EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Lightroom importując rawy (można wybrać które,pokazuje poglądowo jpegi ktore są podglądem wbudowanym w raw), na etapie importu tworzy własne miniaturki i stosuje swoje profile do tego (można ustawić w opcjach importu by wykonywał kroki wstępne np. Ustawiał profil aparatu standard albo neutral zamiast domyślnego) dlatego zaraz po imporcie widzisz podgląd z rawa tak jak to zrobił aparat, a następnie podglad ten jest podmieniony na wygenerowany.
Probówałam różnych ustawień na etapie importu plików, ale nic nie pomogło. Za każdym razem ligtroom przerabia zdjęcia, tak jakby dwukrotnie je wczytywał
Nie wiem czy pomogę, mogę się mylić ale:
Na filmiku masz w zakładce "szybkie wywoływanie" wybrane "niestandardowe".
Ze strony Adobe:
Resetowanie dopasowań szybkiej obróbki
Aby przywrócić domyślne ustawienia importu programu Lightroom Classic, kliknij przycisk Resetuj wszystko na dole panelu szybkiej obróbki lub wybierz kolejno opcje Zdjęcie > Ustawienia obróbki > Resetuj.
Aby całkowicie usunąć wszystkie ustawienia, wybierz opcję Ogólne — wyzerowane z menu podręcznego Zapisane ustawienia predefiniowane w panelu szybkiej obróbki.