Strona 228 z 296 PierwszyPierwszy ... 128178218226227228229230238278 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 271 do 2 280 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Kiedyś porównanie możliwości matrycy flagowego smartfona i współczesnej mu matrycy FF wyglądało tak:
    Załącznik 13070
    Jak to wygląda teraz?
    Może ktoś pokazać podobny wykres ale dla współczesnego sprzętu?

--- Kolejny post ---

Dla zapominalskich przypomnę, że różnica pokazana na wykresach poniżej stanowiła już argument do zmiany systemu
    Różnica 0,8EV dla ISO 100 przeliczana była na miliony lat świetlnych opóźnienia C względem N.
    Załącznik 13071
    Myślę ze wypowiedź prezesa Sony odpowiedzialnego za rozwój/produkcję smartfonów (#1 Jakość obrazu smartfonów w 2024 r. przewyższy jakość bezlusterkowców) tego głównie dotyczy.
    Jakkolwiek w technologii optyki obliczeniowej (składnie obrazu wynikowego w multitaskingu i z wielu matryc) jest to istotne ale nie jest to tak bardzo istotne jak w pojedynczym zdjęciu w klasycznym aparacie.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 31-05-2023 o 19:58
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

PYTANIE: Może ktoś pokazać podobny wykres ale dla współczesnego sprzętu?

ODPOWIEDŹ: Myślę ze wypowiedź prezesa Sony odpowiedzialnego za rozwój/produkcję smartfonów (#1 Jakość obrazu smartfonów w 2024 r. przewyższy jakość bezlusterkowców) tego głównie dotyczy.

Zaczynam rozumieć dlaczego niektórzy powinni korzystać ze sztucznej inteligencji.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Myślę ze wypowiedź prezesa Sony odpowiedzialnego za rozwój/produkcję smartfonów (#1 Jakość obrazu smartfonów w 2024 r. przewyższy jakość bezlusterkowców) tego głównie dotyczy.
    Może Pan Prezes zechciałby nakłonić posiadany przez siebie portal testujący matryce do zrobienia już teraz porównania swojej najlepszej matrycy FF ze swoją najlepszą matrycą ze smartfona i zaprezentowania stosownych wykresów w układzie DR vs ISO. No nie udawajmy, że to się nie da.

Co do jakości obrazu to myślę, że już teraz obraz uzyskany ze smartfona posiada znacznie bardziej nasycone kolory, jest znacznie mocniej odszumiony, znacznie silniej wyostrzony i posiada znacznie mocniejszą korekcję wad optycznych a więc posiada znacznie wyższą jakość niż standardowy RAW z przyzwoitej matrycy FF .
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 31-05-2023 o 20:20
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony Awatar Heldbaum
    Miasto
    Glasgow

Takie są reguły trollingu i JP ma tutaj tyle do gadania, co cielę w rzeźni. A reguły sa jasne:

- Nie wdawać się w dyskusje, nic nie udowadniać przykładami, gdy przycisną do muru, najlepiej ignorować. A resztę zostawić nam. Czyli cytować nasze materiały reklamowe, na okrągło i do upadłego. Zwłaszcza, jako odpowiedzi na trudne pytania. Nie odpowiadać na zaczepki, cierpliwość - towarzysze - Cierpliwość. Niech sobie szczekają, byle by był ruch w wątku. Meldować o postępach...

No i JP wypełnia polecenia co do joty.
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Jakkolwiek w technologii optyki obliczeniowej
    Optyka obliczeniowa, coś jak buty siedmiomilowe.

cd #2226

watek na dpreview Korzystanie z telefonu do aparatu bez aktywacji usługi komórkowej się rozwija, jest np. też wypowiedź :

Tak, cały czas. Użyłem nowo wydanego Pixel 2 XL w Tajlandii, Pixel 3 XL w Hongkongu, Note 9 w Singapurze, S10 Ultra 5G w Japonii, Pixel 7 Pro w Tajlandii i X90 Pro + w Vegas, Japonii i na Tajwanie wraz z moim iPhonem, który jest zwykle najnowszym modelem. Aparat iPhone'a nie stał się akceptowalny aż do 11 Pro Max, więc poszedłem na iPhone'a tylko na kilka podróży, ale zwykle jest o wiele lepszy aparat na Androidzie.
    Żaden telefon z Androidem nie wymaga karty SIM, wystarczy Wi-Fi, aby go skonfigurować, a ja pozwalam mu łączyć się z moim hotspotem iPhone'a lub używać telefonu z Androidem jako hotspotu dla mojego iPhone'a. Jest to o wiele łatwiejsze niż noszenie "właściwego" sprzętu fotograficznego lub nawet kompaktowego czujnika 1 ", ponieważ telefon jest o wiele szybszy, znacznie bardziej dyskretny, ma wbudowany GPS i znacznie łatwiej jest udostępniać obraz lub przesyłać go do chmury.
    Dobrym pomysłem jest również posiadanie telefonu zapasowego na wypadek zgubienia / rozbicia głównego telefonu lub iPhone'a nie można dowiedzieć się, jak połączyć się z Wi-Fi na lotnisku, ale Android to robi

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 01-06-2023 o 06:11
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Obróbka zdjęcia w smartfonie w LR for Samsung, ustawienia wstępne.

Ustawienia wstępne to pierwszy etap po którym można dopracowywać wygląd zdjęcia w klasyczny sposób
    a więc inteligentne maski, optyka, światło, auto, efekty itd.
    Ustawienia wstępne to 3 warstwy : zalecane, premium i Twoje (sam zbierasz/tworzysz do powtórzeń)
    Zalecane dzielą się na 10 kategorii (delikatne, mocne, zimny, jasny, HDR, filmowy, ...) a premium na 28 kategorii (portret, portret wyrazisty, niebo, ciemna skóra, architektura miejska, krajobraz, podróz, ...) i można "dograć" więcej.

Po wejsciu w ustawienia wstępne, po 1-3s analizy zdjęcia w każdej z kategorii pojawiają się różne ilosci widoków zdjęcia, różne w różnych kategoriach i różne ilosci w danej kategorii w zależnosci od wyników analizy. Na ogół pomiędzy 10 a 20 w każdej. Oczywiscie można "sumować" wybory.
    W warstwie premium, po wyborze konkretnego widoku zdjęcia jest suwak w którym dobierać można natężnie zmiany/dopasowania.

Jeśli się ma wątpliwości czego się oczekuje od zdjęcia, jak ma wygladać to jest kłopot nadmiaru.

Warstwa premium kategoria architektura miejska (opis zapewnia najlepszy wygląd budynków od szklanych biurowców po gotyckie katedry), dla tego zdjęcia to 10 różnych wyglądów, wybrałem przypadkowo 2 wyglądy bez zmiany pozycji suwaków i bez dalszej obróbki
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20230531_092300 (1).jpg
Wyświetleń:	50
Rozmiar:	359,4 KB
ID:	13082
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20230531_092300.jpg
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	368,2 KB
ID:	13083

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 01-06-2023 o 08:38

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

To o czym piszesz, to się nazywa presety.
    Super fotka Janie, taka nie za prosta i obrazujące ogromny potencjał artystyczny.
    Ostatnio edytowane przez robertskc7 ; 01-06-2023 o 08:47

To są "wyglądy". Super potworek do słownika fotografii "telefonicznej"

Już nie wiem, czy to automat tłumaczy, czy automat pisze...

"Kłopot nadmiaru"
    "opis zapewnia najlepszy wygląd budynków od szklanych biurowców po gotyckie katedry"

Chyba coś ktoś nie panuje nad tekstem.
    Ostatnio edytowane przez Karlbuk ; 01-06-2023 o 08:59

Cytat Zamieszczone przez Karlbuk Zobacz posta
    To są "wyglądy". Super potworek do słownika fotografii "telefonicznej"

Już nie wiem, czy to automat tłumaczy, czy automat pisze...

"Kłopot nadmiaru"
    "opis zapewnia najlepszy wygląd budynków od szklanych biurowców po gotyckie katedry"

Chyba coś ktoś nie panuje nad tekstem.
    1.
    Taki był opis, taki przeniosłem do wątku, możesz interweniować w Samsung
    2.
    Preset (wstępne ustawienie) nie jest dobrym słowem definiującym to co robi AI.
    W tym #2277 przykładzie, architektura miejska było 10 różnych wyglądów tego zdjęcia ponumerowane od 1 do 10, wybrałem/pokazałem numer 3 i numer 4. Widać wyraźnie że różnice wzięły się z zastosowania masek inteligentnych i działań na tych maskach.
    Gdy na analizowanym zdjeciu nie ma zieleni/trawnika to na "numerze" 3 i 4 AI robi/działa inaczej
    3.
    Jak wymyślisz lepszą nazwę niż wygląd zdjecia na to co pokazuje się gdy wyświetlają sie różne wersje tego samego zdjęcia to chętnie będę stosował

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 01-06-2023 o 11:01

Strona 228 z 296 PierwszyPierwszy ... 128178218226227228229230238278 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów