Pokaż wyniki od 1 do 10 z 140

Wątek: Canon RF 16mm f/2.8 STM

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Bełchatów

Domyślnie Odp: Canon RF 16mm f/2.8 STM

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	obj. 16 RF.jpg
Wyświetleń:	80
Rozmiar:	233,5 KB
ID:	15031
    Czy tak wygląda budynek w ciąży ;-))) ?
    Rzeczony obiektyw + Canon R7

--- Kolejny post ---

Nazwa:	konvert1.jpg
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	341,9 KB
ID:	15032
    I tak na wprost z balkonu.
    Te fotki są z początkowego okresu, gdy sprawdzałem ja wygląda pole widzenia względem kita 18-150, którego kupiłem razem z body.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Qgiel Zobacz posta

Nazwa:	obj. 16 RF.jpg
Wyświetleń:	80
Rozmiar:	233,5 KB
ID:	15031
    Czy tak wygląda budynek w ciąży ;-))) ?
    Rzeczony obiektyw + Canon R7

Nazwa:	konvert1.jpg
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	341,9 KB
ID:	15032
    I tak na wprost z balkonu.
    Te fotki są z początkowego okresu, gdy sprawdzałem ja wygląda pole widzenia względem kita 18-150, którego kupiłem razem z body.
    dzieki wielkie. Moje pytanie tylko czy to jpg po obróbce czy zrzut RAWa?

Coś już napisał
    Miasto
    Bełchatów

To są jpg-i. I w aparacie były włączone opcje korekcji aberracji.
    Teraz to samo, ale po wyłączeniu wszelkich korekcji obiektywu ( kor. jas. brzegów ; aberracji chromatycznej dyfrakcji ).

Nazwa:	4Y9A1318.jpg
Wyświetleń:	58
Rozmiar:	207,1 KB
ID:	15034Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4Y9A1317.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	238,7 KB
ID:	15035
    Fotki z dzisiaj.
    Nie wiem jak można na szybko wysłać Rawa, dlatego skonwertowałem do jpega, tym bardziej że to forum wymaga niskich rozdzielczości obrazka.
    W każdym razie zdjęcie oglądane w Fast Stone Image Viewer ( ciekawy program, otwiera Rawy wszystkich marek body - choć naprawdę to są jpg, które jakoś z raw wyciąga ?)w pełnej rozdzielczości, po wyłączeniu wszelkich korekcji pokazuje różnice i są one widoczne.
    No ale ja konkretnie kupiłem ten obiektyw za 670 zł w promocji w Foto Plus w czerwcu br.
    Co do dystorsji, to R7 nie koryguje jej w tym obiektywie - takie info się wyświetla.
    Mam nadzieję, że coś pomogłem ?

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Qgiel Zobacz posta
    ...
    Nie wiem jak można na szybko wysłać Rawa, dlatego skonwertowałem do jpega, tym bardziej że to forum wymaga niskich rozdzielczości obrazka.
    W każdym razie zdjęcie oglądane w Fast Stone Image Viewer ( ciekawy program, otwiera Rawy wszystkich marek body - choć naprawdę to są jpg, które jakoś z raw wyciąga ?)w pełnej rozdzielczości, po wyłączeniu wszelkich korekcji pokazuje różnice i są one widoczne.
    No ale ja konkretnie kupiłem ten obiektyw za 670 zł w promocji w Foto Plus w czerwcu br.
    Co do dystorsji, to R7 nie koryguje jej w tym obiektywie - takie info się wyświetla.
    Mam nadzieję, że coś pomogłem ?
    Dzięki w sumie juz trochę zgłupiałam... jeśli to co pokazujesz jest bez obróbki, to moim zdaniem jest ok. Natomiast wszędzie w reckach i opiniach opisują czarne scenariusze... Chyba podejdę do Foto-Plus i zobaczę jeszcze ten obiektyw. Bardzo napaliłam się na R10 z rf-s 18-150mm i właśnie tą rf 16mm a tu zonk... recki opisują ten obiektyw jakby nie dało się kompletnie nm zdjęcia wykonać. Są nawet sample dziwne... Juz samam nie wiem... ale dzięki wielkie

Coś już napisał
    Miasto
    Bełchatów

Cytat Zamieszczone przez eos m10 Zobacz posta
    Dzięki w sumie juz trochę zgłupiałam... jeśli to co pokazujesz jest bez obróbki, to moim zdaniem jest ok. Natomiast wszędzie w reckach i opiniach opisują czarne scenariusze... Chyba podejdę do Foto-Plus i zobaczę jeszcze ten obiektyw. Bardzo napaliłam się na R10 z rf-s 18-150mm i właśnie tą rf 16mm a tu zonk... recki opisują ten obiektyw jakby nie dało się kompletnie nm zdjęcia wykonać. Są nawet sample dziwne... Juz samam nie wiem... ale dzięki wielkie
    Nie należy wierzyć we wszystko napisane na forum. Nie analizowałem możliwości R10, ale jeśli są tam możliwości korekcji , to należy z tego korzystać i tyle. Nawet jeśli istotnie straci się 1 czy 2 mm ogniskowej, to nikt nie zabrania wziąć tego pod uwagę przed naciśnięciem spustu migawki. Mamy rozum a nie tylko instynkt. Ja jestem z tego szkiełka zadowolony. Tym bardziej że pod APS-C już mam "korekcję" w postaci obcięcia brzegów z powodu mniejszej matrycy, względem koła obrazowego obiektywu 16/2,8 FF.Ty będziesz miał podobnie. A i tak będzie szerzej od 18 mm z planowanego przez Ciebie kita 18-150. Mogę domyślać się, że forumowi malkontenci to głównie posiadacze body FF, gdzie ewentualne wady są bardziej wyraziste ?
    A co do "kita", to jego uważam za nie trafiony zakup. Od 62 mm ogniskowej ma już światło 6,3 i w pomieszczeniach i dużym cieniu już trzeba się wspinać wysoko z czasem czy ISO. Kilku stałek chciałem uniknąć, ale teraz muszę coś postanowić ?
    To moja prywatna opinia....... nie wiąże nikogo innego.
    Ostatnio edytowane przez Qgiel ; 17-09-2023 o 21:25

Uprawnienia umieszczania postów