Wszyscy podawali tą definicję tutaj, dziesiątki razy. Nie widzę sensu robienia tego po raz kolejny.
Wszyscy podawali tą definicję tutaj, dziesiątki razy. Nie widzę sensu robienia tego po raz kolejny.
A ja dodam poraz kolejny.
Amator w moim rozumieniu to osoba wykonująca coś dla własnej przyjemności, niezawodowo.
Bycie amatorem nie wyklucza bycia profesjonalistą.
Ty Janie w moim rozumieniu nie jesteś fotoamatorem, ponieważ dla Ciebie fotografia to tylko rejestrator miejsc, utrwalacz pamięci.
Dla większości z nas to źródło czerpania przyjemności z tworzenia czegoś, w tym przypadku obrazów.
Dostrzeganie i kontemplacja formy, faktury, kompozycji, koloru, podteksów, kontekstów i ukazywanie rzeczy, których przeciętny "Kowalski" nie dostrzega.
Z tego właśne powodu smartfon nie nadaje się do zdjęć dynamicznych, w ruchu.
Nie wiem po co wstawiasz enty raz ruskiego pseudo-znawcę, który przedrukowując popularnonaukowe opisy udaje specjalistę?
Dajecie się wciągać w bzdurne rozważania, wprowadzone dla chwilowego odpoczynku od głównego męczenia
Wybrałem fotoamator bo obejmuje szerszy zakres niz zdjecie.
A jak sam na wstępie napisałeś fotoamator to taki człowiek co robi zdjęcia i nie dostaje za to kasy
Sam nie wiem jak usadowić AI w definicji fotografii.
Prawdą jest że (dla mnie) nie ma to praktycznie znaczenia ale lubię by w dyskusji wszyscy używali/mówili o tym samym bo inaczej to tylko bla, bla...
To trochę zboczenie zawodowe
Do punktu o kompaktach piszesz jasno tylko o sprzęcie, czyli kto to fotoamator (zdjęcie)
W punkcie o kompaktach wprowadzasz wątpliwość że fotoamator to zależy też od tego co na zdjeciu
Czy Fotoamator (zdjęcie) zależy od tego co zostało zarejestrowane ?
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-06-2023 o 16:25
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Jest całkiem duża liczba osób dla których smartfon jest narzędziem pracy (w tym aparat) więc powodów wyładowania baterii może być dużo więcej niż używanie go do rzeczy "nieistotnych"....
Ponawiam prośbę o nie używanie na forum takich podwórkowych sformułowań.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
całkowicie nie - o fotoamatorze piszę w pierwszsym zdaniu a póżniej o zdjęciach
albo mówimy o fotoamatorze albo o zdjęciu zdecyduj się, nie mieszaj pojęć i nie gmatwaj to proste sparwy
fotoamator to człowiek (nie zdjęcie) ktory robi zdjęcia dla przyjemności i nie dostaje za to kasy, a jedynie kasę wydaje (takij zajob jak tłumaczył kiedy tłumacz chruszczowa) zdjęcia fotoamator może robić czymkolwiek nawet pudełkiem po butach i jakiekolwiek - dobre, słabe czy całkiem złe, może postproces robić, może go zlecać, może go nie robić
jak już fotoamatora mamy z głowy to możemy mówić o zdjęciach i tu sprawa się komplikuje bo to co chytrze podsuwasz do dyskusji to po prostu nie są zdjęcia - nie mieszczą się w mojej bardzo szerokiej i mało wykluczającej definicji zdjęcia, to grafika komputerowa (też lubię) ale to nie zdjęcia i z fotografią mają nic wspólnego
EOS 3, 5D, R5
No cóż, ........
Sam napisałeś (i ja się z tym zgadzam) fotoamator to taki człowiek co robi zdjęcia i nie dostaje za to kasy
Czyli jeśli ktoś jest fotoamatorem to to co robi to są zdjęcia. To proste i jednoznaczne.
A lista #2396 była poto by określić kto nie jest fotoamatorem a więc to co "ten ktoś" robi to nie są już zdjęcia. I tyle.
Ok, myślę że te rozważnia tutaj mogę zakończyć
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 06-06-2023 o 20:05
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
a ja myślę że jak fotoamator robi jajecznicę, a nie zdjęcia to robi jajecznicę a ty tymczasem twierdzisz że robi zdjęcie ciekawe co o tym sądzi jajecznica i czy to ją nie obraża, dyskusja jak zwykle nie ma sensu - zarówno o technologii jak i fotografii i o logice również
EOS 3, 5D, R5
Jest jeszcze jedne aspekt tej układanki. Fotoamator nie musi kupować sprzętu foto ale dla wielu robienie zdjęć wiąże się też z użytkowaniem właśnie zaawansowanych aparatów i topowych szkieł. To właśnie fotoamator może kupować sprzęt który "nie jest mu potrzebny, bo przecież to samo da się zrobić telefonem" kosztujący majątek. i nie musi tego uzasadniać. Kupuje bo tak, bo mu sprawia przyjemność użytkowanie takich szkieł jak np. 200/2.0 i korpusu R3 - to nie profi który jednak w którymś momencie jest zmuszony kalkulować te wybory.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner