Strona 165 z 196 PierwszyPierwszy ... 65115155163164165166167175 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 641 do 1 650 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    jak zmieniałem system z analogowej minolty na cyfrowego canona to ta canonowa ergonomia wydawała mi się zbyt prosta - ale zmieniałem górną półke na dolną więć może dlatego - teraz po latach ergonomię canona uważam za dobrą - R5 ma pewne dziwaczne rozwiązania klawiszowe ale to wszystko kwestia przyzwyczajenia lub dodania jeszcze jednego pstryczka w następnej wersji co już sie odbywa w R6II.
    jak biorę nikony znajomków do ręki to nic nie jestem na nich ustawić
    Jak już pisałem, dla mnie Canon (i R5) to ergonomicznie przepaść w stosunku do Sony, które posiadałem.
    Wziąłem Canona do ręki i po prostu od razu wszystko wiedziałem, gdzie wcisnąć itp.
    W Sony zdarzało mi się szukać czegoś po 20 minut.
    Nie chodzi to o sam fizyczny handling co rączej o filozofię umieszczenia kontrolek itp.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    ..
    @mirror Też miałem okazję testować przez kilka dni Z7II i mam dokładnie odwrotne odczucia. Aparat jakiś taki mały. Palce mi zahaczały o podstawę bagnetu gdzie jeszcze dodano dwa przyciski,
    @candar Jak robię zdjęcie to palec musi pewnie leżeć na spuście a nie haczyć o wystający element włącznika.
    Wszystkie bezlustra sa za małe (zawsze tak twierdziłem) i źle sie trzymają (te Canona też). Z7II też jest za mały. Dokupiłem L-bracket i zamontowałem tylko dolną jego część. Polecam to rozwiązanie, także użytkownikom Canona. Teraz mam już "pełnoprawny" grip.
    (pominąłem np Nikona Z9 czy Z8, Canona R3, te sie trzyma OK)
    Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    spust u góry pod dziwnym kątem i do tego wsadzony w włącznik, rękojeść wąska i pokrętło w przedniej części uchwytu w poziomie.
    @candar Jak robię zdjęcie to palec musi pewnie leżeć na spuście a nie haczyć o wystający element włącznika.
    Haczyć? Nikon tak robi we wszystkich body od kilkudziesięciu lat i pierwszy raz słyszę, że ktoś podnosi taki temat. No chyba, że się che byc bardzo złośliwym.
    Co do kółek sterujących. Jeżeli tylne jest poziome to naturalne jest to że przednie tez sie obraca poziomo. Rozwiązanie Canona uważam za dziwne, w dodatku zawsze sie zastanawiałem co gdy pada deszcz. Kiepskie body, w sensie te z niskiej półki mają dobre uszczelnienia? Przecież kręcenie tym kółkiem to wpompowywanie wody do środka.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 25-07-2023 o 12:05
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Początki nałogu
    Miasto
    silesian

Chyba jeden z postulatów przy przejsciu z lustrzanek na bezlustra miało byc zmniejszenie wagi i rozmiarów aparatów. Chyba tylko Nikon sie w to do końca nie wczuł, bo z9 ma ok 1,4 kg a z8 910g...Sony A1 740g ,a Canon r5 650g ...jesli będę potrzebował jeszcze lepszego chwytu zaiwestuje w gripa i to jest jakis pomysł na ergonomie. Masa i wymiary takiej Z9 mocno polaryzuja ewentualnych klientów,bo praca z9 plus np 70-200 2.8 to prawie 3 kilo w dłoni.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Jak już pisałem, dla mnie Canon (i R5) to ergonomicznie przepaść w stosunku do Sony, które posiadałem.
    Wziąłem Canona do ręki i po prostu od razu wszystko wiedziałem, gdzie wcisnąć itp.
    W Sony zdarzało mi się szukać czegoś po 20 minut.
    Nie chodzi to o sam fizyczny handling co rączej o filozofię umieszczenia kontrolek itp.

p,paw
    widzisz to zawsze temat względny. Autor ostatnio hejtowanego pożegnania z Canonem wybrawszy Nikona Z9 stwierdził,że ma on najgorsze menu z jakim pracował z Sony jest ten plus,ze jest w pełni konfigurowalny i ma najwiecej przycisków na zewnatrz ,więc raz skonfigurowany rzadko bedzie wymagał zagladania w odmety menu przednie pokretło też dla mnie jest lepiej umieszczone (pod katem) niż w Nikonie,ale nie tak naturalnie dla palca jak w Canonie... jak dla mnie wiec to wszystko względne.
    Ostatnio edytowane przez g69 ; 25-07-2023 o 12:27

Pełne uzależnienie

Serio przez 20 minut można szukać czegoś w menu aparatu? Jeśli tak to bardzo źle świadczy ale raczej o użytkowniku.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Od dawna proponuje założyć kącik z drzewem dla tubylców wyznających logo canona, które na nim się objawiło. Będą mogli tam śpiewać i tańczyć w kółeczku chwaląc wszystkie innowacje oraz zmiany gałkowo-przyciskowe i stopkowo-błyskowe w każdym kolejnym korpusie canona. Teren zagrodzą drutem kolczastym, aby żaden "obcy" im na podwórko nie wszedł i poszczują psami. Takie jedyne prawilne miejsce na C-B dla swojaków.
    Czy żaden z Adminów nie ma na tyle twardych jaj żeby w końcu urwać łeb tej hydrze? Piszę to na serio.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Cytat Zamieszczone przez g69 Zobacz posta
    Chyba jeden z postulatów przy przejsciu z lustrzanek na bezlustra miało byc zmniejszenie wagi i rozmiarów aparatów. Chyba tylko Nikon sie w to do końca nie wczuł, bo z9 ma ok 1,4 kg a z8 910g...Sony A1 740g ,a Canon r5 650g ...jesli będę potrzebował jeszcze lepszego chwytu zaiwestuje w gripa i to jest jakis pomysł na ergonomie. Masa i wymiary takiej Z9 mocno polaryzuja ewentualnych klientów,bo praca z9 plus np 70-200 2.8 to prawie 3 kilo w dłoni.
    I bardzo dobrze, że tym modelem się w to nie wczuł - choć nie wiem kto i kiedy takie postulaty głosił.
    Może zamiast porównać R5 do Z9 byś porównał go do aparatu z tej samej półki, czyli Z7II? Wtedy okaże się, że Nikon jest lżejszy... no ale to by nie pasowało do założenia prawda?
    Chcesz lekko? Masz Z30, R8.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Od dawna proponuje założyć kącik z drzewem dla tubylców wyznających logo canona, które na nim się objawiło. Będą mogli tam śpiewać i tańczyć w kółeczku chwaląc wszystkie innowacje oraz zmiany gałkowo-przyciskowe i stopkowo-błyskowe w każdym kolejnym korpusie canona. Teren zagrodzą drutem kolczastym, aby żaden "obcy" im na podwórko nie wszedł i poszczują psami. Takie jedyne prawilne miejsce na C-B dla swojaków.

Jakakolwiek uwaga na C-B o tym ,że w innych systemach (Nikon, Sony, Pentax, Panasonic) można coś zrobić inaczej i lepiej niż w canonie skutkuje taką właśnie jak wyżej agresją użytkowników systemów z logo canona. Piszę to na serio.
    Cóż, jakby to powiedzieć. W zasadzie takie miejsce już jest. Nazywa się canon-board.info Forum o fotografii i sprzęcie canon. Spotykają się tu użytkownicy i miłośnicy marki canon i dyskutują przede wszystkim o sprzęcie canon. Jeżeli chcesz potańczyć wokół marki sony, to też jest takie miejsce w sieci. Nie tylko jedno. Możesz śmiało tam pójść. To samo dotyczy marki nikon, samsung czy jakiejkolwiek innej. Jeżeli wchodzisz na forum marki canon tylko i wyłącznie, żeby ją dyskredytować i obrzydzać, to zwyczajnie zabłądziłeś. Chyba, że masz inny cel.

Jakakolwiek uwaga na C-B o tym ,że w innych systemach (Nikon, Sony, Pentax, Panasonic) można coś zrobić inaczej i lepiej niż w canonie skutkuje taką właśnie jak wyżej agresją użytkowników systemów z logo canona. Piszę to na serio.
    Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Jeżeli wchodzisz na forum marki canon tylko i wyłącznie, żeby ją dyskredytować i obrzydzać, to zwyczajnie zabłądziłeś. ...
    Oba powyższe wpisy to prawda.
    @candar zdaje się, że podjąłes sie misji tłumaczenia użytkownikom Canonów jak jest gdzie indziej. Załóżmy, że w dobrej wierze. Proszę o autorefleksję i wyważenie proporcji. Bo teraz to na 1 post gdzie chwalisz Canona (dotyczy to tez jak najbardziej optyki) to w 9 innych postach wskazujesz, że gdzie indziej jest lepiej. Osoba postronna może odnieść wrażenie, że Canon to najgorszy z systemów. Zdajesz sobie z tego sprawę? Twoja misja wk .. ludzi. Może chcesz sobie podnieść ego uczac maluczkich, ale druga strona medalu to taka, że wychodzisz na palanta, który mysli, że jest mądrzejszy od wszystkich.
    Podsumowując : ostrzegam, teraz masz pisać 9 postów chwalących Canona na 1 go ganiący. Dasz radę? Inaczej moderatory zaczną masowo wycinać Twoje krytyczne posty.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Oba powyższe wpisy to prawda.
    @candar zdaje się, że podjąłes sie misji tłumaczenia użytkownikom Canonów jak jest gdzie indziej. Załóżmy, że w dobrej wierze. Proszę o autorefleksję i wyważenie proporcji. Bo teraz to na 1 post gdzie chwalisz Canona (dotyczy to tez jak najbardziej optyki) to w 9 innych postach wskazujesz, że gdzie indziej jest lepiej. Osoba postronna może odnieść wrażenie, że Canon to najgorszy z systemów. Zdajesz sobie z tego sprawę? Twoja misja wk .. ludzi. Może chcesz sobie podnieść ego uczac maluczkich, ale druga strona medalu to taka, że wychodzisz na palanta, który mysli, że jest mądrzejszy od wszystkich.
    Podsumowując : ostrzegam, teraz masz pisać 9 postów chwalących Canona na 1 go ganiący. Dasz radę? Inaczej moderatory zaczną masowo wycinać Twoje krytyczne posty.
    Ok. Zmieniam proporcje na 9:1 ^^
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

A czy ja, jako użytkownik tylko i wyłącznie korpusów Canona, których mam 6, mogę Canona krytykować, abstrahując od faktu, iż są to korpusy już powszechnie tu zepchnięte dosłownie na śmietnik, a obecnie szerzą się peany na cześć nowości zupełnie takie same, jakie kiedyś się szerzyły na temat tych zabytkowych korpusów, a wkrótce te nowe korpusy wylądują na śmietniku, itp, itd?
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Strona 165 z 196 PierwszyPierwszy ... 65115155163164165166167175 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów