Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 114

Wątek: Pierścienie pośrednie

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Pierścienie pośrednie

Zaintersowałem się pierścieniami. Ponieważ bawię się w makro szukam wciąż nowych możliwości aby uzyskać większą skalę odwzorowania bez utraty na jakości. Dlatego odpadły już konwertery i soczewki powiększające. Pozostały jeszcze pierścienie. Moja wiedza na ich temat jest w praktyce zerowa. Czy ktoś z forumowiczów używał pierścieni do makrofotografii? Na Allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=29790152 można je kupić w zestawie, na który składają się 3 sztuki. Jak się z nimi pracuje? Czy rzeczywiście przenoszą pełne sterowanie? Ma znaczenie marka? Mają jakiś wpływ na jakość zdjęć? Myślałem o tym aby je dokręcić do 10D i Sigmy 180 f/3.5 Macro. Generalnie, jest w ogóle sens je kupować?
    Będę wdzięczny niezmiernie za wszelkie dodatkowe informacje.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moze to Ci troche rozjaśni temat: http://fotohobby.terramail.pl/makro/sprzet_makro.htm

(mec)
    Guest

Domyślnie

Jeśli stosujesz dedykowane pierścienie, przeniesiona zostaje automatyka obiektywu, wraz z autofocusem. Niestety w praktyce lepiej przełączyć autofocus na manual (przy pierścieniach, głębia ostrości jest niezwykle mała i wygląda tak, jak by obiektyw nie był w stanie ustawić ostrości - "biega" w tył i przód i długo trwa zanim się ustawi).
    Ja stosuję zestaw pierścieni firmy Kenko i jak na razie jestem z nich zadowolony, choć jednak to nie to samo co obiektyw makro.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: Pierścienie pośrednie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Zaintersowałem się pierścieniami...
    ...Będę wdzięczny niezmiernie za wszelkie dodatkowe informacje.
    Pierścienie Kenko w niczym nie odbiegają od firmowych Canona, a nawet wręcz przeciwnie :wink: bo są dużo tańsze (na Ebayu średnio za 140 USD) oraz występują w ilości 3 sztuk o grubościach 12, 20 i 36 mm, podczas gdy Canon produkuje tylko dwie grubości. Oczywiście jedne i drugie przenoszą przysłonę. Przy większych szerokościach pierścienia utrata jasności obiektywu może być na tyle duża, że AF przestaje działać, ale na co komu AF przy macro. Przy średnich skalach odwzorowania lepszym rozwiązaniem wydaje się być obiektyw macro, ale przy większych skalach taki obiektyw dodatkowo 'wydłuża się' pierścieniami, a nawet mieszkiem! Patrz choćby tutaj

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za porady chłopaki. Kupiłem komplet 3. pierścieni dedykowanych do EOS'a firmy Marumi. Rewelacja! :P Zrobiłem kilka próbnych fotek zegarka, przy różnych kombinacjach z pierścieniami, i... zobaczyłem wyraźnie strukturę nierównej powierzchni cyferblatu! Mało tego - zero spadku jakości jak to jest przy soczewkach makro. O to mi właśnie chodziło. Teraz tylko jest problem z odpowiednim doświetleniem przy małej przysłonie. Lampa pierścieniowa? Eh... same wydatki
    Na Allegro ktoś sprzedaje dość tanią lampę Soligora http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33594624 ale nie będzie pasował pierścien redukcyjny do Sigmy 180 (72mm). Sprzedający ma pierscień do mniejszych średnic a nie wiem czy Canon Reduction Ring ML372 znowuż będzie pasował do tego Soligora.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Kupiłem komplet 3. pierścieni dedykowanych do EOS'a firmy Marumi. Rewelacja!

Na Allegro ktoś sprzedaje dość tanią lampę Soligora http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33594624
    No i lampa ta nie pracuje w trybie E-TTL w przeciwieństwie do canonowskiej MR-14EX. Nie wiem na ile jest to ważne dla macro, ale fakt jest faktem.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Na Allegro ktoś sprzedaje dość tanią lampę Soligora http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33594624
    Ladna zabawka i dość tania. Będe musiał kiedyś coś takiego kupić. Póki co, to tylko pakuje swoją lampę w jakieś kawałki papieru. Można zawsze zrobić patent jak A. Stopa
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał Awatar Matias
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

już kupiłeś, więc za późno ale może ktoś inny skorzysta. IMO ciekawą alternatywą dla drogich pierścieni do EOSów jest przejściówka na m42 (40-50 zł), komplet pierścieni (30-50zł) + obiektyw m42 (np.: zeiss sonar 135 w cenie 150-200zł), jedyne co tracisz w takim przypadku to autofokus.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matias
    jedyne co tracisz w takim przypadku to autofokus.
    Nie tylko - pozostałą automatykę też szlag trafia

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matias
    jedyne co tracisz w takim przypadku to autofokus.
    nie prawda. AF jest i tak nie przydatny. Tracisz przede wszystkim automatyczne domykanie przesłony. Na f22 jest b. kiepsko ostrzyć TTL a gdy się domknie tuż przed zrobieniem zdjęcia, to można trochę się rozjechać z ostrością.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów