostej rzeczy zabrakło. Aż nie chce mi się wierzyć w teorie spiskowe co niektórych, że Canon specjalnie ogranicza dostępność żeby na RF przechodzić.

Komentarz

• Leon007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2875

Nie chcesz, ale musisz.
                          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                          Ja
                          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                          Konfucjusz

Komentarz

• Ketchup
                            Bywalec
                            • 2021
                            • 157

Zamieszczone przez Leon007
                            Nie chcesz, ale musisz.
                            eee - ja nic nie muszę, dostałem za 1 zł przy zakupie jednego z aparatów i leży w razie godziny "W" .

Komentarz

• Hubert Multana
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 665

Po prostu przerost popytu nad podąża. Wyprzedało się co było, zrobili dostawę która się wyprzedała i czekają na kolejna dostawę. Pomijam ze pewnie wykupuje towar jakaś grupa spekulantów, która podbija ceny na rynku wtórnym. Prędzej czy później sytuacja się unormuje.
                              Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

Pracuję...