Zgoda, DxOMark ok.
Słabością smartfoto 2023 (w stosunku do aparatów) jest nieco gorsza jakość na poziomie pikseli w niektórych sytuacjach zdjęciowych oraz nieporadność w wykonywaniu niektórych typów zdjęć.
Piszesz : ...są fotki typowo "smartfonowe". Można je porównywać do tych ze sprzętu foto tylko nie wiem w jakim celu
Ano poto że gdy większość moich zdjęć mieści się w tym zakresie porównywalnych to poco mam targać plecak ze aparatem, obiektywami i statywem skoro mam smartfon w kieszeni spodni.
I co ważniejsze dla sprawy poco mam kupować nowy aparat/obiektyw co skutkuje zmianą strategii produktowej producentów i przeniesieniem rozwoju na obszar gdzie sprzedaż będzie na akceptowalnym poziomie.
Piszesz : DxOmark słusznie oddzieliło testy smartfonów od testów sensorów foto. To nie ta liga.
Zgoda tylko że to też nie ta sama technologia.
Techologia obliczeniowa powstała właśnie poto by z "gorszych" matrc (i obiektywów) uzyskać takiej samej jakości zdjęcia jak w fotografii optycznej poprzez stacking z wielu matryc naraz, skoplikowane algorytmy obliczeniowe i przy dużym współudziale AI.
Jest obszar gdzie już teraz się to udało. A rozwój matryc smartfonowych i rozwój procesorów "fotograficznych" jest imponujacy.
Zobaczymy jak to będzie za 2-3 lata.
jp